Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: problem z tablicami dynamicznymi i przekazaniem ich do funkcji

  1. #1
    Zarejestrowany
    Jun 2011
    Postów
    14

    Domyślnie problem z tablicami dynamicznymi i przekazaniem ich do funkcji

    mam problem taki jak w temacie, mianowicie chce aby tablica zostala wypelniana litera A o rozmiarze n a gdy wpisze wartosc zero petla sie zakonczy, funkcja send przyjmuje wskaznik jako 2 parametr, bo wlasnie tam podaje ciag ktory chce wyslac i w tym wlasnie miejscu mi nie dziala i kompilator zglasza blad initializer expression list treated as compound expression

    oto fragment kodu ktory wedlug mnie powinien dzialac a nie chce

    do
    {
    cout<<"podaj n";
    cin>>n;
    char* tablica=new char[n];
    for (int i=0; i<n; i++)
    {
    tablica[i]='A';
    }

    int send(s, tablica, sizeof(tablica), 0); // wspomniany blad
    while(n!=0);

  2. #2
    Zarejestrowany
    Mar 2011
    Skąd
    Obecnie, jestem przy komputerze
    Postów
    80

    Domyślnie

    ekhm ..
    po pierwsze nie wiem czemu ma sluzyc ten kod, bo nie widze w nim zadnego dzialania, a bloki kodow ktore rozsypales po calej procedurze main() przypominaja ukladanke..

    anyway z tego co widze deklarujesz funkcje w funkcji main() w dodatku bez jej ciała, a raczej predefiniujesz procedure ktora jest dostepna juz jako syscall..

    Kod:
    do
    {
    cout<<"podaj n";
    cin>>n;
    char* tablica=new char[n];
    for (int i=0; i<n; i++)
    {
    tablica[i]='A';
    }
    
    send(s, tablica, sizeof(tablica), 0); // wspomniany blad
    while(n!=0);

  3. #3
    Zarejestrowany
    Jun 2011
    Postów
    14

    Domyślnie

    To jest wywolanie funkcji, nie deklaracja!!!!!!!!!!
    Ostatnio edytowane przez zlewi : 06-28-2011 - 10:14

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jun 2011
    Postów
    14

    Domyślnie

    rzeczywiscie blad po mojej stronie
    dawno nie uzywalem c++ i chcialem wywolac funkcje z int em przed nia
    myslalem ze to nie bedzie w niczym przeszkadzalo

  5. #5
    Zarejestrowany
    Mar 2011
    Skąd
    Obecnie, jestem przy komputerze
    Postów
    80

    Domyślnie

    ;>
    logicznie patrzac wiem ze chciales odwolac sie do tego syscall'a,
    ale patrzac fachowo zrobiles tam deklaracje

    btw. byles blisko z tym int'em bo ona zwraca wlasnie tego typu wartosci tj.
    (-1) na fail i >= 0 na success.
    Ostatnio edytowane przez smurf : 06-28-2011 - 12:19

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj