Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: liczenie wierszy postgres

  1. #1
    Zarejestrowany
    Nov 2012
    Postów
    53

    Domyślnie liczenie wierszy postgres

    cześć,
    wie ktoś jak policzyć wszystkie wiersze w bazie postgres?

    albo jak policzyc wszystkie wiersze zawierajace date 2012 w calej bazie postgresa?

    dzieki za odpowiedz.

  2. #2
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    Jest coś takiego jak:
    Kod:
    GET DIAGNOSTICS number_of_rows = ROW_COUNT;
    Poszukaj w dokumentacji.
    ***********
    * markossx *
    ***********

  3. #3
    Zarejestrowany
    Nov 2012
    Postów
    53

    Domyślnie

    Szukam szukam i doczytać się nie mogę, za to jest error (postgres 9.1.6):
    Kod:
    <db>=# GET DIAGNOSTICS integer_var = ROW_COUNT;
    ERROR:  syntax error at or near "GET"
    LINE 1: GET DIAGNOSTICS integer_var = ROW_COUNT;
            ^
    wole mysql, ale zmuszony jestem do uzywania pg, dlatego wielka prosba o pomoc w tej kwestii.

    dzieki

  4. #4
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    Nie przeczytałeś chyba tej dokumentacji,
    tu:
    Procedury składowane w PostgreSQL/Język PLpgSQL/Wykonywanie zapytań - Wikibooks, biblioteka wolnych podręczników
    trochę przystępniej opisane...
    ***********
    * markossx *
    ***********

  5. #5
    Zarejestrowany
    Nov 2012
    Postów
    53

    Domyślnie

    Dzięki

    ...ale nadal to męczę ;D

  6. #6
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    Gotowca nie będzie,nie ma szans
    ***********
    * markossx *
    ***********

  7. #7
    Zarejestrowany
    Nov 2012
    Postów
    53

    Domyślnie

    a szkoda ;P

    zatem nei pozostaje mi nic innego jak... uzyc phppgadmin do zliczenia tych wierszy!

    no ale ambicja i tak nie pozwoli mi zostawic tego tak zliczonego i bede musial stukac jednak w czarne okienko, zeby zadowolic swoja fascynacje poznawania.

  8. #8
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    W sumie to trochę nie tak Ciebie zrozumiałem, przepraszam.
    W tym kontekście wystarczy:
    Kod:
    SQL>select count (*) from tabelka;
    SQL> select count (*) from tabelka where DATA like '%2012%';
    Jak grzebiesz w postgres to i tak prędzej czy później
    GET DIAG. będzie przydatne...
    ***********
    * markossx *
    ***********

  9. #9
    Zarejestrowany
    Nov 2012
    Postów
    53

    Domyślnie

    stary dokladnie o to mi chodzilo

    nie wiem jakim cudem probowalem do tego zapytania dodac jeszcze 'as' ale mniejsza juz o to. fakt faktem, mam nadzieje, ze nigdy nei bedzie mi to wiecej potrzebne biorac pod uwage, ze nie lubie postgres'a ;P

    tak czy inaczej dziek serdeczne

  10. #10
    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Skąd
    Polska/Poland
    Postów
    1,191

    Domyślnie

    Nie ważne czy silnik od postgres,mysql czy innego.Jak poznasz zasady, w większym lub w mniejszym stopniu, dasz sobie radę w każdym.
    Podsumowując, znajdź rozwiązanie GET DIAG.
    i pochwal się wynikami...
    ***********
    * markossx *
    ***********

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52