Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: WiFi tethering - problem

  1. #1
    Zarejestrowany
    Dec 2013
    Postów
    3

    Angry WiFi tethering - problem

    Witam,
    mój problem niewiele ma wspólnego z hackingiem, ale skoro podtytuł działu brzmi "wszystko związane z..." to może ktoś spotkał się z czymś takim w swojej karierze i zna rozwiązanie.
    Udostępniam net z kompa z Win7.
    Problem jest taki, że każdorazowo po uruchomieniu/restarcie muszę wchodzić w opcję udostępniania połączenia i najpierw odhaczyć udostępnianie, zatwierdzić OK, następnie zaznaczyć udostępnianie dla połączenia bezprzewodowego i zatwierdzić OK. Dopiero wtedy wszystko działa.
    Czy to jest normalne żebym musiał niejako za każdym razem restartować tethering?
    Może jakaś usługa NSA przeszkadza?
    W końcu jestem szychą.
    Dziękuję z góry za poświęcony czas i miłego dnia.

  2. #2
    ocb
    ocb jest offline
    Zarejestrowany
    May 2011
    Postów
    392

    Domyślnie

    Cytat Napisał patch11 Zobacz post
    Witam,
    mój problem niewiele ma wspólnego z hackingiem, ale skoro podtytuł działu brzmi "wszystko związane z..." to może ktoś spotkał się z czymś takim w swojej karierze i zna rozwiązanie.
    Udostępniam net z kompa z Win7.
    Problem jest taki, że każdorazowo po uruchomieniu/restarcie muszę wchodzić w opcję udostępniania połączenia i najpierw odhaczyć udostępnianie, zatwierdzić OK, następnie zaznaczyć udostępnianie dla połączenia bezprzewodowego i zatwierdzić OK. Dopiero wtedy wszystko działa.
    Czy to jest normalne żebym musiał niejako za każdym razem restartować tethering?
    Może jakaś usługa NSA przeszkadza?
    W końcu jestem szychą.
    Dziękuję z góry za poświęcony czas i miłego dnia.
    Co znaczy wszystko działa? Czy po restarcie masz net na komputerze który udostępnia? czy nie masz na obu? Może problem dotyczy odświeżenia dzierżawy adresu..

  3. #3
    Zarejestrowany
    Dec 2013
    Postów
    3

    Domyślnie

    Co znaczy, że wszystko działa?

    Po uruchomieniu działa net na hoście.
    Po połączeniu z siecią do udostępniania (dokładniej jest to ad-hoc) nie działa automatycznie udostępnianie połączenia internetowego pomimo zaznaczonej opcji zezwalającej na udostępnianie.
    Trzeba wtedy odhaczyć na sieciówce hosta (czyli zabronić udostępniania) i zatwierdzić to OKejem, potem od nowa zezwolić i zatwierdzić.
    Problem jest taki, że często trzeba to robić po kilka razy pod rząd aby "zaskoczyło" i potrafi to trwać nawet pół godz.
    Szukałem w googlu, ale wygląda na to, że wyniki zwracane przez google są filtrowane pod kątem ukrywania tego problemu.
    Lub jestem wybrańcem, że akurat mnie to spotkało.

  4. #4
    ocb
    ocb jest offline
    Zarejestrowany
    May 2011
    Postów
    392

    Domyślnie

    Czy nie jest regułą że za każdym razem po wyłączeniu i włączeniu za działa. Ja bym sprawdził na statycznych adresacjach.

  5. #5
    Zarejestrowany
    Dec 2013
    Postów
    3

    Domyślnie

    Rozwiązaniem niestety jest router.
    Win7 to wciąż marna namiastka Mac OS X

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52