Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki 11 do 16 z 16

Temat: <br> czy <br />

  1. #11
    Avatar Nikow
    Nikow jest offline -=[ZRP]=-
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Skąd
    Różne zakątki sieci.
    Postów
    995

    Domyślnie

    Z założenia każdy tag powinien być zamknięty. To że przeglądarka ma korekcję twoich błędów nie oznacza, że kod jest poprawny. W HTML'u to jeszcze dużej róznicy nie zrobi, ponieważ przeglądarki patrzą bardzo luźno na jego znaczniki. Za to XML (i wszystkie od niego pochodne, więc i XHTML), twardo określa hierarchiczną budowę, zwaną drzewem. Drzewo ma korzeń, czyli taki główny tag, coś jak <html> i </html>, tylko że możesz sobie wybrać jego nazwę. Poźniej masz gałęzie. Teraz, jeśli napiszesz:
    <drzewko>
    <kucyk>
    <blablabla>
    </kucyk>
    </drzewko>
    To będzie to plik niepoprawny, ponieważ w gałęzi "blablabla", nie ma żadnej gałęzi kucyk, więc co chcesz zamykać? Masz błąd, nie ma pracy.

    Myślę że już rozumiesz dlaczego lepiej użyć <br /> niż <br>
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

  2. #12
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie

    Ja tam odnośnie htmla nigdy nie przestrzegałem standardów. Nie mam na to czasu . Mimo wszystko jakoś w krew mi weszło "<br />", hmm to taki odruch, którego nie potrafię nawet wytłumaczyć ^^
    pisząc pod ie niestety trzeba przestrzegać.....choć ta przeglądarka ma takie anomalia że czasami trzeba robić coś sprzecznie z logiką heh, np słynne 3pixele.
    ps: <br/>jest zgodny ze specyfikacją xhtml więc jest bardziej poprawne

  3. #13
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    Dawno dawno temu.... za górami.... za lasami... za siedmioma firewallami żył sobie HTML 4.0 ;)

    Który miał podział na znaczniki wymagające domknięcia i znaczniki nie wymagające domknięcia....

    Ale pewnego dnia pojawił się XHTML.....
    A jako że był nowy to wszyscy programiści chcieli się z nim zapoznać i zaczęli spędzać z nim duuuuuuuużo czasu.....
    Ten jednak był bardzo konsekwentny w swych działaniach.... i nie chciał bawić się z tymi którzy nie domykali mu znaczników....

    więc programiści nie mieli wyjścia..... musieli domykać znaczniki:
    <br></br>
    <img></img>
    ale że każdy programista na świecie zarabia 1$ za każdy wstukany znak - pomijając komentarze :D

    to prezesi dużych firm zaczeli pisać do W3C z prośbą o skrócenie tej procedury.....

    po kilku rozmowach W3C poszło prezesom na renkę (zaraz po tym jak prezesi poszli na renkę W3C :D)

    i pfffffuuuuuuuuuuu tak powstały skróty:

    teraz zamiast:
    <br></br> programista pisał: <br /> Dobranoc :)
    -----------------------------------------------
    ty ironwall o co chodzi z 3px ? bo albo nie moge skojarzyć albo nie miałem takiego problemu - albo mam inne rozwiązanie :D
    Ostatnio edytowane przez eMCe : 04-26-2008 - 12:44
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  4. #14
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie

    kiedyś ci chyba pisałem na gg...
    postaw sobie obrazek i pod nim diva...to będzie odstęp 3px a moze i więcej nawet

    Kod:
    <html><head></head><body>
    
    <img src="http://muzeumhumoru.onet.pl/_i/_h/zakonnica_aureola.jpg" style="width:300px">
    <div style="background:red;width:100px;height:100px"></div></body></html>
    porównaj se pod ff i ie
    ....ps nie dodałem zadnego margin-u ani nic a jednak odstęp jest

  5. #15
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    Kod html:
    <html>
    <head>
        <title>TYTUL</title>
    <style type="text/css">
    html, body {margin: 0px; padding: 0px;}
    #container {background: #123456;}
    .bloczek {background: #FF0000; width: 100px; height: 100px; display: inline; margin: 0px; padding: 0px;}
    img {display: inline; margin: 0px; padding: 0px; border: 5px solid;}
    </style>
    </head><body>
    <div id="container">
    <img src="http://muzeumhumoru.onet.pl/_i/_h/zakonnica_aureola.jpg">
    <div class="bloczek"></div>
    </div>
    </body></html>
    fakt jest takie coś ie dodaje sobie jakie obramowanie czy co to jest do wszystkiego - zobacz kod co ci dałem pod IE (pod ff nie zadziała)
    tylko nie pamietam jak to się "naprawiało" :/
    teoretycznie powinno margin:0px pomóc i chyba zawsze pomagało ale nie tym razem - pomyśle nad tym....
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  6. #16
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    69

    Domyślnie

    Ja używam zawsze <br> i nie narzekam.Tak jak ktoś powiedział wcześniej,<br/>ładniej wygląda;p

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 8
    Autor: 12-30-2007, 11:41
  2. Serer... czy jakoś tak ? Czy ktoś ma ?
    By Vego in forum /dev/null
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 07-26-2007, 13:53

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj