Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: dlugie ladowanie sie systemu !

  1. #1
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Postów
    19

    Domyślnie dlugie ladowanie sie systemu !

    problem z dlugim ladowaniem sie systemu mam tzn
    sama ladowanie sie od momentu wlaczenia do ukazania sie pulpitu oki nie jest zle
    problem zaczyna sie pozniej bo cale oprogramowanie i ustawianie sie systemu trwa jakies 2-3 min w dodatku przycina sie obraz
    1.co moze byc przyczyna ?

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Za duzo aplikacji odpala sie w tle, windows nie byl dawno reinstalowany... To tak na szybko... u mnie na laptopie bylo ok ale do czasu az zainstalowalem jeden z potrzebnych mi do pracy programow. Okazuje sie ze podczas startu ma on lekkie spiecia z innym programem (wczesniej mialem tylko jeden z nich) i uruchomienie systemu idzie blyskawicznie, do czasu az sie zaloguje do Windows'a - wtedy zaczyna sie tak jak u Ciebie ladowanie aplikacji... i zanim pokaza mi sie jakiekolwiek ikonki napulpicie mija co najmniej 30-40 sekund. Zaskoczylo mnie takie cos i to bardzo bardzo bo maszynka jest (choc laptop) dual-core i ma 2GB RAM...

    Niestety windows tak juz ma...

  3. #3
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Postów
    19

    Domyślnie

    wiec uruchomilem msconfig i pousuwalem te programy ktore mi sie laduja przy starcie zostawielm niezbedne cztery
    ale ciagle po pojawieniu sie pulpitu musze wlasnie czekac ok 2-3 min
    1. co byscie robili w takiej sytuacji co byscie robili ?
    ps.jest jakis prosty sposub zeby to sprawdzic ?

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Prosty za bardzo nie... bo kazdy system jest inny i wszystko zalezy od tego jakie masz aplikacje poinstalowane, urzadzenia (np na USB moga wymagac inicjalizacji ktora zajmuje sporo czasu), poza tym programy w Windows to czesto tylko kolorowe ramki podpiete do uslug w systemie, wiec mozliwe ze to co wlasnie wylaczyles z msconfig to wylaczylo tylko okienko ale biblioteki itp nadal sie laduja. Najlepiej by bylo jakbys sobie przypomnial po zainstalowaniu ktorego programu nastapila dyrastyczna zmiana i pomeczyl ten konkretny program.

  5. #5
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Postów
    19

    Domyślnie

    jak mozna wylaczyc te bibloteki - tak zeby nie ladowaly sie wraz ze systemem ?
    czy jesdyna mozliwosc to odinstalowanie programu ?

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Bibliotek nie wylaczysz - chyba ze jestes np inzynierem Microsoftu, znasz bardzo dobrze budowe systemu albo masz po prostu zaciecie do babrania sie w g***ie.

    Deinstalacja programy tez najczesciej niewiele pomaga, bo wiele programow zostawia biblioteki i swoje smieci oznaczone jako 'wspolne' albo inaczej 'wspoldzielone' z innymi programami. Odinstalowujesz cos a i tak smieci zostaja... prawda ze Windows to porzadny system?

  7. #7
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Postów
    1

    Domyślnie

    Start >> uruchom >> msconfig - enter >> usługi >> wył. inteligętną usługe transferu.

  8. #8
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Postów
    10

    Domyślnie

    czyszczenie systemu z galezi ktorej odwoluja sie do plikow ktorych tak naprawde nie ma, JV16 bardzo dobrze sobie radzi z rejestrem windowsa, duzo ciekawych funkcji, do tego msconfig.

  9. #9
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Postów
    2

    Domyślnie

    może pojawic sie problem z aktualizacjami. domyślam sie że jakiś proces przejmuje 100% procesora - i stąd wstawanie systemu trwa długo. nie napisales niestety jaki, oracz czy tak sie dzieje - więc pisze troche po omacku.
    byc moze jest tak;

    po uruchomieniu systemu tak czy inaczej sa wysylane dane z WGA i svchosta, co to za windwows i jakie ma aktualizacje. w przypadku łatanego systemu svchost skanuje instalatory aktualizacji. moze - przy wolniejszym procesorze niz athlon 2200 - pojawic sie 100% obciazenie systemu, bo procesor nie daje rady ze skanem wszystkiego od razu. oczywiscie - z teco co udalo mi sie sprawdzic - da sie bez problemu inaczej zaprojektowac skanowanie, podeslalem ta informacje mikromiekkiemu, ale nic sie nie zmienilo. z tej sytuacji ratuje (ale tylko troche) instalacja nowszego windows instalatora, w wersji 3.1 . jest na stronie mikromiekkiego w windows update.

    pozdrawiam

  10. #10
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    wwa
    Postów
    6

    Domyślnie

    W jaki sposob laczysz sie z internetem? Jesli za pomoca neostrady poprzez ethernet, to moge miec rozwiazanie (#GG). Jakis czas sie z tym borykalem, jak jeszcze korzystalem z windows. Nikt nie potrafil pomoc, lacznie z tymi, ktorzy powinni :E

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 5
    Autor: 11-12-2006, 13:46
  2. Zabezpieczenie systemu
    By Dominik in forum Linux
    Odpowiedzi: 16
    Autor: 08-20-2006, 22:59
  3. Aktualizacja systemu na serwerze
    By Dominik in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 12
    Autor: 07-28-2006, 17:59
  4. czym to sie je?
    By XoSiDoX in forum Kryptografia
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 06-24-2006, 18:43

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52