Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 19

Temat: Pare średnich pytań

  1. #1
    Avatar timpl3r
    timpl3r jest offline programuje...]
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Skąd
    WroceQ
    Postów
    39

    Domyślnie Pare średnich pytań

    Witam, mam kilka pytań do osób znających się na branży hackerskiej, na narzędziach hackerskich itd. Szczerze to trochę bałem się zapytać o niektóre rzeczy aby nie zostać od razu zwalony na glebę krytycznymi uwagami, ale ok zaryzykuje i zapytam. No więc mam parę pytań odnośnie (głównie) narzędzi hackerskich takich jak Rootkity, KeyLoggery, Bindery, Spamery itd. ale także o np. otwieranie portów, wysyłanie maili z poziomu kodu itd. Pytania najważniejsze dla mnie mają pogrubioną cyferke i na nich mi zależy najbardziej) ... No więc (naprawie bardzo proszę o pomoc w tym zakresie, dużo czytam w internecie ale nadal mam dziury w wiedzy, muszę mieć coś na start) (od razu mówię szukałem na CodeSerach i na google większości ale nie ma niczego jasnego i dobrego):


    -------- NARZĘDZIA HACKERSKIE --------------
    1.) Czy mógłby ktoś udostępnić mi kod jakiegoś lepszego Keyloggera napisanego w C/C++? Nie musi być to cały kod tylko jego ważniejsze części, nie potrzebuje tego do użytku tylko chce zobaczyć jak takie keyloggery wyglądają gdyż zamierzam zabrać się za robienie własnych (najlepiej gdyby keylogger miał opcje wysyłania maili to bym upiekł dwie pieczenie na jednym ogniu)

    2.) To samo z binderami, szczerze mówiąc bardziej zależy mi na kodzie jakiegoś bindera bo zupełnie nie wiem jak to może wyglądać a kod Keyloggera jestem w stanie sobie wyobrazić, bardzo bym prosił o jakiś kod C++ kod jakiegoś Bindera, najlepiej takiego bez assemblera

    3.) W jaki sposób działają Spamery np. te do Gadu-Gadu? W sensie w jaki sposób wiedzą jak wysyłać te wiadomości do userów, i też jakbym mógł prosić o jakiś kod spamera najlepiej w C++ i do gg

    4.) Jakie informacje powinien dawać dobry sniffer?

    5.) Co powinien robić dobry rootkit oprócz zabijania procesów i otwierania portu


    -------- OGÓLNE PYTANIA -------------------------

    1.) To mnie bardzo nurtuje: Jak z poziomu kodu C++ wysyła sie maile / jaką biblioteką / macie gdzieś jakiś opis tej biblioteki lub stronę z przykładami
    (pytałem na trzech forach o C++ i nigdzie żółtodzioby nie potrafili mi pomóc, wspominali coś o jakichś bibliotekach ale nigdzie nikt nic konkretnego nie powiedział)

    2.) w jaki sposób działają np. programy generujące instalke? Tzn. np. taki binder łączy dwa programy dając jedną instalke (tworzy ją od zera) w jaki sposób to się odbywa że tworzy plik wykonalne nie kopilując go, z gotowym już kodem? Tak samo jest z np. konfiguratorami dla trojanów. Ja jak pisałem trojana musiałem sam go w kodzie pokonfigurować a te configi na podstawie wprowadzonych danych same generują i tworzą gotową instalke (działającą i skompilowaną) jak to możliwe? Jak cos takiego się robi?

    3.) Czy można zrobić nie wykrywalny / cięzko wykrywalnego np. wirusa ukrywając go wyłącznie za pomocą C++? Wiem że ukrywa się wirusy z pomocą assemblerowych wstawek i tak AV'ki nie rozpoznają wirusa a da sie to zrobić z czystym C/C++

    4.) Na czym polega "otwieranie portu dla hackera" tzn. jak otwiera sie port i w jaki sposób można wykorzystać otwarty port? Wiem że można z poziomu WinSock'etów otworzyć port ale to chyba nie o to chodzi. No więc wiele się pisze o rootkitach otwierających port dla hackera, jak one to robią (prosilbym o przykład w C/C++) i co to da hackerowi?




    Z góry naprawde bardzo dziękuje za uwage, zależy mi na odopowiedziach na te pytania gdyż interesuje się tą tematyką a mam jeszcze za małą wiedze i właśnie w ten sposób ją zdobywam, wiem że powiecie poczytaj, poszukaj ale ja szukałem, czytałem, szperałem i prawda wiele znalazłem ale mimo to nadal mam watpliwości i dziury w wiedzy... Jeszcze raz dziękuje za uwage, bardzo mi zależy na tych odpowiedziach...

  2. #2
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    1. nie mam narazie nic ciekawego, jak napisze hooka na przerwanie klawiatury, to go udostepnie

    2. xvi32 + ollydbg. Zapoznaj sie z URLDownloadToFileA+DllSpoof, zajebiscie fajnie dziala. Ale asembler wymagany ;/

    3. Lacza sie z serverem, i wysylaja pakiety z wiadomoscia pod dany numer.

    4. wireshark, dla mnie swietny. Pobaw sie nim

    5. A to zalezy co chcesz osiagnoc. Rootkity zazwyczaj (99%) monitoruja funkcje z ntoskrnl, i wywalaja alert jesli jakis wir probuje jej uzyc. To sie nazywa ochrona proaktywna. Ten 1% jest uzywany przez hackerow to ukrywania procesow/watkow/polaczen.


    1. laczysz sie z smtp, i wysylasz mu dane.
    connect() i send(). Poczytaj o protokole smtp, nie jest tego wiele. Zeby wyslac maila mozna praktycznie sprowadzic wszystko do wyslania kilku komend (helo/mail from/rcpt to/data/quit)

    2. To dosc skomplikowane, duzo prosciej zmodyfikowac jakis program dodajac watek ktory sciagnie inny prorgam z netu. Ja tak robie. A klasyczne bindery poprostu pakuja kod 2 programow, dodaja funkcje rozpakowujaca i wywalaja 2 programy. Ale jest to raczej wykrywalne, i to bardzo.

    3. Asembler jest duzo prostszy od c i c++, uwiez mi. Jedyne co jest troche trudniejsze to format pliku .exe (coff). Ale idzie sie przyzwyczaic. Ukrywanie wirusa? o co ci chodzi? Pod windowsem jest troche mozliwosci:
    -Dll spoof (polecam )
    -RemoteThread
    -infekcja innych programow
    -klasyczny rootkit UM/KM
    -metoda 'scvhost', idioci sie nabieraja

    4. otwieranie portu to przerzytek, z wyjatkiem przypadku, ze port jest juz otwarty (np server http na nim stoi). Wtedy mozna cos hooknac (accept/recv, zalezy), i wysylajac odpowiednie bajty dostac okreslona odpowiedz (np shell, kiedy inni zobacza stronke www). Obecnie trojany pisze sie metoda reverse connection, zeby obejsc nat, i niektore fw.

  3. #3
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    321

    Domyślnie

    ja bym ci doradził nauczyć się Assemblera i kupić książkę
    "Jak pisać Wirusy" Autor: Andrzej Dudek (23 zł kosztuje)
    jeszcze jest ciekawa książka tylko nie wiem w jakim języku trzeba umieć programować żeby się z niej czegokolwiek nauczyć
    "wirusy" Adam Błaszczyk na okładce jest jeszcze napisane Pisanie wirusów i antywirusów
    00110100 01101110 01100100 01110010 00110001 01110101
    How To Become A Hacker
    Polskie forum programistów java

    Ubuntu - staroafrykańskie słowo które po przetłumaczeniu brzmi "nie umiem zainstalować i skonfigurować debiana"

  4. #4
    Avatar timpl3r
    timpl3r jest offline programuje...]
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Skąd
    WroceQ
    Postów
    39

    Domyślnie

    przede wszystkim rip to dzięki że chciało ci się poczytać i jakoś mi pomóc, ale to jednak nadal nie to o co mi chodzi...
    1. jak mówiłem bardzo mi na tym nie zależy bo wiem mniej więcej co i jak
    2. podałeś mi przykład aplikacji no i asm, potrzebuje KODU jakiegoś bindera żeby to na właśnie oczy zobaczyć, dotknąć, pozmieniać itd.
    3. jakbyś mógł to rozwiń tę myśl, rozumiem ze to to samo co używanie TCP w WinSock tylko że zamiast protokołu TCP używa sie GG? Ale trzeba użyc socketów datagramowych? Jak to ogólnie wygląda? Potrzebuje kodów żeby to pooglądać, kurcze...
    4. no dobra już nie męczę, ściągnę i obejrzę go sobie.
    5. co to jest 'ntoskrnl', rozumiem że to jakaś funkcja kernela? Jak to działa, co ona robi?


    1. też przydałby się kawałek kodu żeby to pooglądać... Jaki socket, jak go ustawić, jak z niego korzystać

    2. No właśnie mi zależy na tym aby poznać te część skomplikowaną, a co do twojego sposobu to user nie wie ze coś ściągasz, no i jak to uruchamiasz, jak dostajesz sie na odpowiednią stronę, mógłbyś pokazać fragment kodu (o ile jest w C/C++)

    3.asma będę uczył się niedługo narazie szlifuje dokładnie C/C++ i buduje narzędzia hackerskie, poza tym mi chodzi o metody bez użycia asma

    4. dobra poczytam o Reverse Connection, ale dalej mi chodzi o otwieranie portu chce dowiedzieć sie po co na co i dlaczego

  5. #5
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    k woli scislosci:
    winsock jest biblioteka dll (a raczej nazwa kilku bibliotek) ktora komunikuje sie z kernelem NT i jak slusznie wspomniales jest uzywana to obslugi sieci (chyba tylko over ethernet).

    2. podałeś mi przykład aplikacji no i asm, potrzebuje KODU jakiegoś bindera żeby to na właśnie oczy zobaczyć, dotknąć, pozmieniać itd.
    kodu... napisanie bindera nie przerasta moich mozliwosci, ale byloby to duzo pisania. Daj jakikolwiek program, i jakiegokolwiek trojana, a ja ci pokaze jak to zbindowac ze soba (na 2 sposoby).

    3. jakbyś mógł to rozwiń tę myśl, rozumiem ze to to samo co używanie TCP w WinSock tylko że zamiast protokołu TCP używa sie GG? Ale trzeba użyc socketów datagramowych? Jak to ogólnie wygląda? Potrzebuje kodów żeby to pooglądać, kurcze...
    GG to jest protokol pod TCP.
    ETHERNET>IP4>TCP>GG. datagramy sa na tej samej plaszczyznie co tcp, ale gg z nich nie kozysta.
    Odradzam ci gg, gdyz protokol jest skomplikowany, brzydki, niestabilny i admini cenzuruja niektore ciagi. Moge ci napisac klienta HTTP (tak, http tez jest pod tcp) jak tak bardzo nalegasz na kod, duzo wiecej sie nauczysz.

    5. co to jest 'ntoskrnl', rozumiem że to jakaś funkcja kernela? Jak to działa, co ona robi?
    ntoskrnl.exe jest to plik mapowany do kernel-space (format coff). Jest to rdzen systemu operacyjnego. Ale narazie kernelem sie nie przejmuj, opanuj userland first.

    1. też przydałby się kawałek kodu żeby to pooglądać... Jaki socket, jak go ustawić, jak z niego korzystać
    ok, prosty klient http:
    /*zaraz napisze*/

    2. No właśnie mi zależy na tym aby poznać te część skomplikowaną, a co do twojego sposobu to user nie wie ze coś ściągasz, no i jak to uruchamiasz, jak dostajesz sie na odpowiednią stronę, mógłbyś pokazać fragment kodu (o ile jest w C/C++)
    daj 2 programy, a pokaze ci jak to zrobic. Bez asemblera sie nie obejdzie.

    3.asma będę uczył się niedługo narazie szlifuje dokładnie C/C++ i buduje narzędzia hackerskie, poza tym mi chodzi o metody bez użycia asma
    nie ma sensu tego szlifowac. Ucz sie asma. C/C++ to jest syf jakich malo. Nie sluchaj tych co mowia inaczej, to starzy hackerzy ktorzy asma maja malym palcu i w c pisza poprostu szybciej.

    4. dobra poczytam o Reverse Connection, ale dalej mi chodzi o otwieranie portu chce dowiedzieć sie po co na co i dlaczego
    serwerek tcp zaraz ci napisze.


    za jakes 20 minut odpisze i dostaniesz 2 ladne kody w C.

  6. #6
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    Kod:
    #include <windows.h>
    #include <stdio.h>
    int error(char *function){
    printf("Wystapil blad w funkcji %s()\r\nWSAGetLastError() == %i\r\n", function, WSAGetLastError());
    return 0;
    }
    
    int main(){
    WSADATA wsa; /*zazwyczaj nie marnuje tych 400 bajtow, ale ten kod to tylko przyklad*/
    SOCKADDR_IN sinfo; /*dane do polaczenia*/
    HOSTENT *hn;
    TIMEVAL tv;
    char buffer[1024]; /*bufor glownie na dane odebrane*/
    char http_query[]="GET /forum/ HTTP/1.1\r\nHost: %.511s\r\n\r\n"; /*protokol HTTP*/
    char host[]="hack.pl";
    int ret; /*ilosc odebranych danych*/
    HANDLE fp;
    SOCKET s;
    if(WSAStartup(0x0202, &wsa) != 0)error("WSAStartup"); /*trzeba uruchomic WSA. To tworzy jakies linki do kernela, nie jestem pewien.*/
    
    
    
    hn = gethostbyname(host);
    if(hn == 0)error("gethostbyname");
    
    
    s = socket(AF_INET, SOCK_STREAM, IPPROTO_TCP);
    if(s == SOCKET_ERROR)error("socket");
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    tv.tv_sec = 512;
    tv.tv_usec = 0;
    
    if(setsockopt(s, SOL_SOCKET, SO_RCVTIMEO, &tv, sizeof(TIMEVAL)) != 0)error("1st setsockopt"); /*kluczowa sprawa. Wielu o tym nie wie. Trzeba ustawic timeout przy blokujacych socketach.*/
    if(setsockopt(s, SOL_SOCKET, SO_SNDTIMEO, &tv, sizeof(TIMEVAL)) != 0)error("2nd setsockopt"); 
    
    
    
    sinfo.sin_family = AF_INET;
    sinfo.sin_port = htons(80);
    sinfo.sin_addr.s_addr = *(int*)hn->h_addr_list[0];
    memset(sinfo.sin_zero, 0, sizeof(sinfo.sin_zero));
    
    
    
    /*teraz ja zazwyczaj zmieniam tryb na nieblokujacy, i ustawiam timeout na connect. Ale jest to bardzo skomplikowane, opisze tylko jak bedziesz tego chcial.*/
    
    
    if(connect(s, &sinfo, sizeof(SOCKADDR)) != 0)error("connect");
    /*conenct czeka chyba 30 sekund, bardzo dlugo jesli host jest dead.*/
    
    
    
    
    ret = sprintf(buffer, http_query, host); /*zeby nie pisac hosta 2 razy...*/
    if(send(s, buffer, ret, 0) <= 0)error("send"); /*send czeka na pakiet tcp z flaga ack. Jesli go nie dostanie przez 0.512 sekund, zwraca -1. Jesli dostanie fin lub rst, zwraca 0. Aby isc dalej musi zwrocic >0*/
    
    
    
    
    
    
    
    while((ret = recv(s, buffer, sizeof(buffer), 0)) > 0){/*serwer powinien sie rozlaczyc jak przesle wszystkie dane. Jak tego nie zrobi - jest timeout*/
    
    fwrite(buffer, ret, 1, stdout);
    
    }
    closesocket(s);
    
    WSACleanup();
    return 0;
    }
    client

    Kod:
    #include <windows.h>
    #include <stdio.h>
    int error(char *function){
    printf("Wystapil blad w funkcji %s()\r\nWSAGetLastError() == %i\r\n", function, WSAGetLastError());
    return 0;
    }
    int client(SOCKET s){
    
    //setsockopt...
    //recv...
    //send...
    
    
    
    
    closesocket(s);
    return 0;
    }
    int main(){
    WSADATA wsa;
    SOCKADDR_IN sinfo, rinfo;
    HOSTENT *hn;
    TIMEVAL tv;
    DWORD size;
    char buffer[1024]; 
    HANDLE fp;
    SOCKET s, ss;
    IN_ADDR ia;
    if(WSAStartup(0x0202, &wsa) != 0)error("WSAStartup"); /*trzeba uruchomic WSA. To tworzy jakies linki do kernela, nie jestem pewien.*/
    
    
    
    s = socket(AF_INET, SOCK_STREAM, IPPROTO_TCP);
    if(s == SOCKET_ERROR)error("socket");
    
    
    
    
    tv.tv_sec = 4096;
    tv.tv_usec = 0;
    
    if(setsockopt(s, SOL_SOCKET, SO_RCVTIMEO, &tv, sizeof(TIMEVAL)) != 0)error("1st setsockopt"); 
    if(setsockopt(s, SOL_SOCKET, SO_SNDTIMEO, &tv, sizeof(TIMEVAL)) != 0)error("2nd setsockopt"); 
    
    
    
    sinfo.sin_family = AF_INET;
    sinfo.sin_port = htons(666);
    sinfo.sin_addr.s_addr = INADDR_ANY;
    memset(sinfo.sin_zero, 0, sizeof(sinfo.sin_zero));
    
    if(bind(s, &sinfo, sizeof(SOCKADDR)) == SOCKET_ERROR)error("bind");
    
    
    if(listen(s, SOMAXCONN) == SOCKET_ERROR)error("listen");
    size = sizeof(SOCKADDR_IN);
    while(1){
    ss = accept(s, &rinfo, &size);
    if(ss != SOCKET_ERROR)CreateThread(0,0,client,ss,0,0);
    ia.s_addr = rinfo.sin_addr.s_addr;
    printf("Client connected: %s on port %hu\r\n", inet_ntoa(ia), htons(rinfo.sin_port));
    }
    
    
    
    
    
    closesocket(s);
    
    WSACleanup();
    return 0;
    }
    server

  7. #7
    Avatar timpl3r
    timpl3r jest offline programuje...]
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Skąd
    WroceQ
    Postów
    39

    Domyślnie

    rip:

    kodu... napisanie bindera nie przerasta moich mozliwosci, ale byloby to duzo pisania. Daj jakikolwiek program, i jakiegokolwiek trojana, a ja ci pokaze jak to zbindowac ze soba (na 2 sposoby).
    dałbym ci poważnie gdybym tylko coś miał, aktualnie nowy komp, zero plikow, na tamtym dysku miałem niespodziewanego formata i nie mam żadnych plików (wiem że to głupio brzmi ale taka prawda), jakbyś mógł to pokaż to na przykładzie byle jakich exe...

    Odradzam ci gg, gdyz protokol jest skomplikowany, brzydki, niestabilny i admini cenzuruja niektore ciagi. Moge ci napisac klienta HTTP (tak, http tez jest pod tcp) jak tak bardzo nalegasz na kod, duzo wiecej sie nauczysz.
    ale czegoś tu nie kumam, co wspólnego ma protokół HTTP ze spamowaniem GG? Ale ok, nigdy nie używałem HTTP w socketach więc nie będe przerywał, przy okazji w tych kodach czegoś nie rozumiem, jak dla mnie to zwykły serwer-klient działający na protokole TCP i ytlko port ma 80 czyli port HTTP czy w ten sposób wygląda używanie innych protokołów? Sądziłem że zmienia się 3 parametr funkcji socket np, zamiast IPPROTO_TCP daje sie np. PROTOCOL_HTTP czy cos, wiem ze http wywodzi sie od TCP ale przeciez jest jeszcze parametr pierwszy AF_INET a to on chyba to sygnalizuje, wybacz ale nigdy nie uzywlem innych protokolow jak tcp i udp. Czyli jakby wyglądało użycie protokołu np. smtp? poprostu na zmianie portu? Czy coś jesczze trzeba zrobić?


    Co do kodów, to tak przejrzałem je i praktycznie wszystko rozumiem pod względem kodu ale nie moge sie domyslić co one robią? komunikują z http wysylając żądanie? I co to da, poza tym napisałeś komentarz o ustawianiu timeouta z chęcią bym to zobaczył, ja też używam gniazd nieblokujących ale zmieniam to poprzez ioctlsocket, z chęcią zobacze jak ty to robisz, poza tym wracając do działania kodu co powoduje te żądanie "GET /forum/ HTTP/1.1\r\nHost: %.511s\r\n\r\n" (wybacz ale nie znam sie na żądaniach do http)

  8. #8
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    czy w ten sposób wygląda używanie innych protokołów?
    dokladnie tak, jesli mowa o tcp.

    zamiast IPPROTO_TCP daje sie np. PROTOCOL_HTTP
    http jest pod tcp. tak jak tcp pod ip.

    Czyli jakby wyglądało użycie protokołu np. smtp?
    zamiast get / ...
    ehlo host
    i dalsze komendy. Wszsytko dziala jak klient-serwer, i starczy nauczyc sie komend. Zauwaz, ze nie beda zawsze one 'slowne'. Ja swoje protokoly pisze na 1 bajtowych komentach. (1 bajt = 255 opcji, mozna sporo zmiescic )

  9. #9
    Avatar timpl3r
    timpl3r jest offline programuje...]
    Zarejestrowany
    Aug 2008
    Skąd
    WroceQ
    Postów
    39

    Domyślnie

    kurcze, zaczynasz mi uświadamiać że ja nic nie wiem o socketach, teraz mi mówisz o pisaniu swoich własnych protokołów (ja nigdy nie używałem nawet SOCK_RAW), poza tym po co ci np. taki własny protokół tzn. budując go o czym przeważnie myślisz? Z resztą co będe głupio pytał poprostu: czy nie masz przypadkiem jakiegoś mini opisu tego, robienia własnego protokołu? Bo ja nie mam nigdzie, w moich źródłach o WinSOCK nie ma nigdzie nic o tworzeniu własnego protokołu... A mam np. FAQ Man'a
    () i nigdzie skąd uczyłem się nic nie pisano o używaniu innych protokołów, nic o tworzeniu własnych, nic o używaniu innych do bani. Nie masz przypadkiem jakiegoś dobrego linku?

    I jeszcze raz: aby użyć innego protokołu ustawia się funkcją socket tak samo (o ile jest pod tcp) a potem poprostu zbindować na port odpowiadający temu protokołowi? Przeglądając biblioteke winsock2.h zauważyłem że masz jednak racje to mi sie pomieszalo. Myślałem że robi się coś takiego: socket(AF_INET, SOCK_STREAM, IPPROTO_HTTP);
    aha czyli poprostu ustawiamy port na port np. 25 (dla SMTP) ale czy to nie wywoła kolizji? Czy wówczas coś innego nie przestanie działać? Napewno w ten sposób to się realizuje?

  10. #10
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    ja nigdy nie używałem nawet SOCK_RAW
    sock_stream starczy. wiesz co to wogule protokol?

    np. taki własny protokół tzn. budując go o czym przeważnie myślisz?
    duzo by tu mowic, niestety to nie matrix i trzeba sie uczyc powoli i po kolei.


    nie rozumiesz podstaw. Sciagnij wiresharka, i poogladaj sobie pakiety. Moze cos dotrze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Mam pare pytanek
    By RAFAL_PL in forum Hacking
    Odpowiedzi: 25
    Autor: 04-20-2011, 11:59
  2. Odpowiedzi: 4
    Autor: 10-07-2007, 13:50
  3. pare pytan od neewbe-ego ...
    By mendi in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 04-04-2007, 21:35
  4. Pare pytan od poczatkujacego
    By gonzo in forum Hacking
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 03-22-2007, 22:07
  5. Pare kodów...
    By scorn in forum C/C++
    Odpowiedzi: 8
    Autor: 08-20-2006, 22:52

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52