Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 15

Temat: czy jest różnica?

  1. #1
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Question czy jest różnica?

    czy jest jakaś różnica pomiędzy:
    (oprócz oczywiście w zapisie )

    Kod php:
     if ($i>0) {
     print (
    $i jest większa od 0");
     }
    ... 
    a:

    Kod php:
    if ($i 0) {
    print (
    $i"jest wieksze od 0");
    ...

    nie chcę sie nauczyć z babolem (potem bedzie się ciężko odzwyczaić - powiem, że wygodniej mi jest w wypadku drugim ale nie wiem czy prawidłowo...
    ***********
    * markossx *
    ***********

  2. #2
    w4j
    w4j jest offline
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Postów
    69

    Domyślnie

    zakładając że np. $i == 5
    to w pierwszym wypadku ujrzysz
    Kod:
    $i jest większa od 0
    a w drugim
    Kod:
    5 jest większa od 0
    chociaż nie jestem pewien bo używasz print a ja zawsze korzystam z cout

  3. #3
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    chyba już wiem o co chodzi...

    to o czym napisałeś to interpolacja zmiennych ale wtedy musiałbym jawnie dać zmienną w '$i'
    jak daje poza " " to wywywali mi i tak wartość, tak samo jakby było: "$i"
    tam mi sie wydaje po tym co doczytałem, ale wszelkie uwagi oczywiście mile widziane

    edit: a może ma to wpływ na bezpieczeństwo zaawansowanych skryptów
    Ostatnio edytowane przez markossx : 04-15-2007 - 20:08
    ***********
    * markossx *
    ***********

  4. #4
    Avatar ble34
    ble34 jest offline jestem bugiem
    Zarejestrowany
    Oct 2006
    Skąd
    krzesło
    Postów
    681

    Domyślnie

    w obu przypadkach wyświetli sie 5 jest wieksze od 0

    jesli wezmiesz to w apostrody ''
    to wyswitli sie $i jest wieksze od zera

  5. #5
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    ble34, a co ja napisałem w swoim drugim poście w tym temacie....
    ***********
    * markossx *
    ***********

  6. #6
    Avatar ble34
    ble34 jest offline jestem bugiem
    Zarejestrowany
    Oct 2006
    Skąd
    krzesło
    Postów
    681

    Domyślnie

    no własnie ja tylko potwierdzam
    niezauważyłem

  7. #7
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    ja tam sie nie gniewam
    szkoda tylko, że nadal nie jestem pewien...
    ***********
    * markossx *
    ***********

  8. #8
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Kod:
    $i > 0 ? print "$i jest wieksze od zera" : print "$i jest mniejsze-rowne zero";
    Jaka jest roznica co do 2 wersji zapisy ktore podales - oba sa prawidlowe i w sumie Perl zrobi calosc za Ciebie :-)

    Moim zdaniem ktory zapis zastosujesz to tylko kwestia stylu... Ja pisze generalnie "$i jest wieksze od zera" - konkatencje uzywam jesli wymagane jest to przez zastosowana strukture albo po prostu dla jasnosci, jesli kod bez niej wyglada na totalnie zasmiecony...

    Nie mowie ze moj styl jest dobry - on jest po prostu moj :-)

    Kod:
    I4t1 Os1 ;0 S,><.><+>**<=><&&><and>++<gt><==> B1
    L1 C2 P1 N>e R-1 Vc1a1p(s-1h1a1)r0d2 Hsw2 sub-main
    To moj styl programowania w perlu opisany w notacji Perl-Style :-)
    Zostalo to wygenerowane jakies dobre 5-6 lat temu - teraz pisze juz nieco inaczej... ale sporo ma to wspolnego z dawnymi nawykami opisanymi powyzej.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  9. #9
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    dzięx, czyli skoro jest OK to ja zostaje przy tym co mi bardziej leży
    ***********
    * markossx *
    ***********

  10. #10
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Moja odpowiedz byla o perlu nie php :-) - zasugerowalem sie print a nie echo

    Ogolnie bedzie podobnie - nie robilem testow predkosci w PHP ktora notacja jest szybsza... czy podstawienie wartosci dynamicznie przez system czy konkatencja explicte... mozliwe tez ze system zamiast podstawienia rozdzieli to i zrobi przez konkatencje tego nie wiem... w kazdym badz razie roznica jest minimalna jesli juz...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Co to jest ?
    By Danielos13 in forum Wirusy/Konie trojańskie
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 04-14-2007, 22:59
  2. co jest zle?
    By ble34 in forum PHP/CGI/ASP/JSP/J2EE
    Odpowiedzi: 0
    Autor: 03-23-2007, 03:09
  3. ucieka mi myszka- co jest?
    By ironwall in forum Windows
    Odpowiedzi: 8
    Autor: 01-30-2007, 21:13
  4. dlaczego jest innaczei ;]
    By ble34 in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 0
    Autor: 01-17-2007, 18:12
  5. jakie IP lokalne jest za NAT-em
    By markossx in forum Hacking
    Odpowiedzi: 9
    Autor: 12-04-2006, 20:15

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj