Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: bindowanie txt z obrazem + odczyt

  1. #1
    Avatar hedVB
    hedVB jest offline AI
    Zarejestrowany
    Nov 2007
    Postów
    874

    Domyślnie bindowanie txt z obrazem + odczyt

    Próbuje sobie napisać taki mały program steganograficzny do ukrywania informacji w obrazach, czyli wiadomo najprościej dopisywać ukrywany tekst na koniec pliku jpg - sprawa prosta. Pytanie tylko jak to potem odczytać? Żeby odczytać ten ukryty tekst program musi wiedzieć gdzie się on zaczyna - czyli wychodzi na to że musi znać orginalny rozmiar obrazu. Nie wiem jak się za to zabrać, myślałem że może to jakieś tagi przechowują jakieś przydatne informacje - tylko gdzie one w tych krzaczkach są??
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    JPEG jako format kompresowany (a kompresja stratna) nie bardzo nadaje sie do stego - za latwo utracic dane... wystarczy ze jakis program po drodze 'niechcacy' cos zrobi i pozamiatane
    Dodanie na koncu - moze jakos wyliczyc rozmiar? Tzn wys*szer*bpp daloby offset?
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  3. #3
    Avatar hedVB
    hedVB jest offline AI
    Zarejestrowany
    Nov 2007
    Postów
    874

    Domyślnie

    format nie ma znaczenia - jak mogę utracić dane kiedy obraz jest już skompresowany a ja jedynie dodaje do niego kilka linijek stringu? Dokładnie chodzi o to że dopisuje na końcu jakiś tekst, tylko jak to odczytać potem - wyliczenie rozmiaru orginalnego obrazu w ten sposób - tylko co to jest bpp bo nie kojarzę - głębia? skąd mam wiedzieć jaką głębie kolorów ma obraz?
    Ostatnio edytowane przez hedVB : 04-17-2008 - 22:14
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

  4. #4
    Avatar gogulas
    gogulas jest offline killboy powerhead
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Skąd
    Tu
    Postów
    1,236

    Domyślnie

    skoro format nie ma znaczenia, to BMP i ostatni numer magazynu hakin9 gdzie zostalo to ladnie omowione, offsety, bledy w implementacji, wyzerowane bajty w naglowkach gdzie mozna schowac dane,

    Link usuniety :P
    Ostatnio edytowane przez gogulas : 05-23-2008 - 00:10
    http://gogulas.yoyo.pl/h.gif

  5. #5
    Avatar hedVB
    hedVB jest offline AI
    Zarejestrowany
    Nov 2007
    Postów
    874

    Domyślnie

    Super - dzięki Gogulas biorę się za lekturę
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

  6. #6
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    5

    Domyślnie

    A nie lepiej zapisywany na końcu pliku string poprzedzić jakimś niepowtarzalnym hashem o stałej długości (coś jak

    Kod:
    md5(uniqid(microtime();))
    ?) i potem w zawartosci pliku wyszukujesz pierwszego znaku na ktorym zaczyna sie szukany hash, odczytujesz wszystko od hasha (łącznie z nim) do końca do zmiennej np. $kawalek_brazka i robisz substr(32, strlen($kawalek_obrazka), $kawalek_obrazka) i masz swój dopisany tekst

    PS. Sorry, ze w PHP, ale w sumie tylko w tym umiem programować

  7. #7
    Zarejestrowany
    Jan 2008
    Postów
    139

    Domyślnie

    Cytat Napisał gogulas Zobacz post
    skoro format nie ma znaczenia, to BMP i ostatni numer magazynu hakin9 gdzie zostalo to ladnie omowione, offsety, bledy w implementacji, wyzerowane bajty w naglowkach gdzie mozna schowac swoje dane,

    http://rapidshare.com/files/10830319....net_.pdf.html
    nieładnie.

  8. #8
    Avatar hedVB
    hedVB jest offline AI
    Zarejestrowany
    Nov 2007
    Postów
    874

    Domyślnie

    Niech mi ktoś powie że to nie jest bezsensowne nabijanie postów?

    Poczytałem o tych nagłówkach BMP ale dużo z tego nie rozumiem, za to pomysł o hashu jest genialny, nie wpadł bym na to thx
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

  9. #9
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    5

    Domyślnie

    Dzięki :P

    W sumie nie jest to jakiś oryginalny pomysł - w ten sam sposób następuje kodowanie załączników w MIME... generujesz sobie niepowtarzalny hash - i wiedząc jaką on ma wartość odczytujesz gdzie w kodzie wiadomości kończy się kod MIME pliku załącznika :P po oczywiście odpowiednim jego zakodowaniu wcześniej :P

Podobne wątki

  1. Ukrywanie danych w plikach .txt
    By Spec_od_dysków in forum Steganografia
    Odpowiedzi: 14
    Autor: 01-08-2011, 11:26
  2. Strona w której jest zablokowany odczyt plików...
    By Cwenu in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 5
    Autor: 03-07-2008, 11:33
  3. zapisywanie zmiennej z javascript w pliku txt
    By ironwall in forum PHP/CGI/ASP/JSP/J2EE
    Odpowiedzi: 7
    Autor: 10-17-2007, 00:36
  4. Odczyt shellcode
    By zorlan in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 8
    Autor: 05-14-2007, 22:13
  5. Odczyt pakietów.
    By zorlan in forum TCP/IP/Analiza/Badanie
    Odpowiedzi: 8
    Autor: 05-09-2007, 13:15

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj