Jestem nowy na forum dlatego witam wszystkich forumowicz.
Szukam jakiegos kursu Pythona. Zalezy mi zeby byl w pelni w jezyku polskim i zrozumialy.
Szukalem juz na Google, ale zazwyczaj jak dochodzilem do petli to pojawialy sie trudnosci.
Jestem nowy na forum dlatego witam wszystkich forumowicz.
Szukam jakiegos kursu Pythona. Zalezy mi zeby byl w pelni w jezyku polskim i zrozumialy.
Szukalem juz na Google, ale zazwyczaj jak dochodzilem do petli to pojawialy sie trudnosci.
To wina kursu czy Twoja? Ja jak zaczynałem czytać książkę o Pascalu to za nic nie mogłem zrozumieć tablic, ani niczego co było dalej i zamiast szukać innych kursów przysiądź nad tym co rozumiesz i przećwicz to, a pętle potem przyjdą łatwiej.jak dochodzilem do petli to pojawialy sie trudnosci
<glupi_pomysl>
Ewentualnie jeśli nie rozumiesz tych pętli w Pythonie, to nie myśl tym językiem tylko zastanów się nad teorią tych pętli.
</glupi_pomysl>
Sadze, ze kursu. Poprostu w wiekszosci kursow zboikotowali ten temat, a ja nie chcialem isc dalej bo tego jeszcze nie rozumialem.
Dzieki za pomoc. Biore sie do pracy
Kolejne pytania odnosnie Pythona (i kolejne dobre rady mile widziane).
Jak uruchomic skrypt kiedy dziala sie w trybie interpretera. Chodzi mi mniej wiecej o to, ze jak za kazdym razem kiedy zasiadam do kompa i odpalam interpretera, zeby miec dostep do funkcji ktore wczesniej napisalem.
Ostatnio edytowane przez Mad_Dud : 02-14-2010 - 00:27 Powód: Połączenie trzech postów z rzędu
Drogi mój... istnieje coś takiego jak modyfikacja postów, zanim coś napiszesz post pod postem, dlatego zgłosze administracji prośbę o połączenie twoich wypowiedzi....
A pozatym chodzi Ci o to , że jak rozumiem, to piszesz swój skrypt bezpośrednio w interpreterze? Oczywiście, że tak można ale wcale nie trzeba- ba ja nigdy tak nie robiłem, bo to według mnie trochę niewygodne. Jest jednak metoda polegająca na tym, że piszesz program w np. notatniku, lub Notepad++, zapisujesz go w postaci
A następnie odpalasz w konsoli np w Windowsie(zależnie od wersji interpretera):nazwa_twojego_pliku.py
lubKod:python C:\skrypt.py
lub dla rodziny LinuxKod:C:\skrypt.py
UWAGA DLA LINUXA- warto na samym początku wpisywać adres interpretera:Kod:python skrypt.py
Kod:#!/usr/bin/python
Jeśli używasz linuxa musisz nadać prawa wykonywania swojemu skryptowi
Fajna stronka z której wiele można się nauczyć :Kod:chmod +x nazwaskyptu.py
http://www.python.rk.edu.pl/
No tak trzeba dodać #!/usr/bin/env python na początku pliku czy jakąkolwiek inną ścieżkę do interpretera
Obadaj ebook Zanurkuj w Pythonie - link do niego mam w swoim podpisie.
Pozdrawiam
Python/Perl/Ruby Hosting - MegiTeam.pl
UwolnijLaptopa.pl - akcja pod patronatem Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania