Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: obrazki w php

  1. #1
    Avatar ruben
    ruben jest offline The user's
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Postów
    57

    Domyślnie obrazki w php

    Jeżeli stworzyłem w php obrazek i chcę żeby jak będzie się on wyświetlał wyskoczył tekst albo jakikolwiek link itp to jak to zrobić bo jedno z drugim nie chce mi współgrać. Kod obrazka
    <?php
    $nowy = ImageCreate(200, 100);
    $czarny = ImageColorAllocate($nowy, 0, 0, 0);
    header("Content-type: image/png"smiley;
    ImagePNG($nowy);
    ImageDestroy($nowy);
    ?>





    A jak próbuje dodać
    echo("<p align=\"center\"><b>BŁĄD 404</b><br><br>
    Wystąpił błąd. Plik do którego prowadzi ten link NIE
    ISTNIEJE !!!<br><br><a href=\"javascript:history.back()\">Powrót</a>"smiley;


    to ta cześc kodu nie działa dlaczego?

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Postów
    9

    Domyślnie

    ja jestem noobem i mnie nie sluchaj
    ale chyba nie masz ) w echo na koncu

    edit: Czy smiley==) ?
    Ostatnio edytowane przez marmon : 07-14-2008 - 11:27

  3. #3
    Avatar ruben
    ruben jest offline The user's
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Postów
    57

    Domyślnie

    Przez przypadek zmieniło mi się bo u mnie wyskakuje emotka jak wstawiam =) a tutaj to nie działa a kod zmienił się. Normalnie jest poprawnie w tym miejscu. Na pewno kod jest dobry bo jak wstawiam go bez tego obrazka w php to normalnie się wykonuje.

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Postów
    9

    Domyślnie

    W php.ini musisz odkomentować
    php_gd.dll
    albo
    php_gd2.dll
    (ja nie mialem gd tylko gd2 )
    i powinno działać

    edit: Hmm jednak to pewnie nie działa tak jak powinno, póki co mam chociaż ten obrazek wyświetlony.
    edit2: Napisz czy coś ci to dało w firefoxie mam obrazek ale nie mam 404, w IE mam 404 ale zamiast obrazka jakies krzaki.

    edit3: Wydaje mi się że na 95% kod nie działa bo coś jest źle z headerami. Jak jest
    Kod php:
    header("Content-type:  image/png"); 
    to nie wyświetla sie komunikat tylko sam obrazek, a jak do tego dodać
    Kod php:
    header('Content-Type: text/html); 
    to obrazek sie krzaczy

    Ja dalej pomóc nie umiem bo się nie znam na php, wyczytalem w google wszystko mam nadzieje że ci to pomoże.
    Ostatnio edytowane przez marmon : 07-14-2008 - 12:51

  5. #5
    Avatar ruben
    ruben jest offline The user's
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Postów
    57

    Domyślnie

    musi być tak "header("Content-type: image/png"); " bo inaczej przeglądarka nie będzie wiedziała, że to obrazek. Jak próbuje wykonać kod php to działa nie wiem jak z kodem wprowadzającym zmiany w wyglądzie, ale np. zapisanie ip odwiedzającego obrazek działa. Może html wcale nie może być zawarty w takim obrazku. Jeżeli nie to wie ktoś jak np. przekierować kogoś do innej strony za pomocą takiego obrazka bo chciałbym zrobić, że jeśli wyskoczy błąd 404 to pokazywał się obrazek z błędem i przekierowywał do strony głównej(nie chcę posługiwać się htaccess) oraz jak na takim obrazku zrobionym w php wprowadzić jako tło prawdziwy obrazek?

  6. #6
    Zarejestrowany
    Sep 2008
    Postów
    2

    Domyślnie

    jesli dajesz

    Kod:
    header("Content-type:  image/png");
    to oznacza ze całośc informacji wygenerowanych przez plik php jest obrazkiem, zas uzycie

    Kod:
     header(Content-Type: text/html);
    znaczy ze generowany jest tekst (dokument html zazwyczaj)

    Nie mozesz laczyc tych 2 rzeczy, mozesz natomiast stworzyc zwyklu dokument html w ktorym dasz linka do obrazka generowanego przez php, na przyklad :

    Kod:
    <img src="image.php?x=1">
    Jak widac jako zrodlo obrazka mozna podac plik php ten obrazek generujacy (mozna takze przekazywac w linku parametry metoda GET)

  7. #7
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Mozesz stworzyc 1 plik PHP ktory zrobi ci calosc... ale w sprytny sposob... bo nie mozesz miec HTMLa podajac content-type image/png (jak juz to zaznaczono wyzej). Jesli dostales 404 to znaczy ze wywolales cos co nie istnieje i tyle.

    Do rzeczy... plik /404.php

    Kod:
    <?
    if ($_GET['img'] == 1) {
      $nowy = ImageCreate(200, 100);
      $czarny = ImageColorAllocate($nowy, 0, 0, 0);
      header("Content-type: image/png");
      ImagePNG($nowy);
      ImageDestroy($nowy);
    } else {
      echo "<html><body>404 - fajnie, co?<br><br><center><img src='/404.php?img=1' alt='404 is fun!'></center></body></html>";
    }
    ?>
    Teraz w konfiguracji apache lub w .htaccess:

    ErrorDocument 404 /404.php
    Sprawdz tylko jaki status dostajesz gdy uruchomi sie ten skrypt - apache powinien mimo wszystko zwrocic status 404 nawet jak poprawnie wykona skrypt php. Czesty blad to przekierowanie w jakis sposob (dowolny) wywolan ktore zwracaja 404 normalnie na ladna, dynamicznie generowana strone, ktora zwraca status 200 i generuje content mowiacy ze masz 404

    Jakie pozniej ciekawostki przyrodnicze sie pozniej trafiaja w google to glowa mala :P
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Podobne wątki

  1. [pHp] == czy ===
    By gogulas in forum PHP/CGI/ASP/JSP/J2EE
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 04-27-2008, 13:23
  2. [php]humory przegladarki? php? systemu?
    By gogulas in forum PHP/CGI/ASP/JSP/J2EE
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 03-27-2008, 08:46
  3. o as i php
    By maxhack in forum PHP/CGI/ASP/JSP/J2EE
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 10-17-2007, 16:06
  4. PhP
    By Michal_sh in forum Hacking
    Odpowiedzi: 8
    Autor: 04-12-2007, 14:38
  5. php
    By ble34 in forum PHP/CGI/ASP/JSP/J2EE
    Odpowiedzi: 8
    Autor: 03-08-2007, 22:36

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj