Witam. Mam pytanie takie jak w tytule posta: Jak działają strony z fake smsami? Czy właściciele ich maja umowy z operatorami całego świata? bo to bardzo mało prawdopodobne... Z góry dziękuję za odpowiedź![]()
Witam. Mam pytanie takie jak w tytule posta: Jak działają strony z fake smsami? Czy właściciele ich maja umowy z operatorami całego świata? bo to bardzo mało prawdopodobne... Z góry dziękuję za odpowiedź![]()
To jest niezly biznes, dlatego informacje "jak to sie robi" raczej nie wyplywaja.
Z tymi smsami jest o tyle fajnie, ze mozna jako nadawce wpisac dowolny numer telefonu, cos jak serwerki smtp, gdzie po wyslaniu maila weryfikacja nadawcy nie jest mozliwa, czyzby tak samo bylo w sieciach gsm? nie wiem, nie znam sie :P
Ostatnio edytowane przez gogulas : 11-10-2007 - 14:52
Strony dzialaja tak jak kazda inna... serwer www i strona z oskryptowaniem jest jedynie interfejsem do duzo wiekszego systemu... To co jest dalej kosztuje najczesciej niezly majatek...
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Wiec to raczej dla ludzi ktorzy juz maja duzo kasy ale inwestuja by miec jeszcze wiecej? Lub dla firm... dużych i bogatych?
Zbliża się Trollmagedon...
a jeszcze ciekawe jest jak sie wysyla wiadomosci na komunikator gg
bo kiedys bylem na takiej stronie ale niemam pojęcia jak to robią
Powiem Wam jak ja to robie... mam wlasny serwer VoIP dla wszystkich naszych pracownikow - do niego podpiete 8 linii i na nich puszczone na razie 50 numerow stacjonarnych + nastepne 50 od operatora VoIP...
Moge wysylac SMSy z kazdego z tych numerow - czy to po linii naziemnej (to jest 2x E1) czy przez VoIP - tak czy inaczej jest to dla mnie obojetne, bo fakt faktem wyslanie SMSa to 1 polecenie w shell'u...
Bez dalszych szczegolow - moj dostawca VoIP oferuje mozliwosc wysylania SMSow z dowolnym numerem zwrotnym jesli spelni sie pewne warunki i odpowiednio zaplaci. Nie korzystam, nie mam takiej potrzeby... ale da sie to zrobic na komercyjnych zasadach - vide skype - jak potwierdzisz ze ten numer jest Twoj to mozesz wysylac SMSy ze swojego numeru a jak nie to ze swojego loginu...
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)