Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 11

Temat: problem z karta usb rt2870

  1. #1
    Zarejestrowany
    May 2010
    Postów
    2

    Angry problem z karta usb rt2870

    witam

    mam problemy na backtrack4 z karta na usb która posiada chipset rt2870 po zainstalowaniu sterowników i wpisaniu airodump-ng karta nie wyszukuje sieci.

    kartę kupiłem na allegro i firma zapewniała ze jest kompatybilna z bt3 i 4




    juz 3 dzień sie mecze może ktoś ma pomysł jak to rozwiązać ?
    Ostatnio edytowane przez adi82 : 05-23-2010 - 11:07

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    230

    Domyślnie

    moze tylko airodump ma problem z analizowaniem zesniffowanych danych, proponuje sprawdzic czy cos karta ta odbiera.

    Kod:
    #wymaga prawa superusera
    ifconfig wlan0 down
    iwconfig wlan0 mode monitor
    ifconfig wlan0 up
    iwconfig wlan0 channel 6
    tshark -i wlan0
    jesli cos na kanale 6 zostanie zanotowane przez karte i zostanie przewiniete w oknie sniffera tshark to karta jest dobra, jesli jednak nie proponowal bym przeladowac modul sterownika jak i stos ieee802.11 (wlan).


  3. #3
    Zarejestrowany
    Sep 2009
    Skąd
    Z Nienacka
    Postów
    396

    Domyślnie

    Witam,

    a co wklepujesz po airmon-ng start wlan0 ?

    Karta jak widać jest kompatybilna :-) Inaczej byś jej nie widział w BT4.

    Pozdrawiam

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    278

    Domyślnie

    Ja wpisywałem airmon-ng start wlan0, a potem airodump-ng mon0 i hulało. A może spróbuj pod BT3 Final bo tak szczerze to ta wersja jest jak na razie najbardziej przyjazna do obsługi moim zdaniem oczywiście.

  5. #5
    Zarejestrowany
    May 2010
    Postów
    2

    Domyślnie

    dzieki za odpowiedz

    wpisalem komendy jak napisal kolega cyber_pl ale nic nie dalo

    wczoraj po zainstalowaniu jeszcze raz BT4 i po komendzie airmon-ng nie mialem juz karty na wlan0 tylko ra0

    po airmon-ng start wlan0 wpisywalem tak jak kolega laki airmon-ng start wlan0

    w BT3 to samo

    dzieki za pomoc dzis bede stal sie ja oddac

    pozdr.
    Ostatnio edytowane przez adi82 : 05-24-2010 - 06:49

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    bezsensowne przeklepywanie polecen ktorych sie nie rozumie takie wlasnie przynosi efekty... jak nie masz wlan0 tylko ra0 to chyba polecenia nieco sie zmienia, nie sadzisz?
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  7. #7
    Zarejestrowany
    Jul 2010
    Postów
    1

    Domyślnie

    Sory za odswiezenie, ale mam podobny problem.
    Wprawdzie to nie debian a backtrack.

    kupilem sobie antenke z karta usb wbudowana na chipset rt2770 (sterowniki takie same jak 2870).
    Smigam sporo tirem poza PL i taki sprzet to dobry sposob na kontakt z rodzina ale niestety nie dziala tak jak trzeba.
    Po wpisaniu na czysto w BT4 iwconfig pokazuje mi m.in.

    ra0 (wbudowana karta wifi tez na chipsecie ralink, ale niestety nie sprawdzalem bo i tak jest bardzo slaba)
    ra1 - karta ra2770 usb

    Niestety nie daje sie wlaczyc wiec instaluje sterowniki ze strony producenta.

    Jak wlaczam w tryb monitorngu airmon-ng ra1 pokazuje ze ok i tryb monitoringu wlaczony.

    Niestety przy airodump-ng ra1 pokazuje mi tylko niektore sieci, pod winda pokazuje znacznie wiecej.

    Wpisalem wiec jeszcze raz airmon-ng i pokazalo mi cos takiego

    Interface Chipset Driver

    ra0 Ralink 2560 PCI rt2500
    ra1 Ralink 2560 PCI rt2500 (monitor mode enabled)
    Wychodzi na to ze system wsadza sobie sam nie wiem jakim cudem steroowniki do karty na PCI.. zapewne stad ten problem.

    Instalacja sterownikow nic nie daje, ciagle to samo pokazuje czyli Ralink 2560 PCI i rt2500..

    Jak moge to usunac zeby moc zainstalowac poprawny sterownik? Poswiecilem juz na to kilka dni a jestem juz na wyjezdzie i dopiero dorwalem jakiegos otwartego spota..

    Licze na podpowiedz

    Pozdrowionka
    Mikołaj
    Ostatnio edytowane przez wilma : 07-29-2010 - 12:02 Powód: korekta

  8. #8
    Zarejestrowany
    Jul 2007
    Skąd
    UK
    Postów
    360

    Domyślnie

    @adi82 na pierwszym screenie na dole w nawiasie masz napisane jaki interfejs masz uzywac.
    Atheros? - nanzwa mhata yangu

  9. #9
    Zarejestrowany
    Dec 2010
    Skąd
    pl
    Postów
    10

    Domyślnie

    Witam... w ramach wyjasnienia.... przegladam to forum od dawna zawsze jako gosc.... pora sie ujawnic i wypowiedziec w paru kwestiach...

    Mialem ten sam problem co kolega.... problemem nie sa sterowniki od karty (ok mozna by dlubac,,, pomoze nie pomoze roznie to moze byc) mialem ten problem z BT 4 Final poczytalem i sie okazalo ze 4 final nie obsluguje bardzo wielu sterownikow... w r1 bylo juz lepiej ale nadal bylo kiepsko.... dopiero r2 rozwiazala ten problem w 100% po przeinstalowaniu na r2 wszystko wocilo do normy jak reka odjal wiec proponuje sciagnac najnowsza wersje.

  10. #10
    Zarejestrowany
    May 2010
    Postów
    184

    Domyślnie

    Nigdy w zyciu nie kozystaj z ralinka. Chyba jeden z najgorszych producentow. Nie mylic z realtekiem ktory wrecz przeciwnie jest dobry.
    Ilez to ja mialem problemow z tym, mialem 2 karty z cpu ralinka, i raz dzialaly, a raz nie. Koszmar.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj