Pokaż wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Kernel

  1. #1
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    w domu :D
    Postów
    535

    Domyślnie Kernel

    Witam

    Kupilem sobie durgi komputer zainstalwoalem na nim gentoo no i chcialem zainstalwoac kernela;zainstalowalem ustawiam na lilo nowe jajko no i
    kiedy odpale jajko to nic nie ma; dysk chodzi slychac ze system sie uruchamia
    i jak przestaje myslec to loguje sie na slepo no i pojawia sie pulpit i wszystko gra normalnei widac itp i przy wylanczaniu podobnie tylko robi sie ekran kolorowy
    co z tym zrobic prosze o pomoc bo juz mnie to dobija probowalem rozne wersje kernela i stare i nowe

    pozdro
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Postów
    141

    Domyślnie

    wedlug mnie nie masz wkomipilowanego framebuffera

    Goto Device Drivers ---> Graphics Support and unselect VESA VGA graphics support from the menu (i.e. press n to remove it from the kernel). Change the remaining framebuffer drivers from M to * (i.e. press y to compile them into the kernel). Exit and save your modifications. Then at the command prompt enter (or cut and paste)

  3. #3
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    w domu :D
    Postów
    535

    Domyślnie

    No dzieki ale z nerwow zazmaczylem wszystkie opcje jakie sa tylko mozliwe w drivers suports i nic czrny obraz i tyle nic narzie jakos obejdzie sie bez kernela albo bez ogloadania bootowania systemubonormalnie dzialas sparawnie jadro ;

    pytanie :

    czy mozna ustawic jakies wlasne logo uruchamiania sie systemunp obrazek?

    jak tak to jak to zrobic

    EDIT: bootsplash?
    pozdro
    Ostatnio edytowane przez eryk : 07-10-2007 - 12:12
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jul 2007
    Postów
    1

    Domyślnie

    w lilo zaraz po initrd i wpisanym obrazie wpisz "vga=771" albo skasuj wpis z "vga=xxx"
    Do tego VGA16 i VESA powinny być wkompilowane a nie jako moduły.

    Też to przechodzę, na Ubuntu i po załadowaniu systemu nie można przejśc do konsoli przez ALT+CTRL+F1 bo czarny ekran z migającym kursorem tylko.
    Po skasowaniu wpisu "vga=xxx" w GRUBie albo dodaniu "vga=ask" bootowanie idzie jak należy i konsole są widoczne potem.
    Teraz będę jeszcze raz kompilował jajko aby sprawdzić te wyczytane rewelacje nt. modułów VGA16 i VESA - tym razem nie mam ich w modułach tylko bezpośrednio wkompilowane.

    PS: no i nie działa - trzeba "vga=xxx" usunąć z bootloadera, a do tego mam jeszcze problemy z NVIDIAxxxx.run i nie rozpoznawaniem wersji kernela... chyba przestanę kombinować i zastosuję sposób zalecany przez "community" , tylko konfiguracje wtedy jest kijowa, nie wiem czy dam radę bez helpu z xconfig
    Ostatnio edytowane przez dk75 : 07-13-2007 - 22:36

  5. #5
    Avatar kaspsior
    kaspsior jest offline يحشطخبؤءفنو٢٥٣كهي
    Zarejestrowany
    May 2007
    Postów
    406

    Domyślnie

    jakos obejdzie sie bez kernela
    lol http://en.wikipedia.org/wiki/Kernel_(computer_science)

  6. #6
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    w domu :D
    Postów
    535

    Domyślnie

    Ok juz wszystko w porzadku poradzilem sobie

    pozdro
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

  7. #7
    Zarejestrowany
    Mar 2007
    Postów
    12

    Domyślnie

    Mam pytanie odnośnie kernela. Mam slackware na jednym kompie i teraz chcę mieć na nowym. Problem tkwił w tym, że występował kernel panic już w trakcie instalacji. Pomaga przy tym dopisanie "nomce" przy wyborze jądra.
    Nie chodzi mi o samą instalacje tylko o to co powoduje to "nomce" i dlaczego to pomaga?
    Pozdrawiam.

  8. #8
    Avatar kaspsior
    kaspsior jest offline يحشطخبؤءفنو٢٥٣كهي
    Zarejestrowany
    May 2007
    Postów
    406

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj