Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: ruter gubi połączenie z internetem - możliwe przyczyny?

  1. #1
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie ruter gubi połączenie z internetem - możliwe przyczyny?

    ok daje w offtop bo temat nie związany z bezpieczeństwem - ale myślę że mogę od was uzyskać pomoc dlatego nie idę z tym na inne forum

    problem jest następujący - router w firmie zaczął świrować - jakieś 3 razy na dzień gubi połączenie z internetem - sieć normalnie funkcjonuje - tylko połączenia nie ma - trzeba wejść na router kliknąć apply żeby się zrestartował i nadal śmiga - nie chce zmieniać softu na własną rękę bo to oznacza stratę gwarancji - jest to w niej zaznaczone (drobnym druczkiem oczywiście - ehh...)

    nie wiecie co mogło by byś ewentualną przyczyną - ja myślę że nic innego jak soft - i pozostaje oddać do serwisu - mam nadzieję że dadzą zastępczy - szkoda by było kupować drugi - ale wolę się upewnić...

    z góry dzięki za wszelkie sugestie - jeśli trzeba jakieś szczegółowe info nie ma problemu
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  2. #2
    Avatar Nikow
    Nikow jest offline -=[ZRP]=-
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Skąd
    Różne zakątki sieci.
    Postów
    995

    Domyślnie

    Czy pojawia się jakiś komunikat z błędem? Czym objawia się "gubienie połączenia"? Połączenie jest bezprzewodowe czy przewodowe? Czy wykluczyłeś możliwość generowania zbyt dużego ruchu przez który router gubi zbyt wiele pakietów i przez to jest zrywane połączenie? Czy może zaobserwowałeś miej więcej w jakiej sytuacji, w jakim czasie od włączenia lub o jakiej godzinie router gubi połączenie?

  3. #3
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Od warstwy fizycznej zaczynajac - za niski SNR lub 'plywajacy' sygnal - raz jest dobrze, raz jest zle... wtedy technicy musza obwachac kable i znalezc problem...
    Warstwa logiczna - elektronika dziala OK ale firmware sie rozjechal - raz to widzialem i efekty byly podobne tylko ze mniej dzialalo niz nie dzialalo :P
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  4. #4
    Avatar Eragon Argetlam
    Eragon Argetlam jest offline inception?no problem
    Zarejestrowany
    May 2007
    Skąd
    802.1 Wireless Wlan Card
    Postów
    552

    Domyślnie

    Dobra- chyba widzę, że nie obejdzie się bez pomocy kaleki z jedna reka sprawną No więc- fajnie to TQM ujał, ale może być też inny (według mnie) powod- @Emce powiedz mi, czy między twojej w sieci znajduja sie jeszcze mniejsze "podsieci" bo jak tak to może faktycznie gubić sygnał z powodu przeciążenia np. jesli podłączyliscie mu o kilka kompów za duZo a sygnał jest w ten sposób podzielony ( narysuje bo to lepiej mi wychodzi)
    Załączone Obrazki Załączone Obrazki
    o przemyśleniach w kontekście NLP... http://www.tuetbrute.blogspot.com

  5. #5
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    Cytat Napisał Frubi Zobacz post
    Czy pojawia się jakiś komunikat z błędem?
    nie nie ma żadnego alertu. tak jak mówię połączenie z siecią masz - po sambie możesz szaleć ale nic ponad bramką nie widzisz.... - www.google.pl - nie można otworzyć strony...

    Cytat Napisał Frubi Zobacz post
    Czym objawia się "gubienie połączenia"?
    Nie. wszystko szybko śmiga a nagle cincin netu nie ma.....

    Cytat Napisał Frubi Zobacz post
    Połączenie jest bezprzewodowe czy przewodowe? Czy wykluczyłeś możliwość generowania zbyt dużego ruchu przez który router gubi zbyt wiele pakietów i przez to jest zrywane połączenie?
    Do routera spięte jest 4 PCty po skrętce + w zależności od czasu do 12 laptopów po wifi - średnio tak ok 4-5 laptopów w godzinach pracy...

    Cytat Napisał Frubi Zobacz post
    Czy może zaobserwowałeś miej więcej w jakiej sytuacji, w jakim czasie od włączenia lub o jakiej godzinie router gubi połączenie?
    właśnie - zaraz Ci opisze jak mniej więcej sieć wygląda - ale czasy są różne - akcje też różne - raz jest to o 10:00 jak ktoś sie FTPuje do serwera raz o 16:00 jak ktoś czyta ONET.SPORT zamiast pracować tak wiec tu reguły nie ma...

    Cytat Napisał tqm Zobacz post
    Od warstwy fizycznej zaczynajac - za niski SNR lub 'plywajacy' sygnal - raz jest dobrze, raz jest zle... wtedy technicy musza obwachac kable i znalezc problem...
    Warstwa logiczna - elektronika dziala OK ale firmware sie rozjechal - raz to widzialem i efekty byly podobne tylko ze mniej dzialalo niz nie dzialalo :P
    Router ma dość wydajną antenę (aż zbyt wydajną) - pozatym po rozłączeniu sieć LAN śmiga wiec raczej to odpada...

    Cytat Napisał Eragon Argetlam Zobacz post
    Dobra- chyba widzę, że nie obejdzie się bez pomocy kaleki z jedna reka sprawną No więc- fajnie to TQM ujał, ale może być też inny (według mnie) powod- @Emce powiedz mi, czy między twojej w sieci znajduja sie jeszcze mniejsze "podsieci" bo jak tak to może faktycznie gubić sygnał z powodu przeciążenia np. jesli podłączyliscie mu o kilka kompów za duZo a sygnał jest w ten sposób podzielony ( narysuje bo to lepiej mi wychodzi)
    Nie. Nie mam podsieci ja jestem ostatnią podsiecią.

    Sieć wygląda następującą - do całego budynku jest doprowadzony DSL - router główny znajduje sie w administracji - stamtąd do każdego pomieszczenia w budynku puszczona jest skrętka - można by odrazy swish'a i działa... ale ja postanowiłem jeszcze to skryć za NATem żeby sąsiedzi mi nie grzebali po sambie... -

    Jedna rzecz mi sie przypomniała ważna:
    Na głównym jest DHCP - ale ja swojego skonfigurowałem żeby adres miał statyczny - przydzielony od administracji - i u mnie dalej idzie przez DHCP - choć każdy ma i tak statyczny przydzielony żeby zamieszania nie było...

    Może jak główny zmienia adresy DHCP to mnie wywala.... - kiedyś po rozłączeniu połączyłem się od razu do głównego i działało - połączyłem się do mojego nie działało... - po restarcie mojego działało - chyba tu może być problem... - gdy tamten zmieni adresy DHCP to mojego wywala - nio nic pójdę w poniedziałek - zadzwonię do administracji - dobrze że jest admin ugadany -podłącze sie z laptopa jednego do nich - i niech zrestartują - zobaczymy czy mi padnie połączenie wtedy.... i czy na laptopie też padnie może to ich router szwankuje - a może po prostu mój sobie nie radzi z przydzielaniem nowych adresów na DHCP.
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Czy twoj router zezwala na PINGi na porcie WAN? Tzn czy mozna go ping'nac z zewnatrz? Jesli nie to proponuje na to zezwolic

    Generalnie jesli masz adres statyczny przydzielony z tego samego zakresu co DHCP rozdaje to musisz odblokowac PING na porcie WAN routera - DHCP przed przyznaniem komus adresu powinno pingowac adres by sprawdzyc czy ktos go nie ma. Jesli akurat tak by bylo to bedzie padaka...

    Rozwiazanie 2 - zmien swoj router aby uzywal DHCP na interfejsie WAN i zamiast NAT zrob MASQUERADE (jesli to jest router na PC).

    Skoro to router ethernet/ethernet (WAN/LAN) to rzeczy jak SNR albo kiepska linia do centrali odpadaja... Szukaj od strony tego dziwnego DHCP...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  7. #7
    Avatar Eragon Argetlam
    Eragon Argetlam jest offline inception?no problem
    Zarejestrowany
    May 2007
    Skąd
    802.1 Wireless Wlan Card
    Postów
    552

    Domyślnie

    oj zgadzam sie, jednak moje rysuneczki sie nie przydały. Tak se myśle o tym dziwny DHCP...
    J abym polecił zmienic ( o ile się nie myle) ten statyczny DHCP na asymetryczny powinno działać- no chyba ze to lezy po stronie tego PINGU o którym tqm pisał (sory za błady ale stukam jedna reka)
    o przemyśleniach w kontekście NLP... http://www.tuetbrute.blogspot.com

  8. #8
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    wsumie nie wiem jak jest z tym PINGiem - muszę to sprawdzić najpierw... potem będzie sie myśleć dalej jak to nie to...

    niestety nie mam vpn z biurem wiec do poniedziałku nic wam nie powiem czy to to czy nie...
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  9. #9
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    ok sprawa rozwiązana najprostszą metodą
    zmiana softu na starszy (na tą wersie która szła w standardzie)
    udało mi sie wygrzebać w necie z trudem bo na stronie producenta są tylko 3 najnowsze - beznadziejnie standard tez powinni dawać....

    poprzedni upgrade szedł na najnowsza wersje ze strony producenta przeznaczona do tego modelu...

    od 2 tyg działa.... i mam nadzieje ze tak pozostanie

    ---
    dzięki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez eMCe : 01-22-2008 - 09:08
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Podobne wątki

  1. Połączenie z serrwerem
    By andrew8666 in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 07-07-2007, 15:41
  2. Połączenie internetowe
    By Micr0 in forum Linux
    Odpowiedzi: 16
    Autor: 07-06-2007, 16:13
  3. Problem z internetem
    By chrisss in forum TCP/IP/Analiza/Badanie
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 06-15-2007, 13:41
  4. ubuntu - problem z internetem
    By freezblock in forum Linux
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 04-09-2007, 00:00

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj