Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 11 do 20 z 23

Temat: Część pierwsza - pojęcie obiekt i klasa

  1. #11
    Zarejestrowany
    Feb 2008
    Postów
    44

    Domyślnie

    Wiadomo przecież, że nie ma jednego najlepszego języka. Gdyby tak było, nie powstały by inne, i dalsza dyskusja chyba jest zbędna.

    Co do kursu... Chciałbym po przeczytaniu go całego umieć stworzyć jakąś grę na komórkę, nawet prostą. Więc prosiłbym tam kiedyś o wspomnieniu javy-komórki

  2. #12
    Avatar javaman
    javaman jest offline www.javainside.pl
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Skąd
    no przed monitorem przecież...
    Postów
    474

    Domyślnie

    hedVB - więc smacznego , cacuss - będziemy omawiać też komórki , widzę że jest tym dość spore zainteresowanie, więc moze poswiecimy na to wiecej czasu niz na poczatku zakladalem

  3. #13
    Avatar Nikow
    Nikow jest offline -=[ZRP]=-
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Skąd
    Różne zakątki sieci.
    Postów
    995

    Domyślnie

    1. EOT
    2.
    I piszemy ten kod tylko raz...
    Wiem czepiam się...
    3. A co w tym niewyobrażalnego? Każdy programista ma swój przedrostek i nazwy funkcji się nie powtarzają...
    4. Jeśli mój używam GCC (lub innego kompilatora zgodnego z standardami), tak.
    5. EOT
    6. EOT
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

  4. #14
    Avatar javaman
    javaman jest offline www.javainside.pl
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Skąd
    no przed monitorem przecież...
    Postów
    474

    Domyślnie

    nie chodzi o powtarzalnosc funkcji programisty, chodzi o powtarzalnosc kodu w programie, np. to ze piszesz to w konstruktorze, staje się to domyślnym parametrem juz przy tworzeniu samego obiektu, nie musisz wtedy po stworzeniu kolejnego obiektu ustawiac mu wartosci pól w kodzie maina, bo on te wertosci juz otrzymal przy tworzeniu obiektu

  5. #15
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Proponuje zakonczyc dyskusje co i jak sie robi w danym jezyku bo to do niczego nie prowadzi.

    Javaman i DarkLady maja bardzo zdrowe podejscie do tematu co jest normalne u ludzi znajacych kilka jezykow programowania. Ja jakbym chcial liczyc wszystko w czym programowalem przez te lata jak siedze przed monitorem to bysmy doszli cos kolo 8-10 jezykow, wiec odpuscmy sobie dyskusje - kazdy jezyk ma swoje plusy i minusy, kazdy zostal stworzony do innego celu!

    To co napisalem - aby dobierac narzedzie do problemu a nie odwrotnie - Java ma wiele zalet i wiele wad, tak samo jak kazdy inny jezyk. Nie dyskutujmy wiec czy to jest lepsze czy tamto - po prostu poznajmy jak to wyglada w Javie.
    Ja chce sie nauczyc pisac aplikacje na komorki miedzy innymi - jest to dla mnie jedno z ciekawszych zastosowan Javy... do grzebania w systemie i mielenia duzych ilosci danych Java to dla mnie pomylka i tyle... piszac za to serwer do jakiejs gry on-line (jesli nie bazuje on na HTTP jako transporcie i wymaga interaktywnych asynchronicznych polaczen) to juz bardzo powaznie zastanowilbym sie nad Java bo wiem ze oferuje rzeczy, na ktore w innych jezykach strace tygodnie jesli nie miesiace i to nie wiedzac czy uda mi sie to oprogramowac jak nalezy.

    Nie wiem jak Wy, ale ja chce sie Javy w koncu nauczyc

    Obiecuje poprawe z mojej strony - nie bede dyskutowal o innych jezykach w tym dziale, nie bede porownywal... bede za to zadawal pytania dotyczace wlasnie Javy i tego co omawiamy w trakcie kursu. Jesli ktos ma pytania o inne jezyki to ma tez inne dzialy i moze tego powinnismy sie trzymac

    DarkLady, Javaman - paleczka w Wasze rece!

    EDIT:
    Dla wyjasnienia jedna uwaga o obiektach itd... dlaczego i gdzie oszczedzamy...
    Aby zrozumiec filozofie Javy trzeba wyjsc myslami poza kawalek kodu ktory widzimy przed soba i popatrzec na calosc z perspektywy - wprowadzic nieco abstrakcji (czyli obiektow) a pozniej wrocic do jej opisu/realizacji (czyli do kodu). Oszczedzamy w ten sposob, ze majac dobrze opisana klase mozemy jej uzywac gdzie tylko bedzie potrzeba, znajac jej pola i metody - nic wiecej nam nie trzeba. Glowna trudnoscia dla wiekszosci z nas jak sadze bedzie wlasnie spojrzenie na problem z tej dalekiej perspektywy i przelaczenie naszych glow w tryb analizowania i planowania, zamiast od razu myslec o kodzie ktory stanowi rozwiazanie zadania - przynajmniej dla mnie jest to problem bo wiem ze znam narzedzia w ktorych zalatwie sprawe czesto w ciagu paru minut.
    Ostatnio edytowane przez TQM : 03-30-2008 - 21:42
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  6. #16
    Avatar javaman
    javaman jest offline www.javainside.pl
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Skąd
    no przed monitorem przecież...
    Postów
    474

    Domyślnie

    dokładnie TQM... świetna puenta. Za chwilę pojawi się druga część kursu. Tym razem main i pierwsze podstawowe programy.
    Przyszło mi do głowy coś... mianowicie: jest trochę fajnych języków do których materiały są raczej trudno dostępne. Jeśli zechcecie, a ten kurs się Wam spodoba, mogę poprowadzić kursy z takich języków jak np. PL/SQL czy jakichś technologii związanych z programowaniem, frameworków, np. JSP, JSF, Spring, Hibernate - o! zagadnienia ORM - czyli mapowania obiektów na bazę danych. Technologie warst pośrednich. co sobie tylko życzycie. Zobaczymy jak przyjmiecie ten kurs.

  7. #17
    Avatar hedVB
    hedVB jest offline AI
    Zarejestrowany
    Nov 2007
    Postów
    874

    Domyślnie

    Cytat Napisał javaman Zobacz post
    dokładnie TQM... świetna puenta(...)
    Pointa a nie puenta to z francuskiego :P
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

  8. #18
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie

    jakby co to jestem chętny do bycia "uczniem" kogoś kto tu bedzie prowadzil tego typu wyklady na temat php,mysql,js i ogolnie o web
    szczegolnie przydalby sie nauczyciel oop bo narazie to koooosmos jest
    edit: a no i photoshop jeszcze albo flash
    Ostatnio edytowane przez ironwall : 03-30-2008 - 23:05

  9. #19
    Avatar javaman
    javaman jest offline www.javainside.pl
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Skąd
    no przed monitorem przecież...
    Postów
    474

    Domyślnie

    hedVB -a z przekory nie zmienię IronWall - nie ma problemu, napisz mi gg na priv, odeślę dane do serwera.
    PS. IronWall... widziałem Twoją stronkę i projekty.. naprawdę masz się czym pochwalić. Widzę, że znasz się na kodowaniu dość dobrze. Tylko pozazdrościć. Muszę szczerze przyznać, że nie byłem tak dobry w tym będąc w Twoim wieku. Serdecznie pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez javaman : 03-30-2008 - 23:36 Powód: buźka się nie wyświeliła!!

  10. #20
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie

    zawstydziłeś mnie tym .....
    to co powiedziałeś może wywołać małe kontrowersje u niektórych...hmm...
    ale dzięki

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 3
    Autor: 03-06-2008, 17:27
  2. Nasza-klasa
    By michalski007 in forum Hacking
    Odpowiedzi: 8
    Autor: 02-07-2008, 15:16
  3. Odpowiedzi: 4
    Autor: 01-31-2008, 17:34
  4. HELP wlam nasza-klasa
    By Marianski in forum /dev/null
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 11-18-2007, 10:22

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj