Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: Delphi pomoc

  1. #1
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    13

    Domyślnie Delphi pomoc

    Witam.
    Jestem poczatkujacy i mam takie pytanko zaczolem prace w delphi.
    I chcialbym zrobic takie cos na poczatek tlyko nei weim jak ze mam aplikacje i np: podpisane gdzies winamp i pod spodem button ok. I nie wiem jak zrobic to ze ja kwciskam ten button zeby winamp mi sie odpalal. Jesli ktos by byl taki mily i by podpowiedzial lub pokazal co i jak bylbym zadowolony ale za kazda pomoc bede wdzieczny.

    Pozdro

  2. #2
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Postów
    22

    Domyślnie ShellApi

    pomimo że t stary post odpowiem bo nie ma odpowiedzi na to pytanie, moze innym się przyda:

    Najlepiej wykorzystać do tego:

    Uses ShellAPI

    Klikasz 2 razy na button i w procedurze wpisujesz :

    deklaracja zmiennych

    VAR Program : String;

    Begin
    Program := 'notepad.exe';
    ShellExecute(GetDesktopWindow,'open',Pchar(Program ),nil,nil,SW_SHOWNORMAL);
    end;

    i po kłopocie.

  3. #3
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    w funkcji obslubi buttona uzyj CreateProcessA.
    ShellExecute jest duzo gorsze, chocby dlatego ze trzeba zmapowac dodatkowa dllke, a createproc~ jest w kernel32.

  4. #4
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Postów
    22

    Domyślnie :)

    nie trzeba mapować dodatkowej dllki zresztą tym masz szersze możliwości bo mozesz w zmiennej Program wpisać np 'http://www.hack.pl' i otworzy się domyślna przeglądarka. Poza tym można uruchamiać programy zminimalizowane.
    Ostatnio edytowane przez emilianxx : 08-21-2008 - 20:24

  5. #5
    Zarejestrowany
    Oct 2007
    Postów
    17

    Domyślnie

    Przepraszam za wtrącenie xP

    w funkcji obslubi buttona uzyj CreateProcessA.
    ShellExecute jest duzo gorsze, chocby dlatego ze trzeba zmapowac dodatkowa dllke, a createproc~ jest w kernel32.
    nie trzeba mapować dodatkowej dllki zresztą tym masz szersze możliwości bo mozesz w zmiennej Program wpisać np 'http://www.hack.pl' i otworzy się domyślna przeglądarka. Poza tym można uruchamiać programy zminimalizowane.
    Dokładnie. W tym momęcie CreateProcessA byłby przerostem formy nad treścią. OK, przyda się żeby kontrolować uruchomiony proces.. Ale w tym przypadku ShellExecute w zupełności wystarczy... Jak wspominał przedmówca możemy nim otworzyć program zminimalizowany, zmaksymalizowany, czy schowany. Możemy też wybrać katalog domyślny, jak i parametry.. Wg. mnie ShellExecute w zupełności wystarczy.

    Jeszcze może w celu "wiedzy" podam "z czym się je" ShellExecute:

    ShellExecute(Uchwyt, operacja, plik, parametry, katalog, flagi);
    Uchwyt - tutaj podajesz uchwyt, który jakoby wywołuje program. Np Application.handle.
    Operacja - możesz otworzyć, wydrukować... Pobróbuj! Np domyślnie 'open' otworzy program
    Plik - może być to: program - np. Winamp, lub też dokument, np DOC, może być też adres internetowy lub e-mail (w postaci mailto:[email protected])
    Parametry - przydatne w niektórych programach, np "-agent". Zazwyczaj nic tu nie chcemy, więc wpisujemy nil
    katalog - domyślny katalog. Możesz wpisać, ale zazwyczaj zostawiamy puste - nil...
    Flagi - ciekawa opcja, że tak powiem określająca w jaki sposób wyświetlać program. Ich lista:
    SW_SHOW/SW_SHOWNORMAL - Po prostu uruchamia.
    SW_HIDE - Ukrywa okienko
    SW_MAXIMIZE/SW_SHOWMAXIMIZED - Maksymalizuje okno programu
    SW_MINIMIZE/SW_SHOWMINIMIZED - Minimalizuje program.
    SW_RESTORE - "Powraca" do pierwotnego wyglądu okienka programu (np. gdy zminimalizowany, lub zmaksymalizowany)
    SW_SHOWMINNOACTIVE - To samo co MINIMIZE... z tym, że pasek "miga"
    I inne mniej potrzebne xP Np:SW_SHOWNA, SW_SHOWNOACTIVATE, SW_SHOWNORMAL




    Pozdrawiam!

Podobne wątki

  1. [DELPHI] Keylogger
    By Macok in forum Delphi/Pascal/Lisp
    Odpowiedzi: 8
    Autor: 11-25-2010, 13:44
  2. Trojan w delphi
    By pitek3 in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 03-13-2008, 15:03
  3. Delphi przyciks akcji
    By faD in forum Delphi/Pascal/Lisp
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 02-07-2008, 15:47
  4. Praca w Delphi 6/7
    By csys in forum Off Topic
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 12-14-2007, 12:27
  5. Muzyczka w Delphi
    By Osama911 in forum Delphi/Pascal/Lisp
    Odpowiedzi: 0
    Autor: 01-17-2007, 17:49

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj