Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: c++ program losowanie

  1. #1
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Postów
    14

    Domyślnie c++ program losowanie

    kod :
    Kod:
    #include<iostream>
    #include<conio.h>
    using namespace std;
    int main()
    
    
    {
    getch();	
    char a;
    char b;
    char c;
    if (a=b=c);
    cout<<a;
    getch();
    return 0;
    };
    Chciałbym żeby kompilator rozpoznawał zadeklarowane zmienne bo wyskakują jakieś dziwne znaki tylko.
    Ktoś pomoże?

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jan 2008
    Skąd
    za NATem :)
    Postów
    155

    Post

    Kompilator rozpoznaje, o to nie musisz się martwić
    Śmieci wypisuje bo w 13. linii (cout<<a;) wypisujesz zmienną a, której nie przypisałeś żadnej wartości, więc zawiera śmieci.
    Ten kod nie ma za bardzo jakiegokolwiek sensu, co chciałeś osiągnąć?

    Polecam:Miłej zabawy
    Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.

  3. #3
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Postów
    14

    Domyślnie

    Chcesz powiedzieć że powinienem dodać,przypisać wartość do a?
    Output a,b lub c proste

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jan 2008
    Skąd
    za NATem :)
    Postów
    155

    Post

    Cytat Napisał htm72 Zobacz post
    Chcesz powiedzieć że powinienem dodać,przypisać wartość do a?
    Generalnie przed użyciem do czegoś wartości zmiennej, dobrze jest tej zmiennej nadać jakąś sensowną wartość.
    Ale kod, który podałeś w ogóle większego sensu nie ma; poczytaj tutoriale, które Ci podesłałem



    Cytat Napisał htm72 Zobacz post
    Output a,b lub c proste
    ? ? ?
    Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.

  5. #5
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Postów
    14

    Domyślnie

    Bo nie wiem jak przypisać jednej wartości te trzy a,b i c.
    Wiesz może?

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jan 2008
    Skąd
    za NATem :)
    Postów
    155

    Post

    Cytat Napisał htm72 Zobacz post
    Bo nie wiem jak przypisać jednej wartości te trzy a,b i c.
    ? ? ?
    Wartość możesz nadać zmiennej przy inicjalizacji
    Kod:
    char znak = 'A';
    A jak masz już zadeklarowaną zmienną to
    Kod:
    znak = 'h';
    Oprócz zmiennych znakowych są też całkowitoliczbowe:
    Kod:
    int liczba = 42;
    zmiennoprzecinkowe:
    Kod:
    float x = 2.5;
    i sporo innych.
    Jedna zmienna może przechowywać jedną wartość.

    Na serio, poczytaj tutoriale, do których podałem Ci linki
    Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.

  7. #7
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Postów
    14

    Domyślnie

    Ale to chodzi o to jakby żeby kompilator rozpoznawał zmienną do wyświetlenia.
    Bo nie chce mi wyswietlić nawet jak dane są w tych " " od couta(zmieniłem trochę kod).Np cos takiego że zmienna dodatkowa np d=a,b,c.I to nie działa.
    A w tych tutorialach naprawde nic nie ma.

  8. #8
    Zarejestrowany
    Jan 2008
    Skąd
    za NATem :)
    Postów
    155

    Exclamation

    Cytat Napisał htm72 Zobacz post
    A w tych tutorialach naprawde nic nie ma.
    A zajrzałeś chociaż dalej niż spis treści


    Jak chcesz pisać programy w danym języku programowania, to powinieneś wiedzieć jak ten język działa i pisać kod zgodnie z jego składnią i semantyką, a nie wymyślać własne zasady, które nijak mają się do tego języka.
    Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn.

  9. #9
    Zarejestrowany
    Oct 2014
    Postów
    1

    Domyślnie

    Rozumiem, że chciałeś wylosować jedną liczbę ?

  10. #10
    Avatar Exc0mmunion
    Exc0mmunion jest offline Superion
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Postów
    182

    Domyślnie

    fuck, odkopane archiwum....

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52