Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: co to za bug ?

  1. #1
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie co to za bug ?

    witam
    heh ostatnio troche sie bawilem z moją ukochana javką znaczy js i natknelem sie na jakiegos buga przy "uruchamianiu" kodu w przeglądarce
    kod to jest
    <script language="javascript">
    for(bb = 0; bb < 2; bb+2){
    document.write(bb);
    }
    </script>

    przy otwieraniu pojawia sie komunikat o błedzie
    jestem nobem dlatego nieznam sie jeszzcze na takich rzeczach no ale nie umieszczam topicu w newbie tylko w js zeby nie bylo :P
    ....więc prosze o wyjasnienie tego błedu : )

  2. #2
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    Kielce
    Postów
    131

    Domyślnie

    nie znam sie na js ale powinno wypisac Ci jeden wynik: 0
    "W życiu wszystko ma jakiś sens, tylko trzeba go odnaleźć. No i często ma on odmienne znaczenie dla różnych osób."

  3. #3
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Skąd
    ex machina
    Postów
    130

    Domyślnie

    Ja bym stawiał na tą cześć:
    Kod:
    for(bb = 0; bb < 2; bb+2)
    musisz napiszać bb = bb + 2 ,bo to co napisałeś nie zwiększa bb.

    Jeszcze możesz spróbować zmienić deklaracje skryptu na taką:
    Kod:
    <script type='text/javascript'> ... kod ... </script>
    Ostatnio edytowane przez suchy : 07-01-2007 - 12:23
    Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go na życie cudzym życiem. Nie dajcie się schwytać w pułapkę dogmatu, która oznacza życie według wskazówek innych ludzi. Nie pozwólcie, by szum opinii innych zagłuszył wasz wewnętrzny głos. I co najważniejsze, miejcie odwagę iść za głosem swojego serca i intuicji. Wszystko inne jest mniej ważne.

    Steve Jobs

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie

    heh no wiem ze wystarczy skrypt zadeklarowac jako
    <script type="javascript">
    i juz nie bedzie tego bledu
    mi nie chodzi oto jak poprawnie napisac skrypt ...tylko oto dlaczego taki blad jest i dlaczego wystarczy zamienic w deklaracji skryptu language na type i juz bedzie co innego
    pierzu nie wyjdzie 0..wpisz se go w jakims dokumencie html to zobaczysz w sekcji body
    pozdro

  5. #5
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Skąd
    ex machina
    Postów
    130

    Domyślnie

    Bo tak. Po prostu. W ten sposób mówisz przeglądarce, że zaczyna się kod javascriptu. Jak otworzysz pierwszy lepszy kurs java script to bedziesz miał:
    Kod:
    <script type="text/javascript">
    do rozpoczęcia kodu. Z tego co sie orientuję to language słuzy tylko w celach informacyjnych, która wersja js została użyta, ale nie jest informacją dla przeglądarki, żeby od tego momentu interpretowac kod jako js.
    Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go na życie cudzym życiem. Nie dajcie się schwytać w pułapkę dogmatu, która oznacza życie według wskazówek innych ludzi. Nie pozwólcie, by szum opinii innych zagłuszył wasz wewnętrzny głos. I co najważniejsze, miejcie odwagę iść za głosem swojego serca i intuicji. Wszystko inne jest mniej ważne.

    Steve Jobs

  6. #6
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    ok nio więc z js jest tak:
    wcześniej używano LANGUAGE - ale już ładny kawałek czasu zaleca się stosowanie TYPE="TEXT/JAVASCIPT"

    jeśli chodzi dlaczego ci nie działało to tak jak suchy napisał:
    bb+2 nie zwiększa zmiennej o 2 - można sobie napisać bb++ - czyli inkremenracja zmiennej o jedną jednostkę - ale jak chcesz o 2 to musisz napisać bb = bb + 2

    wtedy wynikiem będzie tak jak pierzu napisał jeden wynik o wartości 0

    jeśli masz jakieś problemy z JS a nie wiesz dlaczego - to polecam ci używać Firefox do otwierania takiej story i sprawdzenia w konsoli błędów co jest nie tak... (narzędzia -> konsola błędów) - ps. taka rada - najpierw wejdź do konsoli wyczyść ją a potem odpal swoją stronę - a następnie popatrz co tam ci FF wypluje
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  7. #7
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie

    nie zakladam nowego posta tylko wale w tym
    a więc
    nie moge zmiennej zwiekszyc o np 2 dlaczego i+2 niedziala tylko buguje
    chodzi mi dokladnie o skrypta

    <script type="text/javascript">
    var raz=prompt("napisz ile cyferek","");
    var co=prompt("co ile cyferek","2");
    for (i = 0; i < raz; i+co){
    document.write(i+" ");
    }
    </script>

    jak zwykle ten sab bug wywala co przy wczesniejszym przykladzie....<wnerw>
    pomoze ktos?

  8. #8
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Skąd
    ex machina
    Postów
    130

    Domyślnie

    Kurna przecież Ci już to napisałem, ma być i = i + co!!
    Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go na życie cudzym życiem. Nie dajcie się schwytać w pułapkę dogmatu, która oznacza życie według wskazówek innych ludzi. Nie pozwólcie, by szum opinii innych zagłuszył wasz wewnętrzny głos. I co najważniejsze, miejcie odwagę iść za głosem swojego serca i intuicji. Wszystko inne jest mniej ważne.

    Steve Jobs

  9. #9
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie

    ahh suchy sory zapomnialem dodac ze tak u mnie tez nie dziala i buguje
    no zreszta walnij se tego skrypta

    <script type="text/javascript">
    var raz=prompt("napisz ile cyferek","");
    var co=prompt("co ile cyferek","2");
    for (i = 0; i < raz; i= i + co){
    document.write(i+" ");
    }
    </script>

  10. #10
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Skąd
    ex machina
    Postów
    130

    Domyślnie

    No to wydaje mi się, że musisz się dowiedzieć czemu Ci to "buguje".
    Bo instrukcją
    Kod:
     i + cos
    nie przypiszesz i nowej wartosci.
    Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go na życie cudzym życiem. Nie dajcie się schwytać w pułapkę dogmatu, która oznacza życie według wskazówek innych ludzi. Nie pozwólcie, by szum opinii innych zagłuszył wasz wewnętrzny głos. I co najważniejsze, miejcie odwagę iść za głosem swojego serca i intuicji. Wszystko inne jest mniej ważne.

    Steve Jobs

Podobne wątki

  1. Sql database bug - problem
    By carbon in forum Hacking
    Odpowiedzi: 10
    Autor: 03-28-2007, 23:00

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj