Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Wczytywanie stron

  1. #1
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Postów
    695

    Domyślnie Wczytywanie stron

    Witam,
    może przejdę do rzeczy. Czy jest możliwe żeby przy pisaniu strony(właśnie pisze) zrobić taką rzecz. Kiedy ktoś przegląda moją strone i klika np "historia zespołu" to żeby cała strona nie wczytywała mu sie od nowa tylko powiedzmy dana ramka?Bo zmienia się wtedy tylko treść w jednej ramce i czy możliwe jest żeby osobie przeglądającej nie musiała sie każdym razem ładować od nowa cała strona?

  2. #2
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    tak jest to możliwe na dwa sposoby

    łatwy i hu...ałowy

    czyli robisz stronkę na frame/iframe'sach

    lub trudny ale i nie halowy

    używasz ajaxa

    add:
    Podejrzewam ze nie wskoczysz odrazu - bo po zadanym pytaniu wnioskuje ze to jedna z pierwszych stron ale to jak najbardziej pozytywnie - więc chyba użyjesz sposobu nr.1

    te linki się ci przydadzą:

    ramki:
    http://www.pckurier.pl/html/ramki/ramki.htm
    ramki plywające (iframe):
    http://www.pckurier.pl/html/float/float.htm
    Przyklad zastosowania - zobacz jak sie zachowuje taka strona:
    http://www.pckurier.pl/html/skrypt/skrypt.htm

    co do ajax'a dopiero ściągnąłem kursy i stawiam pierwsze kroki więc niczego na razie ci nie polecę - bo chyba mi się skończy na kupieniu książki....
    Ostatnio edytowane przez eMCe : 03-14-2007 - 18:48
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  3. #3
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Postów
    695

    Domyślnie Thx!

    Dzieki stary, coś takiego mi sie przyda
    Bardzo dziękuję za wszystkie materiały ale jak ktoś chce sie jeszcze wypowiedzieć to bedzie super

    EDIT: Jeszcze chciałem sie dowiedzieć jak mogę dodać automatyczny dopis godizny o ktorej napisałem posta? Bo chciałem dodawać wpisy tam na tej stronie i chciałbym zeby pokazywało z kiedy news jest?
    Ostatnio edytowane przez northdakota : 03-14-2007 - 21:18

  4. #4
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    Kielce
    Postów
    131

    Domyślnie

    to zalezy od tego w jaki sposob umieszczasz te newsy, jesli recznie to recznie musisz napiac, mozesz napisac skypt ktory bedzie pobieral z pliku to moze rowniez pobierac date modyfikacji plikow, lub odczytywac z samego pliku (data zapisywana przy tworzeniu newsa)
    "W życiu wszystko ma jakiś sens, tylko trzeba go odnaleźć. No i często ma on odmienne znaczenie dla różnych osób."

  5. #5
    Avatar ble34
    ble34 jest offline jestem bugiem
    Zarejestrowany
    Oct 2006
    Skąd
    krzesło
    Postów
    681

    Domyślnie

    z twórz sobie zmienna $janek oraz plik o nzwie plik.txt
    $_POST['news'] to zmienna w którei zapisana jest tre ść newsa z formularza . potem wzuć zmienna janek do pliku txt zrób petle która dopisze to na górze pliku zamiast na dole i napisz następny skrypt który odczyta plik.txt
    $k=file("plik.txt");
    $janek="data:".date(d.m.y)."<br>".$_POST['news']."<hr>";

    $s=fopen("plik.txt","w");
    flock($s,LOCK_EX);
    fputs($s,$janek);
    for($i=0;$i<count($k);$i++)
    fputs($s,$k[$i]."\r\n");
    flock($s,LOCK_UN);
    fclose($s);

    potem tylko odczytujesz plik.txt
    Ostatnio edytowane przez ble34 : 03-15-2007 - 14:25

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jan 2007
    Postów
    695

    Domyślnie

    czy to nie jest już programowanie? Ja dopiero zaczynam HTML'a! Możecie mi napisać gotowy skrypt:P to wtedy umieszcze.
    I czy jest jakiś kod który dodaje możliwosć dodawania komentarzy? np do takiego newsa?
    Jak tak to co zrobić?
    Ostatnio edytowane przez northdakota : 03-15-2007 - 16:20

  7. #7
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    tak to jest już programowanie
    jest wiele darmowych skryptów ściągnij sobie jakiś i przeczytaj readme
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 8
    Autor: 03-12-2009, 12:50
  2. Powolne ładowanie się stron-Serwer Proxy
    By fedor in forum TCP/IP/Analiza/Badanie
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 04-23-2007, 12:49
  3. Gdzie znajdę więcej wiadomości nt. web page hack, podmieniania stron itp.?
    By prezes in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 7
    Autor: 02-03-2007, 15:18

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj