Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 12

Temat: skrypt zmieniający losowo nazwę komputera

  1. #1
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    24

    Domyślnie skrypt zmieniający losowo nazwę komputera

    Jak wiadomo aby zmienić nazwę w Linuxie należy zmienić plik host i home z kat. /etc chciałbym aby mój komputer codziennie losował jakąś nazwę i zmieniał codziennie. Pewnie ktoś wie jak takie coś szybko stworzyć z użyciem plików wsadowych.

  2. #2
    maciek jest offline IT
    Zarejestrowany
    Jul 2006
    Skąd
    Łódź
    Postów
    249

    Post

    Gotowy skrypt poniżej:

    Kod:
    #!/bin/bash
    #
    
    function generate() {
    hostname=</dev/urandom tr -dc A-Za-z0-9 | head -c 10
    }
    
    newhostname=`generate`
    echo "Generated hostname: $newhostname";
    echo $newhostname > /etc/hostname
    Pozdrawiam

  3. #3
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    24

    Domyślnie O muszę wypróbować zaraz przetestuję.

    .............. wygląda dobrze.

  4. #4
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    24

    Domyślnie i działa bardzo dobrze dzięki

    świetna porada teraz to do fstab bym dopisał. Jakby się dało ale już poszukam w google jak to się dopisuje. Dzięki za poradę

  5. #5
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    24

    Domyślnie Dodanie go do autostartu.

    Wystarczy główny skrypt wrzucić do katalogu /etc/init.d, nadać prawa do uruchamiania jako program, a następnie wydać polecenie:

    update-rc.d moj_skrypt defaults

    Jak usunąć taki plik?
    Usuń plik z katalogu /etc/init.d/
    Wydaj polecenie:
    update-rc.d moj_skrypt remove

    Jeszcze raz dziękuję świetny skrypcik.

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Cytat Napisał Zhakowany haker Zobacz post
    świetna porada teraz to do fstab bym dopisał.
    efekty sadze bylyby dosc ciekawe, wiec lepeij przypadkiem tego nie zrob ;-)
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  7. #7
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    24

    Domyślnie ha właśnie mi się pomyliło i walłem do fastabu :-)

    i system nie ruszył musiałem knoppixem pousuwać. A wie ktoś może jak zrobić żeby skrypt działał przy wyłąnczaniu wylogowywaniu.

  8. #8
    ocb
    ocb jest offline
    Zarejestrowany
    May 2011
    Postów
    392

    Domyślnie

    to nie lepiej przy wlaczaniu logowaniu?

  9. #9
    Zarejestrowany
    Apr 2012
    Postów
    24

    Domyślnie Może się nawet zmieniać i tu i tu

    na początku i na końcu żeby bardziej mieszało.

  10. #10
    maciek jest offline IT
    Zarejestrowany
    Jul 2006
    Skąd
    Łódź
    Postów
    249

    Domyślnie

    Cytat Napisał Zhakowany haker Zobacz post
    na początku i na końcu żeby bardziej mieszało.
    Powiedz dokładnie jaki to system/dystrybucja, bo jest różnie.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52