Pokaż wyniki 1 do 4 z 4

Temat: Pascal prostokąt

  1. #1
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Postów
    726

    Domyślnie Pascal prostokąt

    Mam zamiar napisać program w pascalu który będzie rysował prostokąt składający się z liter x i z , ułożonych na przemian czyli jak wpisze powiedzmy 3 i 4 to wyjdzie cos takiego
    Xxx
    Zzz
    Xxx
    Zzz

    Na razie jedyny pomyśl na jaki wpadłem to funkcja mod reszta z dzielenia sprawdzać czy jest parzyste a potem wypisywać tylko mam problem z napisaniem pętli ma może ktoś jakiś pomysł.
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

  2. #2
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    pomysł dobry - pętla też nie będzie problemowa

    a ale du*a bo nie mam jak sprawdzić w kazdym razie pobierasz 2 zmienne - width i height.. width oznacza ile znaków w lini masz wydrukować - wiadomo

    teraz pętla będzie nastepująca
    (daje po ludzku bonie pamietam skladni)
    x=0
    tou zaczynamy petle
    sprawdzamy czy jes parzyta
    jeśli tak - drukuj (widht) zetów
    jeśli nie - drukuj (widht) iksów
    x++
    i wracamy dopuki x!=height
    Ostatnio edytowane przez eMCe : 03-01-2007 - 22:50
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  3. #3
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Postów
    726

    Domyślnie

    Jakoś mi to nie idzie no ale jeszcze nad tym trochę posiedzę jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły do będę wdzięczny.


    Już mi się udało .
    Ostatnio edytowane przez kosiarz : 03-03-2007 - 08:59
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

  4. #4
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    hihi to sie nazywa bezsenność

    Kod:
    Var
            width:Byte;
            height:Byte;
            ile:Byte;
    begin
    WriteLn('----------[Rysownik]----------');
    WriteLn('Podaj szeroko˜† prostokĄta...');
    ReadLn(width);
    WriteLn('Podaj wysoko˜† prostokĄta...');
    ReadLn(height);
       WHILE height > 0 Do
       Begin
          IF height mod 2=1 Then
          Begin
                ile:=width;
                WHILE ile > 0 Do
                Begin
                    Write('Z');
                    ile:=ile-1;
                End;
                WriteLN();
          End;
          IF height mod 2=0 Then
          Begin
                ile:=width;
                WHILE ile > 0 Do
                Begin
                    Write('X');
                    ile:=ile-1;
                End;
                WriteLN();
          End;
          height:=height-1;
       End;
    end.
    ogólnie pewnie sie dało zrobić prościej i lepiej ale to też działa
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj