Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Struktura katalogowa serwera...

  1. #1
    Avatar lukasz6547
    lukasz6547 jest offline Ciasno tu:D
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    348

    Domyślnie Struktura katalogowa serwera...

    Czytam włanie php i mysql vad prof... i nie rozumiem jednej llinjki kodu a mianowicie :
    $wp = fopen("$DOCUMENT_ROOT/../zamowienia/zamowienia.txt", 'ab');
    i nie bardzo czje o co chodzi autorowi jak wyjasnia tą zmienną i '/../'....w kisązce napisałe tak:
    Zmienna ta (chodzi o $DOCUMENT_ROOT) wskazuje na podstawowy element drzewa katalogow serwera WWW. W wierszu tym uzyto symbolu
    '..' oznaczajacego "katalog nadrzedny katalogu macierzystego, ktory ze wzgledu na bezpieczenstwo znajduje sie poza drzewem katalogow. Nie mozna pozwolic na inny sposob dostepu przez WWW do tego pliku poza dostarczanym interfejsem. Ściezka tego typu jest nazwana 'sciezka wzgledna' poniewaz opisuje miejsce w systemie plikow w zaleznosci od katalogu macierzystego.
    wezcie wyjasnijcie wktórym pliku sie znajduje w którym momencie w tym wywołaniu i czy chodzi tu o tą sciezke gdzie znajduje sie skrypt czy jak

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    masz /var/www/domena1.tld/code/plik.php i /var/www/domena1.tld/zamowienia/zamowienia.txt - jak dla mnie to to samo moznaby zapisac jako ../zamowienia/zamowienia.txt ale widac autor chce konkretnie uzyc twardych sciezek na wypadek gdyby skrypt zmienil lokalizacje - ma to sens

    chodzi o to aby sciezka do pliku byla zawsze taka sama, niezlaleznie od lokalizacji skryptu w ramach strony... moze byc on w podkatalogu albo jeszcze gdzies indziej, ale plik z zamowieniami bedzie zawsze o 1 poziom wyzej niz document root, wiec nie da sie go odczytac z poziomu WWW przez GET.

    Martwi mnie tylko cos innego - raz sie na tym zlapalem, choc nie sadzilem ze to mozliwe... jak koles robi w php blokade pliku .txt aby upewnic sie ze 2 procesy nie pisza do niego w tym samym czasie? To na prawde zaje***y sposob aby stracic dane
    Ostatnio edytowane przez TQM : 07-29-2008 - 14:23
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  3. #3
    Avatar lukasz6547
    lukasz6547 jest offline Ciasno tu:D
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    348

    Domyślnie

    wiec w tym przypadku document root wskazuje na folder code czyli tam gdzie sie znajduje strona- tak mam to rozumieca ten znak to przejscie srednik(folder) wstecz w zapisie sciezki...

  4. #4
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    $DOCUMENT_ROOT = artefakt ze starego php.
    Odwoluj sie do $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']. Jest to nadrzedny katalog, z ktorego sa udostepniane pliki.
    a takie cos jak napisales, jest niemozliwe, Przy probie wejscia pod document_root serwer wywali access_denied. Przynajmniej powinien

  5. #5
    Avatar Nikow
    Nikow jest offline -=[ZRP]=-
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Skąd
    Różne zakątki sieci.
    Postów
    995

    Domyślnie

    $DOCUMENT_ROOT to nie jest przypadkiem ścieżka do katalogu w którym się plik znajduje? DOCUMENT_ROOT==ROOT_DIR? :P
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

  6. #6
    rip
    rip jest offline Banned
    Zarejestrowany
    May 2008
    Postów
    534

    Domyślnie

    nie. inaczej getcwd() byla by bez sensu.

    var_dump($_SERVER);

  7. #7
    Avatar GSG-9
    GSG-9 jest offline Shapeshifter
    Zarejestrowany
    Jul 2007
    Skąd
    C:\Perl\bin
    Postów
    1,578

    Domyślnie

    sciezka do pliku to
    Kod php:
    realpath(dirname($_SERVER['SCRIPT_FILENAME'])); 
    no, przynajmniej ja tak robie
    War, war never changes.

Podobne wątki

  1. Problem z zabezpieczeniem serwera
    By patryk2807 in forum Security
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 06-24-2008, 22:44
  2. Skanowanie serwera // wyszukiwanie.
    By HCKD in forum Domeny/Serwery
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 04-19-2008, 11:27
  3. Wydajnosc serwera WWW
    By TQM in forum Domeny/Serwery
    Odpowiedzi: 10
    Autor: 02-11-2008, 16:55
  4. Program i pliki z serwera
    By Edi in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 9
    Autor: 08-25-2007, 15:30
  5. IP serwera a IP klienta.
    By fedor in forum TCP/IP/Analiza/Badanie
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 02-01-2007, 22:54

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj