Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Literatura

  1. #1
    Avatar lukasz6547
    lukasz6547 jest offline Ciasno tu:D
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    348

    Domyślnie Literatura

    Znacie jakąś ciekawą ksiązke która pokazuje jak sie programuje pod systemem windows( c albo assembler)pokazuje uzywanie funkcji wbudowanych w system...miałem stycznosc z programowaniem w linuxie ale kompletnie w windzie kompletnie sie nie orientuje

  2. #2
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    tez swego czasu szukalem, nima.

    A co dokladnie cie interesuje?

    Pod windowsem masz int 2e/sysenter. Ale niestety indexy uslog sie zmieniaja co windows ;( wiec jestes skazany na kernel32/ntdll.
    kernel32 zawiera funkcjke do zarzadzania systemem (pamiec, etc)
    user32 zawiera glownie pomocnicze api do okienek
    ntdll nizsze funkcje zarzadzania pamiecia, oraz uwaga, funkcje typu strstr, scanf, sprintf.
    Co tam jeszcze, format plikow to pe coff. Jest on bardzo skomplikowany, ale nie ma wyjscia.

  3. #3
    Avatar lukasz6547
    lukasz6547 jest offline Ciasno tu:D
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    348

    Domyślnie

    Czytam o programowaniuw API i to jest strasznie zryte, czy wg. was tez programowanie w winie jest dosc głupie...

  4. #4
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    38

    Domyślnie

    charles petzold "programowanie windows API" czy jakos tak
    super wszystko wytlumaczone

  5. #5
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    Cytat Napisał lukasz6547 Zobacz post
    Czytam o programowaniuw API i to jest strasznie zryte, czy wg. was tez programowanie w winie jest dosc głupie...
    co dokladnie teraz przerabiasz? Bo bardziej zryte sa ksiazki, niz samo api.

  6. #6
    Avatar lukasz6547
    lukasz6547 jest offline Ciasno tu:D
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    348

    Domyślnie

    budowe okien, samo obsługiwanie gniazd al;bo klawiatury itp jest banalnie proste... najgorsze sa okna

  7. #7
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    #include <windows.h>
    MSG ms;
    WNDCLASSEX wc; //tu opisujemy okno. Mozemy np dodac wlasna procedure obslugi komunikatow.
    int xxx, xx, x = "unikalna_nazwa_klasy"; //po co 2x pisac to samo

    int MyWindowProc(int a, int b, int c, int d){
    char buff[512];


    if(b == WM_COMMAND){
    if(c == BN_CLICKED){
    if(d = x){
    SendMessageA(xx, WM_GETTEXT, sizeof(buff), buff); //pobieramy text z edita
    SendMessageA(xxx, WM_SETTEXT, 0, buff); //i wrzucamy do 2

    }
    }
    }


    return DefWindowProcA(a, b, c, d);
    }


    int main(){


    wc.cbSize = sizeof(WNDCLASSEX);
    wc.style = 0;
    wc.lpfnWndProc = MyWindowProc;//no zesz co za debil wymyslal te nazwy. DefWindowProcA jest z user32.dll, domyslna procedura obslugi messagow, ale ja uzyje wlasnej zeby obsluzyc klikniecie buttona
    wc.cbClsExtra = 0;
    wc.cbWndExtra = 0;
    wc.hInstance = 0; //a do czego to jest to i ja nie wiem.
    wc.hIcon = 0;
    wc.hCursor = LoadCursorA(0, IDC_ARROW); //no niestety, nie ma defaultowego
    wc.hbrBackground = COLOR_BACKGROUND;
    wc.lpszMenuName = 0;
    wc.lpszClassName = x;





    RegisterClassExA(&wc); //tworzymy wlasny typ okna


    x = CreateWindowExA(0, x, "tytul okna", WS_VISIBLE | WS_SYSMENU, 66, 66, 666, 666, 0, 0, 0, 0); //WS_CLIPSIBLINGS to krzyrzyk do zamykania


    CreateWindowExA(0, "Static", "Wpisz to jakis text:", WS_CHILD | WS_VISIBLE, 10, 10, 200, 200, x, 0, DefWindowProcA, 0);
    xx = CreateWindowExA(0, "Edit", 0, WS_CHILD | WS_VISIBLE | WS_BORDER | ES_MULTILINE, 50, 50, 100, 100, x, 0, DefWindowProcA, 0);
    xxx = CreateWindowExA(0, "Static", 0, WS_CHILD | WS_VISIBLE, 250, 350, 200, 200, x, 0, DefWindowProcA, 0);
    x = CreateWindowExA(0, "Button", "click me", WS_CHILD | WS_VISIBLE, 180, 90, 230, 230, x, 0, DefWindowProcA, 0);
    while(1){
    if(GetMessageA(&ms, 0, 0, 0) != -1){
    TranslateMessage(&ms);
    DispatchMessageA(&ms);
    }
    }




    return 0;
    }
    mam nadzieje ze sie przyda. posb bylby duzo dluzszy, ale coz. Takie uroki starych przegladarek.
    Ostatnio edytowane przez rip : 07-01-2008 - 12:48

  8. #8
    Avatar lukasz6547
    lukasz6547 jest offline Ciasno tu:D
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    348

    Domyślnie

    Dzięki sam bym sie pewnie dosc długo tym zajmował...
    ps. skąd ty sie uczyłes tego

  9. #9
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    troche jeszcze to zmienilem, moze zrozumiesz lepiej.
    i kompiluj z opcja -w, kompilator sie przywali do niekompatybilnych typow.

    ps. skąd ty sie uczyłes tego
    roznie. msdn, debuger, fora. No i ja zaczynalem to pisac w asmie, wiec mialem troche latwiej.

    okienka sa fajne, tylko jest odrobine wiecej pisania niz na konsole.
    Ostatnio edytowane przez rip : 07-01-2008 - 12:48

  10. #10
    Avatar lukasz6547
    lukasz6547 jest offline Ciasno tu:D
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    348

    Domyślnie

    A jest cos podobnego jak winapi na linuxa tzn. okna itp, wiem ze programowanie pod tymi systemami sie całkowicie różni...na windowsa wiele technik jest stworzonych co jest dla mnie denerwujące np api, directx, .net itd...?mógłby ktos po krótce opisac te wszystkie technologie na linuxa(ja uzywam zwykłego c i assembler i programuje bez zadnych nakładek graficznych) i windowsa bo juz całkowicie mi sie pomieesazało
    Ostatnio edytowane przez lukasz6547 : 07-01-2008 - 15:49

Podobne wątki

  1. Solaris - literatura
    By TQM in forum AIX/HP-UX/IRIX/SUN/SCO
    Odpowiedzi: 9
    Autor: 03-19-2011, 16:04
  2. Python literatura
    By redmaster in forum Perl/Python/TCL/Prolog
    Odpowiedzi: 8
    Autor: 01-10-2008, 23:47

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj