Pokaż wyniki 1 do 3 z 3

Temat: md5 czy książka ma błąd ?

  1. #1
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Postów
    2

    Domyślnie md5 czy książka ma błąd ?

    W książce "Podstawy Kryptografii" Marcina Karbowskiego str 203i pewnie jakieis z której czerpał oraz w internecie

    są opisane cykle md5 i w każdym z nich wartością powiedzmy zwracaną jest a i do niej następuje przypisywanie , a zmienne b,c,d są gołe i wesołe .

    w temacie 8 na stronie ponizej jest opis md5 i tam tez tak samo czy to możliwe że aż tyle zródeł się myli
    http://sun.iinf.polsl.gliwice.pl/~kf.../materialy.htm

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Cytat Napisał http://sun.iinf.polsl.gliwice.pl/~kf.../materialy.htm
    Po pewnym przetworzeniu wstepnym algorytm MD5 przetwarza tekst wejsciowy w blokach o dlugosci 5l2 bitów,
    podzielonych na szesnascie podbloków o dlugosci 32 bity kazdy. Na wyjsciu algorytmu otrzymujemy zbiór czterech bloków
    po 32 bity kazdy, które po konkatenacji tworza pojedynczy skrót o dlugosci 128 bitów.
    Bardziej prawdopodobne ze ktos na wariata skopiowal bez sprawdzania czy nie ma chochlika drukarskiego i opublikowal... powielajac blad. Nie mam czasu sie wglebiac w algorytm teraz ale powyzszy tekst mowi jasna sie biora wartosci a, b, c i d - jesli to wlasnie a, b, c i d sa tymi czterema blokami koncowymi :-)

    Zobacz tez definicje matematyczna i ilosc parametrow - funkcje F, G, H i I maja po 3 parametry wejsciowe, w obliczeniach stosuje sie FF, GG, HH oraz II z szescioma. Niestety matematyka na tym poziomie jak widac uleciala mi juz z glowy bo daaawno nie mialem okzji sie juz w to bawic

    Ano - mlodosc nie wiecznosc, starosc nie radosc

  3. #3
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Postów
    2

    Domyślnie

    jestem na etapie tworzenia implementacji md5 przy użyciu biblioteki dużych liczb gmp i nie pasuje to nijak , ale w internecie we wszystkich polskich zródłach jest tak samo aż dziw bierze , że nikt nie zastanawia się nad tym co wkleja .
    Mamy 4 (A,B,C,D) zmienne 32 bitowe inicjalizowane stalymi ich wartosci kopiowane sa do innych 4 zmiennych (a,b,c,d), potem mamy 4 cykle i w każdym cyklu wartość jest kopiowana zawsze do pierwszej zmiennej (a) , a inne zmienne nie ulegaja żadnej modyfikacji , po zakończeniu tych 4 cykli wartosci zmiennych (a,b,c,d) są dodawane do zmiennych (A,B,C,D) z tego wynika , że zmienna a podlega nieliniowym przekształceniom natomiast b,c,d jak najbardziej :]

Podobne wątki

  1. Zaskakujący błąd indeksacji google
    By MateO in forum Pozycjonowanie/Wyszukiwarki
    Odpowiedzi: 5
    Autor: 03-28-2008, 08:02
  2. Dobra książka
    By maslo in forum C/C++
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 12-24-2006, 16:53
  3. ColdFusion & błąd
    By irk4z in forum Hacking
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 11-10-2006, 10:26
  4. Błąd w ling.pl ?
    By D Ogi in forum Hacking
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 09-03-2006, 12:40

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52