Pokaż wyniki 1 do 2 z 2

Temat: Problem z CSS (clear:both;)

  1. #1
    ivo
    ivo jest offline
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Postów
    23

    Domyślnie Problem z CSS (clear:both;)

    Mam coś takiego:

    Kod:
    <html>
    <body>
    <div style="float:left;">lewa kolumna</div>   <!-- 1 -->
    <div style="float:right;>prawa kolumna</div>   <!-- 2 -->
    <div>   <!-- 3 -->
         <img src="xxx.png" style="float:left;" />   <!-- 4 -->
         <p>tutaj inne pierdołki</p>   <!-- 5 -->
         <p style="clear:both;">tutaj jest problem</p>   <!-- 6 -->
    </div>
    <div style="clear:both;">pod lewa i prawa kolumna</div>   <!-- 7 -->
    </body>
    </html>
    Chciałbym, aby w tym problemowym akapicie <p style="clear:both;">...</p> zastosować styl clear:left albo clear:both, ale to "clear'uje" względem całego dokumentu (czyli znajduje się pod div'ami, które w stylu mają float), a nie względem TYLKO obrazka <img />.

    Czyli w skrócie:

    Chciałbym otrzymać:
    Kod:
    +-----+ +------------------+ +-----+
    |     | |         3        | |     |
    |  1  | | +-+ +----------+ | |  2  |
    |     | | |4| |    5     | | |     |
    |     | | +-+ +----------+ | |     |
    |     | |                  | |     |
    |     | | +--------------+ | |     |
    |     | | |       6      | | |     |
    |     | | +--------------+ | |     |
    |     | |                  | |     |
    +-----+ +------------------+ +-----+
    
    +----------------------------------+
    |                  7               |
    +----------------------------------+
    a otrzymuje:
    Kod:
    +-----+ +------------------+ +-----+
    |     | |         3        | |     |
    |  1  | | +-+ +----------+ | |  2  |
    |     | | |4| |    5     | | |     |
    |     | | +-+ +----------+ | |     |
    |     | |                  | |     |
    |     | |                  | |     |
    |     | |                  | |     |
    |     | |                  | |     |
    |     | |                  | |     |
    +-----+ |                  | +-----+
            |                  |
            | +--------------+ |
            | |       6      | |
            | +--------------+ |
            |                  |
            +------------------+
    
    +----------------------------------+
    |                  7               |
    +----------------------------------+
    Czy ktoś wie, jak to rozwiązać?

    Testowane pod przeglądarką Opera 9.23.

  2. #2
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    to nie jest forum webmasterskie - rozwiązaie tego problemu jest proste i na 100% znajdziesz roziwązanie twojego problemu na google - bo to dość pospolity problem - sam go kiedyś miałem - wystarczyło 10 minut i google żeby go rozwiążać - KOD_03!
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Podobne wątki

  1. CSS - co gdzie jak...
    By eMCe in forum HTML/DHTML/XHTML
    Odpowiedzi: 0
    Autor: 03-03-2007, 23:32

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52