Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 11 do 20 z 37

Temat: strona glowna

  1. #11
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie dzieki chlopaki

    dziex za rady,dobrze ze nie olewacie takich cieniakow jak ja
    ja jestem w 3 gimnazjum, jakby co i tez mysle ze jak na pierwsza stronke moze byc- ja jestem zadowolony........ a co do tych bledow z tagami (td) to sproboje poprawic na twardym jak wyjdzie to dam na serwer,
    a i zgadzam sie z tym ze czlowiek uczy sie na bledach i przez wlasnie doswiadczenie---a i jak chodzi o te krzaczki ( ę, ą) to u mnie takiego czegos niema....a sprobojcie stronke w ie otworzyc.....
    pozdro

  2. #12
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    nie ma bo w przeglądarce jest takie coś jak ustawienie kodowania strony oczywiście my tez możemy sobie wziąść widok -> kodowanie znaków - i po płopocie jednak z doświadczenia wiem ze internautom znacznie bardziej sie podoba gdy nie muszą niczego klikać i wszystko jest cacy i pięknie

    co do nauki - najważniejsze są chęci....
    Ps. napisałem mini art o CSS jak chcesz - juz jest dostepny na forum w tym dziale
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  3. #13
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie :)

    tak jak mówi eMCe; Ty musisz zadbać żeby wszystko ładnie chodziło i nieważne czy ktos ogląda spod IE czy FF...
    nie wiem w jakim edytorze html robisz ale
    Kod:
    <meta name="Generator" content="notatnik" />
    już nie te czasy kiedy sie go używało do pisania html'a
    jak już chcesz notatnik to użyj (free) notepad++ albo PSPad
    ale najlepsze są edytory dedykowane do robienia stroneK:
    pod linucha quanta+ - wypas!!!
    pod winde cała masa tego:
    http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=22
    pajączek jest świetny ale nie darmowy niestety chociaż była kiedyś dołaczona jakaś wersja full do jakiejś gazetki...
    używaj narzedzi przeznaczonych do robienia stronek wyeliminujesz błedy o których wspominał eMCe, typu niedomknięte znaczniki, itd
    ***********
    * markossx *
    ***********

  4. #14
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Z totalnie darmowych poleam NVU... moze nie jest najlepszy ale za to fajnie calkiem sobie radzi z wieloma rzeczami...

  5. #15
    w4j
    w4j jest offline
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Postów
    69

    Domyślnie

    ja osobiście używam EdHTMLv5.0

  6. #16
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    EdHTMLv5.0 - tak naprade świetny edytor - przedewszystkim darmowy - niestety edhtml nie jest juz rozwijany - nad czym ubolewam - a techniki tworzenia stron przerzywają rozkwit... oczywiście ze można bez problemu nadal go urzywać jednak pisząc np. w xml'u czy xhtml'u nie mamy juz tylu udugodnień co w np. pajączku - a wiadomo im prościej tym lepiej...

    tylko ze za pajączka juz "trzeba" sobie zaplacić...
    za to ma duzo bardzo fajnych opcji wspomagajacych tworzenie stron

    brakuje mi tylko w nim nawyków jakie mam z edhtml'a np zamykanie tagów - wyglada w ten sposób ze po wpisaniu tagu odrazu pajączek go zamyka - a edhtml czeka aż wprowadzimy </ i dalej konczy sam - jest to przydatne np. podczas gdzy tworzymy tabele - i TD mamy zagnierzdzone w TR.... - nio cuż... nie można mieć wszystkiego - bo nie znalazłem w opcjach pajączka parametru który by pozwalał to zmienić :/

    z komercyjnych edytorów na uwage rówież zasługuje Dreamweaver.... nio ale to dla osób które się zajmują zawodowo tworzeniem stron - licencja troszke kosztuje :/

    a pod linuxa całkowicie zgadzam się z markossx - quanta plus rulezzz ( zdaje mi się czy rownież jesteś mandriva uservem? bo tutaj jest to na dzieńdobry.... )

    a co do zamykanych tagów i tego typu rzeczy to wierz mi - nic nie pomaga lepiej jak czytelność kodu - czyli piszemy z "wcienciami" - u mnie profesor od stron_www nie przyjoł kumpla pracy bo miał napisana dosłownie jednym ciągiem tag za tagiem - czytelności zero - jak napiszesz kiedyś większy projekt i ktoś będzeie musiał coś pozmieniać - to będziesz mial gościa na sumieniu....
    albo gość Ciebie
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  7. #17
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    nie mandriva - wyczaiłem quante kiedyś w bękarcie novella i microsoftu czyli SuSe, choć wtedy siusiak był jeszcze półsierotą - bez ojca Ms
    ***********
    * markossx *
    ***********

  8. #18
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie sprawdzcie teraz strone

    do kazdego dokumentu html dodalem:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

    <html xml:lang="pl" lang="pl" />

    <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />


    te trzy rzeczy i chyba powinno juz lepiej byc bo okreslilem jezyk i kodowanie.
    http://bravepage.cba.pl

  9. #19
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Postów
    726

    Domyślnie

    Używał ktoś kiedyś htmlowca pod winda jakiś kilka lat temu to miałem wie ktoś może czy jest to jeszcze rozwijane ?
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

  10. #20
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    to jest wymagane ale i tak musisz urzyć narzedzia, które zakoduje Ci te znaki,.
    czyli przerobi polskie ogonki na krzaczki
    tak jak poniżej "ś" stało się "&#182;"

    Kod:
    <td class="menu-metal" width="200"><a href="ksiegag.php">Księga Go&#182;ci</td>
    nie wszyskie znaczki diakrytyczne są zamieniane na krzaki ale część z nich jest.
    i jeśl Twój edytor tego nie zrobi to musiałbyś to zrobić na piechotę, brrrr !
    spróbuj wkleić wszędzie tam gdzie jest "ś" &#182; to zobaczysz o co chodzi...
    ***********
    * markossx *
    ***********

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 4
    Autor: 02-08-2010, 21:26
  2. Bardzo fajna strona !
    By Bart in forum Pomysły/Sugestie
    Odpowiedzi: 41
    Autor: 06-11-2006, 13:56

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52