Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: dlaczego komentarz sie niedodaje ?

  1. #1
    Avatar ble34
    ble34 jest offline jestem bugiem
    Zarejestrowany
    Oct 2006
    Skąd
    krzesło
    Postów
    681

    Domyślnie dlaczego komentarz sie niedodaje ?

    coś znowu zkopałem
    niedodaje sie komentarz
    moze ktoś wie czeemu
    Kod php:
    <?
    if (($_GET['id']=="addkom") && ($_GET['is'].=$row[id]) && (is_numeric($_GET['is']))) //komentarze:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
        
    {
    ?>  <!--:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::formularz komentów::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::-->
            <TABLE BORDER="2" WIDTH="100%"  CELLSPACING="0" CELLPADDING="0" bordercolorlight="gray" bordercolordark="gray" BGCOLOR="" >
      <td align="center" bgcolor="navy">
      <p><form action="blog.php?id=addkom&is=<? echo $_GET['is'];?> method="POST" >
      <input type="text" name="mail" value="<? echo $_POST['mail']; ?>"><br>
      <textarea cols="40" rows="5" name="tra" value="<? echo $_POST['tra'];?>"></textarea><br>
      <input type="submit" value="go"></form></p>
     </td><td align="center" width="15%"><p><fieldset style="margin:10px 0px 0px 0px"><legend><font color="navy"><b>emoty</b></font></legend><br><?
     
    echo "<a href=\"javascript:emoticon(';x')\"> <img src=\"emot/tuli.gif\"> </a>";
     echo 
    "<a href=\"javascript:emoticon(':]')\"> <img src=\"emot/co_.gif\"> </a>";
     echo 
    "<a href=\"javascript:emoticon(';/')\"> <img src=\"emot/chytry_.gif\"> </a>";
     echo 
    "<a href=\"javascript:emoticon(':P')\"> <img src=\"emot/boks_.gif\"> </a>";
     echo 
    "<a href=\"javascript:emoticon(':)')\"> <img src=\"emot/uscisk_.gif\"> </a>";
      echo 
    "<a href=\"javascript:emoticon(':wall:')\"> <img src=\"emot/sciana_.gif\"> </a>";
         echo 
    "<a href=\"javascript:emoticon(':*')\"> <img src=\"emot/calus_.gif\"> </a>";
           echo 
    "<a href=\"javascript:emoticon(':tuli2:')\"> <img src=\"emot/uscisk_.gif\"> </a>";
         
    ?>
    </fieldset></p></td></table>
      <script language=JavaScript>
    function emoticon(text) {
            text = ' ' + text + ' ';
            document.post.tra.value += text;
            document.post.tra.focus();
    }
    </script>
          <?}?>
          <!--:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::kici kici komentarze::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::-->
           <?
                       
    if(isset($_GET['is'])  && ($_POST['tra']) && ($_POST['mail']))  {
              
    mysql_query("INSERT INTO kom VALUES(\"$_POST[mail]\",\"$_POST[tra]\",".date(d.m.Y).",\"$_GET[is]\")");
     
              }
    ?>
    a wogóle znacie jakiś darmowy hosting z obsługa mysql
    Ostatnio edytowane przez ble34 : 04-29-2007 - 16:24

  2. #2
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    co do hostingu polecam ifastnet.com

    co do kodu - to kurcze tak jakoś chaotycznie piszesz ;p - używaj wcięć - bardzo trudno sie go czyta!

    co to ma znaczyć - <?}?>

    a i stosuj sobie <script type="text/javascript">


    >> tez właśnie walczę z mysqlem - piszę skrypt newsów - komentarze też będą na razie udało mi się napisać instalatora bazy (obsługa z formularza) z własna obsługa błędów - i idę walczyć dalej - pozdro!
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  3. #3
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Cytat Napisał eMCe Zobacz post
    co to ma znaczyć - <?}?>
    PHP-owa klamra zamykajaca blok kodu... a kod wyglada jak zawodowo zakrecone spaghetti... i obecnosc takiego 'cudenka' nie swiadczy dobrze o autorze...

    Chcialbym zobaczyc autora za pol roku jak bedzie musial dokonac zmian w tym kodzie i bedzie sam sie drapal po glowie i wkurzal bo nie bedzie rozumial co ten kod robi... Ojjj to sie baaardzo pozniej msci...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  4. #4
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    Cytat Napisał tqm Zobacz post
    PHP-owa klamra zamykajaca blok kodu...
    hihi tyle wiem - tylko nie zauważyłem od czego - myślałem ze błędzik który wyniknął z nadmiernego kombinowania klawiszami CTRL + C, CTRL + V

    teraz już widzę ze to od pierwszego IF'a
    sorki

    ale tak jak mówię - to jest nieczytelne!
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  5. #5
    Avatar ble34
    ble34 jest offline jestem bugiem
    Zarejestrowany
    Oct 2006
    Skąd
    krzesło
    Postów
    681

    Domyślnie re

    u mnie wszytko jest jednorazowe
    heh jak będe musiał ncoś zmienić
    to napisze wszytko odnowa pozatym są komentarze dzieki którym
    moge się wtym odnaleśc bo beznich faktycznie mogłoby być ciężko
    macie farta że niewidzicie całości

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    to oszczedz nam naszych nerwow i nie publikuj kawalkow kodu wiekszych niz 3-4 linijki :-)
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  7. #7
    Avatar ble34
    ble34 jest offline jestem bugiem
    Zarejestrowany
    Oct 2006
    Skąd
    krzesło
    Postów
    681

    Domyślnie re

    no bez przesady one zmuszją do wysiłku intelektualnego
    dodają smaczku wzyciu co za frajda czytac przejrtrzysty kod

    u mnie niema czegoś takiego jak 4 linijki kodu
    ja funkcje echo zapisuje w minimum pieciu

  8. #8
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    hihi nio też miałem kiedyś takie podejście - wydawało mi się że jak mi edytor wskazuje na "rynnie" że to już 1000 linijka kodu - to już git ze mnie webmaster - zobaczysz potem jak będziesz miał na szybkiego zrobić jakiś projekt...

    teraz ogólnie dąży się do tego aby pisać jak najmniej kodu - czas == pieniądz

    nie mówię tego żeby się przyczepić czy coś - po prostu przekazuje swoje doświadczenie

    jak chcesz się załapać w przyszłości do jakiejś firmy webmasterskiej to radze naprawdę zacząć pisać "po ludzku"

    ja do niedawna tez twierdziłem np. że po co mi tam divy... aż mi nie przyszło poprawiać strony napisanej na tabelach gdzie colspan lub rowspan było w co 5 linijce - teraz bez divów to ja sobie nie wyobrażam stron
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  9. #9
    Avatar ble34
    ble34 jest offline jestem bugiem
    Zarejestrowany
    Oct 2006
    Skąd
    krzesło
    Postów
    681

    Domyślnie

    ja niemówie ze jestem git webmaster
    no coty i nigdy niebęde dobrym programistą
    bo jestem za drętwy dla mnie to jest dobra zabawa i tyle
    nie wiąze ztym zadnych planów
    pozatym się w tym odnajduje niema znaczenia czy są wcięcia czy nie mam komentarze jak zacznie mi to przeszjkadzać
    to zaczne pisać innaczei

  10. #10
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    ok jak tam chcesz..
    tylko weź też pod uwagę jedną rzecz ze jak pytasz kogoś o coś na forum - to większość osób kliknie wstecz jak zobaczy taki kod:

    Kod php:
    $db_connect_id mysql_connect($db_host$db_user $db_pass);
    If ( !empty(
    $db_connect_id)) {$db_select mysql_select_db($db_name);
    If ( !empty(
    $db_select) ){$db_result mysql_query('CREATE TABLE news (IDnews int not null auto_increment, title char(128) not null, data date not null, text1 text not null, text2 text, source char(255) not null, author char(32) not null ,  PRIMARY KEY(IDnews))');
    If (
    $db_result == true){echo("Tabela news została utwożona pomyślnie!");}
    else{
    $db_result = -2;}}
    else{
    $db_result = -3;}}
    else {
    $db_result = -4;} If ($db_result 0)
    {echo(
    "Database error - error number: $db_result");}
    mysql_close($db_connect_id); 
    to samo w wersji "przyjaźniejszej w dotyku"

    Kod php:
    //Łaczymy się z baza danych
       
    $db_connect_id mysql_connect($db_host$db_user $db_pass);
          
          
    //Sprawdzamy czy połączenie zostało nawiązane pomyślnie
          
    If ( !empty($db_connect_id)) 
             {
                
                
    //Wybieramy bazę danych
                
    $db_select mysql_select_db($db_name);
                
                
    //Sprawdzamy czy wybrano poprawnie
                
    If ( !empty($db_select) )
                {
                   
    //Sprawdzamy czy zapytanie zostało poprawnie wykonane
                   
    $db_result mysql_query('CREATE TABLE news (IDnews int not null auto_increment, title char(128) not null, data date not null, text1 text not null, text2 text, source char(255) not null, author char(32) not null ,  PRIMARY KEY(IDnews))');
                   If (
    $db_result == true)
                   {
                      echo(
    "Tabela news została utwożona pomyślnie!");
                   }
                   else
                   {
                      
    $db_result = -2//Błąd zwracany w przypadku błędnego wykonania zapytania!
                   
    }
                }
                else
                {
                   
    $db_result = -3//Błąd zwracany w przypadku gdy wystąpi problem podczas wybierania bazy danych!
                

             }
          else 
          {
             
    $db_result = -4// Błąd zwracany w przypadku gdy połączenie z bazą danych niepowiedzie się!
          
    }
          If (
    $db_result 0)
          {
          echo(
    "Database error - error number: $db_result");
          }
       
    //Zamykamy połaczenie z baza danych
       
    mysql_close($db_connect_id); 
    Dodatkowo częste komentarze - bynajmniej mi bardzo pomagają - potem bez wytężania umysłu mogę zmodyfikować mój skrypt jak mi się tylko podoba... i to jest piękne!
    muszę zrobić coś podobnego -zero problemu - kopiuje - zmieniam co trzeba i mam - kwestia kilku minut!
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 66
    Autor: 02-03-2008, 19:17
  2. Dlaczego Linux a nie Windows?
    By fedor in forum Linux
    Odpowiedzi: 6
    Autor: 02-01-2007, 21:58
  3. dlaczego mój wiatrak wyje
    By ble34 in forum Off Topic
    Odpowiedzi: 6
    Autor: 01-30-2007, 16:34
  4. dlaczego jest innaczei ;]
    By ble34 in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 0
    Autor: 01-17-2007, 18:12

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj