Pokaż wyniki 1 do 3 z 3

Temat: mój mały edytor html'a

  1. #1
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Skąd
    somewhere in time
    Postów
    510

    Domyślnie mój mały edytor html'a

    Napisało mi sie taki edytorek html'a jako odpowiedź do poprzedniego tematu no i przy okazji odświeżyłem szare js komórki
    bardzo łatwo jest "dorobić" do niego nowe funkcje czyli możliwość dodawania nowych tagów, ale już mi się nie chciało, tylko te najważniejsze są.Może komuś się przyda

    Kod:
    <html>
    <head>
    <!-- coded by iron0088 -->
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=windows-1250"/>
    </head>
    <body>
    
    
    
    
    
    <font color=red size=7><center>PROSTY EDYTOR HTML'a</center></font></br>
    <script type="text/javascript">
    
    zmienna=0;
    function kolorki()
    {
    	kolory=new Array();
    	kolory[0]="red";
    	kolory[1]="white";
    	kolory[2]="green";
    	kolory[3]="yellow";
    	kolory[4]="silver";
    	kolory[5]="blue";
    	kolory[6]="orange";
    	document.getElementById('podpis').style.color=kolory[zmienna];
    	zmienna++;
    	if(zmienna==6)
    	{
    		zmienna=0;
    	}
    }
    function zmienkolor()
    {
    	setInterval("kolorki();",1000);
    }
    
    
    
    
    
    function koduj(cecha)
    {
    	calosc=document.getElementById('a').value;
    	zmienna1=document.getElementById('a').selectionStart;
    	zmienna2=document.getElementById('a').selectionEnd;
    	
    	
    	uchwyt=calosc.substring(zmienna1,zmienna2);
    	cecha2="";
    	if(cecha=="<b>") cecha2="</b>";
    	if(cecha=="<i>") cecha2="</i>";
    	if(cecha=="<u>") cecha2="</u>";
    	if(cecha=="<p>") cecha2="</p>";
    	if(cecha=="windows") cecha="<meta http-equiv='Content-Type content=text/html;charset=windows-1250'/>";
    	if(cecha=="iso") cecha="<meta http-equiv='Content-Type content=iso-8859-2'/>";
    	obrazek=document.getElementById('obrazek').value;
    	kolorek=document.getElementById('kolor').value;
    	www=document.getElementById('www').value;
    	tlo=document.getElementById('tlo').value;
    	komentarz=document.getElementById('komentarz').value;
    	if(cecha=="<img src=>") 
    	{
    		cecha='<img src='+obrazek+'>'; 
    		cecha2="</img>";
    	}
    	
    	if(cecha=="<font color=>")
    	{
    		cecha='<font color='+kolorek+'>';
    		cecha2='</font>';
     	}
    	if(cecha=="<a href=>")
    	{
    		cecha='<a href='+www+'>';
    		cecha2='</a>';
    	}
    	if(cecha=="<bg color=>")
    	{
    		cecha='<bg color='+tlo+'>';
    		cecha2='</bg>';
    	}
    	if(cecha=="<!--")
    	{
    		cecha='<!--'+komentarz+'>';
    		cecha2='-->';
    	}	
    	kod=cecha+uchwyt+cecha2;
    	if(uchwyt=="")
    	{
    		rezultat=calosc+kod;
    	}
    	else
    	{
    		rezultat=calosc.replace(uchwyt,kod);
    	}
    	document.getElementById('a').value=rezultat;
    	
    	
    	
    }
    
    
    </script>
    
    
    
    </br>
    
    <body onload="zmienkolor()">
    <div style="float:left;width:65%">
    
    <form action="edytor.php" method="post">
    <textarea id="a" cols="88" rows="9" style="border:2px dashed black" name="tekst"></textarea></br>
    
    
    
    <input type="button" onClick="koduj('<html><head>')" value="rozpoczecie">
    <input type="button" onClick="koduj('windows')" value="kodowanie windows-1250">
    <input type="button" onClick="koduj('iso')" value="kodowanie iso-8859-2">
    <input type="button" onClick="koduj('</head><body>')" value="zakończ część head">
    </br>
    
    <input type="button" value="tlo strony" onClick="koduj('<bg color=>')">
    <input type="text" value="kolor tła strony" id="tlo">
    <input type="button" value="komentarz" onClick="koduj('<!--')">
    <input type="text" value="treść komentarza" id="komentarz">
    </br>
    <input type="button" onClick="koduj('<b>')" value="pogrub">
    
    <input type="button" onClick="koduj('<i>')" value="ukośny">
    <input type="button" onClick="koduj('<u>')" value="podkresl">
    <input type="button" onClick="koduj('<hr>')" value="linia">
    <input type="button" onClick="koduj('</br>')" value="nowa linia">
    <input type="button" onClick="koduj('<p>')" value="akapit">
    <input type="button" onClick="koduj('<center>')" value="wyśrodkowanie">
    <input type="button" onClick="koduj('</center>')" value="zakończ wyśrodkowanie">
    
    </br>
    <input type="button" value="obrazek" onClick="koduj('<img src=>')">
    <input type="text" value="adres obrazka" id="obrazek">
    <input type="button" value="kolor tekstu" onClick="koduj('<font color=>')">
    <input type="text" value="kolor(po angielsku)" id="kolor" >
    <input type="button" value="odsyłacz" onClick="koduj('<a href=>')">
    <input type="text" value="adres strony" id="www">
    
    </br>
    <input type="button" value="zakończ" onClick="koduj('</body></html>')"></br>
    <input type="button" style="background:orange" value="czysc" onClick="document.getElementById('a').value=''">
    </br></br>
    
    </div>
    
    <div style="background:silver;width:30%;float:right;padding:3mm;border:2px dotted black">
    <b>ABOUT</b></br>
    Jest to prosty edytor html'a, dzięki któremu można
    osadzać w tagi swój tekst.</br> Edytor wykorzystuje javascript przy edytowaniu
    </br>kodu oraz php przy zapisywaniu kodu do pliku html.
    Aby nadać tekstowi atrybut to zaznacz go kawałek i naciśnij np: pogrub lub kolor.</br>
    <img src="3.jpg" style="float:right"></br>
    
    </div>
    
    
    
    
    
    
    
    
    <div style="clear:both">
    </br></br>
    </br>
    jesli zapisujesz to podaj nazwe pliku<input type="text" name="nazwa">
    <input type="submit" value="zapis" name="zapis"></br>
    <input type="submit" value="podglad" name="podglad">
    </form>
    
    </font>
    </br><hr size=6px color=black>
    
    
    
    
    <?php
    if(isset($_POST['podglad']))
    {
    	
    	$tekst=$_POST['tekst'];
    	echo "$tekst";
    }
    if(isset($_POST['zapis']))
    {
    	if(empty($_POST['nazwa']))
    	{
    		echo "musisz podac nazwe pliku</br>";
    	}
    	if(empty($_POST['tekst']))
    	{
    		echo "nic nie napisałes ;] </br>";
    	}
    
    	if(!empty($_POST['nazwa']) &&
    	!empty($_POST['tekst']))
    	{
    		
    		$nazwa=$_POST['nazwa'];
    		$plik=$nazwa.".html";
    		if(file_exists($plik))
    		{
    			echo "niestety taki sam plik już istnieje";
    		}
    		else
    		{
    			$tekst=$_POST['tekst'];
    			$otworz=fopen($plik,"w+");
    			fputs($otworz,"$tekst");
    			echo "Link do pliku";
    			echo "</br>oto link: <a href=\"$plik\">$plik</a>";
    		}
    		
    	}
    	
    }
    ?>
    </div>
    <div style="margin-top:1cm;clear:both;text-align:center;background:silver;width:100%;padding:1mm">
    <span id="podpis">(c)  Coded by Iron0088</span></div>
    najlepiej wrzućcie do html'a i wypróbujcie jak ktoś chce
    Ostatnio edytowane przez ironwall : 12-29-2007 - 22:36

  2. #2
    Avatar Nikow
    Nikow jest offline -=[ZRP]=-
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Skąd
    Różne zakątki sieci.
    Postów
    995

    Domyślnie

    Czy nie zauważyłeś że ten "twój" edytor wymaga PHP? :>

  3. #3
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    ale da sie korzystać bez

    jak na pierwszy to jest ok od czegoś trzeba zacząć...

    ale brakuje mi tu obiektowości według mnie dużo mądrzej było by całość jako edytor zrobić jednym obiektem, nadać mu metody, właściwości itp - dzięki temu potem możesz dołączać do każdego panelu w prosty sposób...
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Podobne wątki

  1. I need Javascript assistance, edytor HTML
    By gogulas in forum Java Script/Flash/Inne
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 12-08-2007, 16:44
  2. Mój komputer-Dobrze zabezpieczony?
    By taggin in forum Security
    Odpowiedzi: 16
    Autor: 11-17-2007, 12:07
  3. Mój pierwszy komputer.
    By m33 in forum Off Topic
    Odpowiedzi: 10
    Autor: 09-03-2007, 12:33
  4. Mój kod nie działa.Why?:(
    By fedor in forum Linux
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 06-07-2007, 15:02
  5. dlaczego mój wiatrak wyje
    By ble34 in forum Off Topic
    Odpowiedzi: 6
    Autor: 01-30-2007, 15:34

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj