Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 16

Temat: Problem z instalacją

  1. #1
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Exclamation Problem z instalacją

    Otóż ściągnąłem Linuxa Mandrive --> jego pełna nazwa to: mandriva-one-2007-free-gnome

    Z nero dałem opcje wypal obraz--> wypaliłem, a następnie w biosie ustawiłem start systemu od Cd-romu--> włączył mi sie linux --> następnie na pulpicie (tegóż linuxa) jest taka opcja Live CD (czy jakoś tak--> czyli instalator). Włączyłem go --> dałem zaawansowane partycje, czy tworzenie jakoś tak --> i stoworzyłem 2 partycje -->
    1. 512 Mb swap
    2. 40 Gb ext3
    Następnie je sformatowałem dałem opcje zamontuj i dałem kontynuuj.
    Pojawił sie instalator w którym pisało tak:
    Kopiowanie w toku --> doszło to gdzieś do 5% i stanęło.
    Za drugim razem zrobiłem identycznie --> jednak nie dałem montuj i to samo było.
    Za trzecim razem czekałem jakąś godzinę z mysla że sie coś stanie --> jednak nic sie nie stało --> ktoś wie o co tu biega i czemu tak sie dzieje.

    P.S. Mysle że szczegółowo opisałem mój problem

  2. #2
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    partycje muszą być podmontowane..
    czyli sposób nr. 1 jest niby poprawny
    możesz powiedzieć jak je zamontowałeś dokładnie?
    powinno być to 40gb jako "\"
    natomiast swap jako swap
    masz na dysku jakieś inne partycje...
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  3. #3
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Domyślnie Linux - problem z instalacja

    Tak mam inne partycje jako NTFS --> 3 je mam
    Tą 40 Gb dawałem jako '/'
    natomiast tej swap nie dawałem jako swap

  4. #4
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Domyślnie

    No szlak by trafił .....
    Dałem cos takiego:

    1. 40 Gb ext3 '/'
    2. 512 Mb swap swap

    I dalej to samo --> zwiesza sie nawet
    mam windowsa XP Home --> 3 partycje NTFS po 46 GB. 1024 Ram
    Nie wiem kurde , co to sie z tym czymś dzieje ( linuxem --> instalacją )

  5. #5
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    daj na swap 1 Gb. (1024 Mb)

    edit: spróbuj z inną dystrybucją - zapodaj se ubuntu, fedore, suse, centos......................
    Ostatnio edytowane przez markossx : 04-09-2007 - 10:39
    ***********
    * markossx *
    ***********

  6. #6
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Domyślnie

    Z innymi też juz robiłem (ubuntu) --> to samo było
    No dalej to samo --> 1 gb Linux swap
    45 gb ext 3 '/'
    \I nie chce sie zainstalować --> płyta sie kreci tam niby 10 minut ale potem stoi i nic

  7. #7
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    ...
    może spróbuj wcześniej przygotować partycje swap i / (np: partition magic) i dopiero próbować przyinstalować...
    ***********
    * markossx *
    ***********

  8. #8
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Domyślnie

    A co to jest to partition magic <co?>

  9. #9
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    ***********
    * markossx *
    ***********

  10. #10
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Exclamation

    "partycje swap i /"
    Co miałeś na mysli mówiąc i '/'.
    I 2 czy te partycje mają być logic czy primary

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj