Dostęp do bazy danych z WWW za pomocą perla
Witam ponownie. :) Moja ostatnia przygoda z perlem zakończyła się szczęśliwie - głównie dzięki pomocy uzyskanej tutaj. :) Jednak znowu jestem w tarapatach i to poważniejszych. Mianowicie na uczelni zaczęliśmy teraz przedmiot Bazy Danych. Na razie był MS Access, trochę SQL-a - wszystko OK. Jednak mój problem leży dalej - mam do przygotowania referat o następującym temacie:
"Dostęp do baz danych z serwisu WWW - perl
Dostęp do bazy danych typu klient-serwer. Interfejs CLI (Call Level Interface) w dostępie do baz danych. Przykład serwisu WWW posiadającego dostęp do bazy danych poprzez interfejs ODBC w wykorzystaniem języka perl."
Nie brzmi to dla mnie za wesoło póki co. Na dzień dzisiejszy wiem na czym polega relacja klient - serwer i czytałem trochę o CLI i ODBC. Zaś porządne wykonanie referatu powinno tu wyglądać tak, że przygotowuję stronkę, a w niej umieszczam skrypt perla komunikujący się za pomocą ODBC z przykładową bazą danych (najlepiej gdyby udało mi się zrobić to, używając bazy danych na mySQL-u AGH-owskim; wtedy referat byłby interaktywny, mógłbym pokazać grupie o co chodzi na pewnych prostych przykładach). Upewnijcie mnie, czy dobrze rozumuję w ogóle. ;)
Na razie jestem na etapie zbierania informacji - znalazłem (chyba) odpowiedni tutorial - http://www.easysoft.com/developer/la..._dbd_odbc.html i próbuję przez niego przebrnąć. I tu potrzebuję rady - czy dobrze zacząłem? Jak to wszystko co muszę zrobić powinno (w ogólnym zarysie) wyglądać od strony technicznej? Póki co temat jest dla mnie zupełnym novum, a ilość informacji, którymi jestem bombardowany (chociażby z tej stronki) jest przytłaczająca. A nade wszystko najgorsze jest to, że z moim obecnym stanem (nie)wiedzy nie potrafię oddzielić ziarna od plew.
Rady, linki, tytuły książek, ebooki i wasze doświadczenia bardzo mile widziane. :)