Pokaż wyniki 1 do 4 z 4

Temat: Java przekazanie tablicy do konstruktora

  1. #1
    Zarejestrowany
    Jan 2010
    Postów
    2

    Domyślnie Java przekazanie tablicy do konstruktora

    Witam serdecznie.
    Mam pewien problem ze zbudowaniem klasy tabeli.
    Otóż w jednej klasie mam stworzoną tablicę danych i chcę tą tablicę przekazać do konstruktora innej klasy. Tablica jest dwuwymiarowa typu String[][].
    Powiedzmy że przekazuję tablicę 10 na 10

    Ta nowa klasa, nazwijmy ją Tabela.java wyświetla mi tabele z danymi.
    Chcę by mi wyświetliło się 10 wierszy, po 10 kolumn i zostały wypełnione odpowiednimi danymi przekazanymi z poprzedniej klasy.

    Tabelę tworzę za pomocą :
    dm.setDataVector(new Object[][]
    {
    {new Boolean(false), tablicaDanych, tablicaDanych2, tablicaDanych3, tablicaDanych4 , i tak do 10},
    },

    new Object[]
    {
    "Dodaj", "Klucz", "Scieżka klucza", "Nazwa zmiennej", "Wartość", i tak do 10 kolumny
    });




    jeżeli próbuję zrobić pętle przed {new Boolean(false), tablicaDanych, tablicaDanych2, tablicaDanych3, tablicaDanych4},
    to wywala mi błąd.

    Jak mam zrobić tą tabelę by wyświetliła mi tyle wierszy ile zostało przekazanych do konstruktora klasy ?

    Z góry dzięki za wszelką podpowiedź
    Ostatnio edytowane przez kalamita : 01-04-2010 - 15:09

  2. #2
    Zarejestrowany
    Dec 2008
    Postów
    48

    Domyślnie

    Wrzuć kod programu.

  3. #3
    Zarejestrowany
    Jan 2010
    Postów
    2

    Domyślnie

    A więc tak.

    Krok 1 => Tworzę tablicę z danych wczytanych z pliku tekstowego

    Dane w pliku tekstowym mam zapisane linijka za linijką
    W jednej linii znajdują się dane rozdzielone znakiem ":"

    Kod:
    String[] liniaTekstu = new String[100]; 
    		            String tablicaDanych[][] = null;
    		            
    		            int i=0;
    		            while(true) 
    		            {
    		            	//odczyt linkjki tekstu
    		            	linia = plikWejsciowy.readLine();
    		                liniaTekstu[i] = linia;
    		                
    		                //rozbicie odczytanego stringu na dane rodzielone znakiem ":"
    //tu mi coś nie "stroi" ... 
    
    						//tablicaDanych[i][] = linia.split(":");
    						
    		                //jeżeli nie mozna odczytac linijki (wszystkie zostały już przeczytane), wyjście z pętli
    		                if (linia == null)
    		                {
    		                    break;
    		                }
    		                
    		                //zwiekszenie licznika pętli
    		                i++;
    		                int linie = i;
    		            }
    2. Tak odczytane dane chcę przekazać do konstruktora klasy, która wyświetli mi tabele z danymi
    3.

    Wyświetlam tabelę z danymi

    Kod:
    //Table Data
    	    dm.setDataVector(new Object[][] 
    	                    {
    //w tym miejscu chcę by bylo tyle linijek ile odczytalem z pliku tekstowego
    	                        {new Boolean(false), tablicaDanych, tablicaDanych2, tablicaDanych3, tablicaDanych4},
    	                     },
    	                     
    	                    new Object[] 
    	                     {
    	                        "Dodaj", "Klucz", "Scieżka klucza", "Nazwa zmiennej", "Wartość" 
    	                     });
    Chodzi mi o to że nie wiem jak przekazać tablicę do innej klasy, tak by stworzyć jakąś pętlę by wyświetlić w pętli tyle rekordów tabeli ile odczytałem z pliku tekstowego i w odpowiednich komórkach tabeli znalazły się odpowiednie dane z rozdzielonej linii

    Z góry dzięki za wszelką pomoc L)
    Pozdrawiam

  4. #4
    Zarejestrowany
    Oct 2016
    Postów
    1

    Domyślnie

    To zła nazwa tematu, bo tu nie chodzi o przekazanie tablicy, tylko wypełnianie dynamiczne tak?

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Autor: 10-23-2009, 19:39
  2. Odpowiedzi: 0
    Autor: 01-11-2009, 02:36
  3. Szukanie tekstu w tablicy
    By Ormi in forum C/C++
    Odpowiedzi: 5
    Autor: 11-13-2008, 23:54
  4. usuwanie indeksu tablicy
    By ironwall in forum C/C++
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 12-08-2007, 14:52
  5. problem z odczytaniem pliku do tablicy.
    By kasona in forum C/C++
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 12-30-2006, 19:41

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj