Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: zadnia z informatyki --> pascal

  1. #1
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Domyślnie zadnia z informatyki --> pascal

    Otóż dostałem 2 zadania z infy, a nie mam pojęcia jak je napisać:

    1. Progrma pyta uzytkowanika aby podał jakis wyraz, np:
    anmasdglada
    Program pisze:
    Liter d w tym wyrazie jest: 2;
    Czyli program ma sprawdzac ilosc liter d w podanym wyrazie;

    2. program ma sprawdzać czy podany wyraz jest palindromem.
    za pomoc wilekie dzieki

  2. #2
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    co do jedynki bardzo prosta sprawa - znajdź funkcje która będzie sprawdzała czy w danym ciągu jest inny ciąg - przeważnie (już nie pamiętam pascala za dobrze) zwraca ona miejsce w którym znajduje się owy ciąg...

    czyli dla:

    anmasdglada

    d jest na miejscu 5 (bo zaczynamy liczyć od 0 - z tego co pamiętam a jak zaczynamy od 1 to jest na miejscu 6 - wiadomo o co chodzi...)

    skorzystaj z tego i napisz kawałek kodu który będzie szukał literki d do momentu aż jej nie znajdzie a w przypadki kiedy znajdzie zwiększy zmienna w której zapisana będzie ilość wystąpień o jeden i zacznie szukać od tego miejsca w którym wystąpiła dana literka (oczywiście ją już pomijając)

    naskrobał bym ci kod ale kuje ostro z niemca - jutro mam sprawdzań od którego dużo zależy (a mianowicie moje wakacje )
    tak więc jeśli Ci to nie na jutro potrzebne i jeśli nie dasz rady sam to pokarze Ci na przykładnie jak to powinno wyglądać..

    a co do 2 to co to jest palindrom..
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  3. #3
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Domyślnie

    Palindrom, np
    potop --> od tyłu czyta sie tak samo
    anna --> anna
    potop-->potop

  4. #4
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Domyślnie

    To móglby to ktoś napisać ... please -->

  5. #5
    Zarejestrowany
    Feb 2007
    Skąd
    Kielce
    Postów
    131

    Domyślnie

    liczysz na gotowca? lepiej wez sie do roboty i napisz sam, jesli masz z czyms (konkretnie) problem pytaj, chetnie pomoge
    "W życiu wszystko ma jakiś sens, tylko trzeba go odnaleźć. No i często ma on odmienne znaczenie dla różnych osób."

  6. #6
    Avatar eMCe
    eMCe jest offline Emil Grzegorz Gubała
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Skąd
    Kielce
    Postów
    1,767

    Domyślnie

    ok tak jak obiecałem - przykładzik:

    Kod:
    Program Zadanie_pierwsze;
    
    Var
     wyraz,cos:String;
     x,dlugosc,ile:integer;
    Begin
       Writeln( '--------------------------------' );
       Writeln( 'Wyrazoszukacz ver. 0.7 :D' );
       Writeln( '--------------------------------' );
       Writeln;
       
       Write( 'Podaj wyraz : ' );
       ReadLn( wyraz );
       Writeln;
       
       dlugosc:=length(wyraz);
       ile:=0;
          
       for x:=1 to dlugosc do
         begin
         if wyraz[x]='d' then
         ile:=ile+1
         end;
         
       writeln('Znak d wystąpił: ',ile, ' razy');
    End.
    Z doświadczenia wiem ze z przykładów lepiej jest się uczyć mam nadzieje ze nie zaprzestaniesz na oddaniu tego i ze przeanalizujesz kod i zrozumiesz co po kolei się dzieje...

    co do zadanka numer 2 to sprawa też nie wygląda problemowo...
    każdą literkę wpisujesz do tablicy a potem przesortowywujesz tablice z góry na dół i łączysz w całość - porównujesz z początkowym stringiem i już wiesz czy dana rzecz jest palindromem czy nie... spróbuj sam... w zasadzie wiesz wszystko jak zrobić...

    daną literkę ze zmiennej wyciągasz w ten sposób:

    string[a]

    gdzie string to nazwa zmiennej a 'a' to numer miejsca na którym znajduje sie owa literka...

    zobacz do kodu który ci podałem - tam własnie z tego korzystałem....
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

  7. #7
    Zarejestrowany
    Apr 2007
    Postów
    80

    Domyślnie

    ja nigdy jak oddaje zadanie to wiesz oddaje i koniec ... zawsze go analizuje.
    Ostatnio edytowane przez slawek14 : 04-14-2007 - 09:17

Podobne wątki

  1. Pascal prostokąt
    By kosiarz in forum Delphi/Pascal/Lisp
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 03-04-2007, 01:30

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj