Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: Wesole "500 Error" by Google

  1. #1
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie Wesole "500 Error" by Google

    Hej!

    Wlasnie mnie jedna rzecz lekko zaskoczyla i zastanawiam sie jak to realizuja. Ma ktos jakis pomysl (tzn jak dodac cos podobne do wlasnego serwera)? Ja mam co najmniej 2 teorie ale chce je najpierw sprawdzic zanim cos wiecej napisze...


    Komunikat otrzymalem ogladajac zdjecia kolegi. Co ciekawe jesli dostaje komunikat to oczekuje, ze nic nie zadziala - w koncu 500 to 500 i koniec. Okazuje sie jednak, ze serwer wysylal zdjecia i wywalal komunikat jednoczesnie. Pozniej nic nie robilem a i tak wyskoczyl komunikat - czyzby 500 bylo reakcja na zapytania Ajax'a?
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  2. #2
    Avatar javaman
    javaman jest offline www.javainside.pl
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Skąd
    no przed monitorem przecież...
    Postów
    474

    Domyślnie

    czesc TQM to jest internal error, jeśli to jest na ajaxie to jest to banalne do zrobienia, takie aplikacje często są czesto przetrzymywane na tomcacie, jbossie, itp. oczywiście podejrzewam że google ma coś znacznie ambitniejszego i zapewne produkcji własnej taki błąd na takich kontenerach servletów może być czasem spowodowany np. jakimś drobnym błedem w aplikacji lub np. zmianami w strukcturze - dajmy na to mają aplikację która po kliknięciu guzika robi 1000 rzeczy, a jedna z tych 1000 rzeczy odwołuje się do jakiejś tabeli w bazie danych która została zmodyfikowana, a aplikacja jeszcze nie została dostosowana do zmian. To powoduje wywalenie się tej jednej rzeczy przy czym cała reszta działa i wykonuje się poprawnie. Stąd wysyłanie zdjęć i 500 wywołana tą jedną rzeczą.a jak to zrobić? w plikach konfiguracyjnych jest możliwość ustawienia przekierowania na jakąś stronę w przypadku wywołania błędu wewnętrznego - widzisz wtedy coś typu - przepraszamy serwis jest chwilowo nieczynny spróbuj za chwilę - możesz zrobić przekierowanie do strony z refreshem w head na powrot do strony w ajaxie czy czymstam, a zrobic w onload document.alert("dupa dupa hipopotam"); i masz :P

  3. #3
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    czy Ajax czy nie to nie wiem - zgaduje ze jest ajax bo mozna bylo nic nie robic a i tak samo wyskoczylo, wiec to sugerowaloby asynchroniczne wywolania chodzace w tle... a co do samego wyswietlenie to wlasnie custom-page i JS onload zalatwia reszte... google jest pelne tajemnic a wiem co ich ludzie potrafia i jak dobrze znaja swoja dzialke...

    no coz... po prostu ciekawosc choc wydaje mi sie ze juz wiemy co i jak...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  4. #4
    Avatar javaman
    javaman jest offline www.javainside.pl
    Zarejestrowany
    Mar 2008
    Skąd
    no przed monitorem przecież...
    Postów
    474

    Domyślnie

    normalnie widzę taki obrazek z takiej starej gierki Age of Empire II - przychodzą złe ludki - takie jak ten powyżej, zasypują wiochę gradem spamowych strzał i dużo naszych ludków wynosi się z terenu swojego dotychczasowego pola działań... i idą do sąsiadów się zainstalować...
    Były już alerty, że latają boty, za moment pewnie ten jeden wygeneruje ilesnaście takich postów. Jeszcze trochę i mam wrażeniem że będzie Age of Hack.pl II ...

  5. #5
    Avatar GSG-9
    GSG-9 jest offline Shapeshifter
    Zarejestrowany
    Jul 2007
    Skąd
    C:\Perl\bin
    Postów
    1,578

    Domyślnie

    pora wreszcie zmienic captcha
    War, war never changes.

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 3
    Autor: 09-09-2007, 15:39
  2. Odpowiedzi: 0
    Autor: 05-22-2007, 14:02

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52