Pokaż wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Problem z portage w gentoo

  1. #1
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    w domu :D
    Postów
    535

    Domyślnie Problem z portage w gentoo

    Witam

    Moj problem dotyczy portage jak widac w temacie:=) zrobilem emerge sync i emerge portage aby je uaktualnic na nowe bo mialem stare zrbilo sie i kiedy np uzylem emerge kadu to pisalo mi zeby zrobic symlinka ok zrobilem gra i mam nastepny blad z ktorym nie umiem sobie poradzic i dlatego zwracam sie do was blad wygloada tak:


    Kod:
    root ~ : emerge kadu
    Calculating dependencies \!!! Cannot resolve a virtual package name to an ebuild.
    !!! This is a bug, please report it. (virtual/libintl-0)
    root ~ :
    Mam nadzieje ze w maire jasno napisalem o co mi chodzi
    prosze o pomoc

    pozdrawiam
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

  2. #2
    Avatar Kamlo
    Kamlo jest offline Slack.Debian user
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Postów
    113

    Domyślnie

    Instalowałeś według tego:
    http://www.kadu.net/w/Pobierz:Gentoo

    ps. temat bardziej pasuje do działu linux.

  3. #3
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    w domu :D
    Postów
    535

    Domyślnie

    nie instalowalem tylko ememrge --sync i emerge portage takie cos zrobilem na 2 kompi mi dziala ale psorobuje to co ty mi podales dzieki

    EDIT: Oj chyba sie zle zrozumielismy troche to nie chodzi glownie o kadu tylko przy kazdej zecy co chce zassac przez emerge to mam ten blad


    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez eryk : 07-19-2007 - 18:10
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

  4. #4
    Avatar kaspsior
    kaspsior jest offline يحشطخبؤءفنو٢٥٣كهي
    Zarejestrowany
    May 2007
    Postów
    406

    Domyślnie

    ..................... ...
    Ostatnio edytowane przez kaspsior : 04-17-2012 - 23:51

  5. #5
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Postów
    693

    Domyślnie

    moze dlatego ze navyn jest z 04 a emerge z mlodszych (chyba 06)...

  6. #6
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    w domu :D
    Postów
    535

    Domyślnie

    Po wpisaniu emerge -av portage

    prawie to samo


    Kod:
    root ~ : emerge -av portage
    
    These are the packages that I would merge, in order:
    
    Calculating dependencies \!!! Cannot resolve a virtual package name to an ebuild.
    !!! This is a bug, please report it. (virtual/libiconv-0)
    root ~ :
    help

    pozdrawiam
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

  7. #7
    Avatar Kamlo
    Kamlo jest offline Slack.Debian user
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Postów
    113

    Domyślnie

    Zaktualizuj portage jeszcze raz i zmień przed tym jeszcze serwery w make.conf może trafiłeś na jakiś niestabilny serwer i źle się updatowało, portage uaktualnij wydając komendy kolejno:
    Kod:
     
    emerge portage
    a potem
    emerge --sync
    A tu masz opis twojego problemu:
    http://www.gentoo.org/proj/pl/portag...n-problems.xml
    Ostatnio edytowane przez Kamlo : 07-20-2007 - 00:24

  8. #8
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    w domu :D
    Postów
    535

    Domyślnie

    No tak zmienilem mirror w make.conf zrobilem emerge --sync a jesli chche emerge portage to ten sam bload chyba ze najpierw emerge portage potem emerge sync sprobuje jutro dzisiaj ju znie mam sily ide spac dobranoc

    pozdrawiam
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

Podobne wątki

  1. Vmware Gentoo installation
    By I_v0 in forum Linux
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 07-04-2007, 21:12

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj