Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Pomocy url nie domena

  1. #1
    Zarejestrowany
    Jun 2009
    Postów
    4

    Domyślnie Pomocy url nie domena

    Witam wszystkim, po pierwsze prosze o wyrozumialosc jesli to pytanie ktore zadam jest banalnie proste, ale szukalem wszedzie i nic nie moge znalesc w google :/ chodzi mi o to ze potrzebuje pelen adress strony a nie domeny. np
    potrzbene mi www.onet.pl/index.html a nie samo www.onet.pl :/ spara sie tyczy naszej klasy jaki jest url do jej glownej strony?
    Ostatnio edytowane przez Mad_Dud : 06-11-2009 - 12:57 Powód: Przeniesione z hacking

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    http://www.nasza-klasa.pl/ - co jest dalej nie ma znaczenia, bo to zalezy od tego jak oni skonfiguruja swoje serwery, wiec to ma niewielkie znaczenie...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  3. #3
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    836

    Domyślnie

    Ja to pytania w ogóle nie rozumiem. Po pierwsze domena jest również url'em a po drugie nie wiem o co chodzi kaman

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jun 2009
    Postów
    4

    Domyślnie

    chodzi o to tworzac storne www zazwyczaj zaczynamy od pliku głównego index.html, potem umieszczamy ja na serwerze wykupujemy domene na jakims hostingu i przypisujemy na przyklad www.dupa.pl do -> index.html. uzytkownik wchodzi na www.dupa.pl i ukazuje mu sie to co jest w indeksie.html. teraz wchodzac na www.nasza-klasa.pl do jakiego pliku przekierowywuje nas ta domena?

    a co do znaczenia pisze program ktory ma za zadanie wybrac niektore informacje z pliku *.html a nie moze go odnalesc poniewaz gubi sie jak mu sie poda www.nasza-klasa.pl, chyba ze ktos umie pobrac za pomoca np Curl albo jakiejs innej biblioteki strone naszej klasy juz po zalogwaniu ?
    Ostatnio edytowane przez Mad_Dud : 06-12-2009 - 23:09

  5. #5
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Zrozum, ze to aby strona sie wyswietlila jak nie podasz nazwy pliku to sluzy konfiguracja serwera... Idziesz pod adres domena.tld/katalog/ i laduje sie cos... najczesciej index.html lub podobny - to jest opisane w konfigu serwera.

    Jak idziesz do serwisu jak NK to tam nie ma plikow - tam na kazde klikniecie reaguje program i w locie generuje strone bazujac na URLu ktory podales i ewentualnych dodatkowych parametrach. Statyczne pliki to moga byc zdjecia, grafika i pare dodatkow ale HTMLa jako tako tam nie znajdziesz.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  6. #6
    Zarejestrowany
    Dec 2008
    Postów
    15

    Domyślnie

    Witam,
    -nasza-klasa.pl.html
    -i oto tajemnica (chyba)
    Pozdro

  7. #7
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Cytat Napisał supersilverhaze Zobacz post
    teraz wchodzac na www.nasza-klasa.pl do jakiego pliku przekierowywuje nas ta domena?
    Raz jeszcze powiem... nie przekierowuje nas do pliku - strona jest generowana dynamicznie przez program, ktory przechwytuje kazde klikniecie, kazdy URL.

    Jak wchodzisz na http://nasza-klasa.pl/ to mozesz zobaczyc 2 rozne zawartosci strony - albo strona glowna gdzie mozesz sie zalogowac, albo strona glowna Twojego profilu (jesli jestes juz zalogowany). Adres jest dokladnie ten sam.

    Wracajac do glownego problemu - spider stron i wyciaganie danych - to nie stanowi problemu, tylko zamiast pobierac pliki masz URL'e i dane nie sa zapisywane na dysku ale analizujesz je w pamieci. To czy czytasz z socketu czy z pliku nie ma znaczenia - efekt bedzie ten sam.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  8. #8
    Zarejestrowany
    Jun 2009
    Postów
    4

    Domyślnie

    ok juz rozumiem, a jak w takim razie pobrac taki url do pamieci zeby go dalej analizowac?

  9. #9
    Avatar GSG-9
    GSG-9 jest offline Shapeshifter
    Zarejestrowany
    Jul 2007
    Skąd
    C:\Perl\bin
    Postów
    1,578

    Domyślnie

    WTF?
    kogo obchodzi dokladny adres strony, podaje
    http://nasza-klasa.pl/ i bot dobrze wie ze ma sie zalogowac, np. odczytac wiadomosci i wylogowac [jak moj ]
    War, war never changes.

  10. #10
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    @supersilverhaze - zanim zabierzesz sie za cos wypadaloby abys mial chocby jakiekolwiek pojecie o tym co chcesz zrobic i jakich narzedzi uzyc aby cel osiagnac.
    Chcesz napisac spidera... tak wynika z
    Cytat Napisał supersilverhaze
    hyba ze ktos umie pobrac za pomoca np Curl albo jakiejs innej biblioteki strone naszej klasy juz po zalogwaniu
    Wypadaloby abys zajrzal do dokumentacji tej biblioteki o ktorej wspominasz - tam bedziesz mial podane jak zaladowac strone i jak dobrac sie do jej tresci - to samo dotycyz prostego logowania user/haslo przez WWW (GET/POST).

    Mowiac krotko - RTFM

    Temat zamkniety, na pytanie udzielono odpowiedzi, reszte masz w dokumentacji.
    Ostatnio edytowane przez TQM : 06-16-2009 - 23:18
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Podobne wątki

  1. [WinApi] pasek URL w mozilli
    By Matijas6113 in forum C/C++
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 06-16-2009, 08:18
  2. [POMOCY] Potrzebuje pomocy z kodem VBS
    By Teddy in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 6
    Autor: 03-16-2009, 17:02
  3. blokada url na routerze
    By kicius in forum Hacking
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 12-03-2007, 21:28
  4. Nowa domena
    By indor in forum Domeny/Serwery
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 12-19-2006, 22:22

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj