Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Chmod

  1. #1
    Avatar ruben
    ruben jest offline The user's
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Postów
    57

    Domyślnie Chmod

    Da się ustawić taki chmod dla pliku, żeby dało się w nim zapisywać dane z innego serwera. Chodzi mi o takie coś
    Kod php:
    $plik = @fopen($nazwapliku"a") ;
    $nazwapliku 'http://strona/plik.txt';
    fwrite($plik,"lalala"); 
    Jak widać plik docelowy jest na innym serwie.

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Skąd
    PL
    Postów
    135

    Domyślnie

    Musisz ustawić mu chmod o+w, czyli zezwolenie zapisu dla "others", czyli innych.

  3. #3
    Avatar ruben
    ruben jest offline The user's
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Postów
    57

    Domyślnie

    Czyli z tego co rozumiem chodzi o chmod 002. Wole w numerkach:P

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Skąd
    PL
    Postów
    135

    Domyślnie

    Dokładnie. Tylko na tym innym serwerze musisz mieć uprawnienia do edytowania uprawnień plików. No chyba, że ten inny tez jest Twój

    Aha, i chyba 002 się nie da. Musi być jeszcze prawo do zapisu dla grupy, do której należy plik, no i pewnie 6 dla roota, czyli w sumie coś takiego: 622

  5. #5
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    ruben - mowisz o perms czy o umask?
    blooregard - mala korekta... 6 to nie dla root'a ale dla ownera pliku

    Aby kazdy w systemie mogl pisac do pliku to 664... a jak ma pisac ze zdalnego serwera to to nie ma znaczenia, bo pisal bedzie i tak za pomoca jakiego skryptu na serwerku WWW jak rozumiem, wiec skrypt musi miec prawo zapisu... a wiec user z ktorego uprawnieniami dziala serwer/skrypt musi miec takie prawo.

    Mowiac o uprawnienaich do plikow nie ma czegos takiego jak zdalni uzytkownicy. Uprawnienia dotycza tylko lokalnych kont - ZAWSZE!

    Ciekawostka jest np NFS ktory posiada odpowiednia usluge, ktora mapuje userow miedzy systemami ale to tak jak mowie, jest wyjatek. Przy HTTP tego nie ma.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  6. #6
    maciek jest offline IT
    Zarejestrowany
    Jul 2006
    Skąd
    Łódź
    Postów
    249

    Domyślnie

    i co ten post robi w dziale chacking
    powinno raczej trafic do linux albo php
    Pozdrawiam

  7. #7
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Skąd
    PL
    Postów
    135

    Domyślnie

    Fakt, "owner" . Mój błąd.

    Zawsze można też plik uczynić członkiem tej samej grupy, do której należy serwer www (z reguły "www-data") i jeśli ta grupa ma ustawione prawo do zapisu, to już nic więcej nie trzeba plikowi ustawiać.

  8. #8
    Avatar ruben
    ruben jest offline The user's
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Postów
    57

    Domyślnie

    Ustawiłem na 662 później na 664 a nawet w końcu zdesperowany na 777, ale nie działa. Informacje z mojego jednego serwera nie chcą się zapisywać na drugim. Czym to jeszcze jest spowodowane skoro wszystko wygląda ok?
    Tak wygląda skrócony kod
    Kod php:
    <?php
    $nazwapliku 
    'bikes-zone.yoyo.pl/avatar.jpg/info.txt';
    $plik = @fopen($nazwapliku"a") ;
    flock($plik2) ;
    fwrite($plik,"ruben ruben") ;
    flock($plik3) ;
    fclose($plik) ;

    ?>
    a wtwala taki błąd
    Kod:
    Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/frutek/domains/lundo.pl/public_html/ruben.php on line 4
    
    Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/frutek/domains/lundo.pl/public_html/ruben.php on line 5
    
    Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/frutek/domains/lundo.pl/public_html/ruben.php on line 6
    
    Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/frutek/domains/lundo.pl/public_html/ruben.php on line 7
    Jak wartość $nazwapliku zmienię na plik z serwera działa normalnie.

  9. #9
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Skąd
    PL
    Postów
    135

    Domyślnie

    "Warning: flock() expects parameter 1 to be resource, boolean given..." - ten komunikat oznacza, że pierwszy argument f-cji flock() powinien byc zasobem (uchwytem do pliku), a dostaje wartość boolean, czyli logiczną, czyli najprawdopodobniej FALSE. A FALSE jest wynikiem niepowodzenia wcześniej wywoływanej f-cji fopen(), która zwraca Ci uchwyt do pliku(ów resource), jeśli uda się jej ten plik otworzyć.

    Widocznie jej się to nie udaje :-).

    A nie udaje jej się dlatego, że link do pliku jest bez sensu:
    'bikes-zone.yoyo.pl/avatar.jpg/info.txt'

  10. #10
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Przenosze do PHP....

    @ruben - zacznij pisac posty we wlasciwych dzialach!
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Chmod
    By DnS in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 5
    Autor: 05-04-2008, 23:05
  2. chmod 777
    By mtbs in forum PHP/CGI/ASP/JSP/J2EE
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 02-19-2008, 22:23

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52