Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Zmienna jako część nazwy pliku

  1. #1
    Zarejestrowany
    Oct 2009
    Postów
    3

    Domyślnie Zmienna jako część nazwy pliku

    Witam. Pisze sobie program, jednak nie jestem wybitnym myślicielem w tej dziedzinie i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić, żeby do nazwy pliku wyjściowego dodać jakąś zmienna (dokładniej chodzi mi o to, żeby w jego nazwie była data, lub chociaż jakiś licznik). W jaki sposób to zmienić:


    Kod:
    FILE *stream = fopen("c:\\file.txt", "a+t");
    Chciałbym, żeby plik wyjściowy miał nazwę np. file1.txt, file2.txt, file3.txt.... lub file14-10-2009.txt, file15-10-2009.txt itd.
    Z góry dziękuje za pomoc

  2. #2
    Zarejestrowany
    Sep 2006
    Postów
    1,227

    Domyślnie

    Pomyliłeś fora.
    http://www.codeguru.com/forum/

    A co do tematu, to sprawdź łączenie stringów.

  3. #3
    Zarejestrowany
    Aug 2009
    Postów
    408

    Domyślnie

    sprintf z %u

  4. #4
    Zarejestrowany
    Oct 2009
    Postów
    3

    Domyślnie

    A mógłby ktoś dokładnie mi napisać jak to zrobić, ponieważ jestem początkujący i nie wiem jak to zrobić.
    Chciałbym, żeby po każdorazowym włączeniu aplikacji (program tworzy nowy plik *.txt jednorazowo podczas włączania programu) nazwa utworzonego pliku się zmieniała.

  5. #5
    Zarejestrowany
    Oct 2009
    Postów
    19

    Domyślnie

    oto kod, wystarczyło trochę pomyśleć , no ale skoro mówisz że amator:

    Kod:
    #include <stdio.h>
    #include <string.h>
    
    unsigned long File_Create( void ) {
        
        FILE* file;
        char numberOfFile[150];
        
        for( int i=0; i<6; ++i ) { 
            
            sprintf( numberOfFile, "file%d.txt", i );
            
            file = fopen( numberOfFile, "a+" );
            
            if( file == NULL ) {
                printf( "Nie mozna utworzyc/otworzyc pliku\n" );
                return 0;
            }
        }
            
        return 100;
    }
    
    int main( void ) {
        
        File_Create();
        getchar();
        return 0;
    }
    pzdr.
    Ostatnio edytowane przez Prick : 10-22-2009 - 15:49

  6. #6
    Zarejestrowany
    Aug 2009
    Postów
    408

    Domyślnie

    piekny buffer overflow.

  7. #7
    Zarejestrowany
    Oct 2009
    Postów
    19

    Domyślnie

    piekny buffer overflow.
    LOL .... Chyba ci się coś w głowie poprzewracało...

Podobne wątki

  1. zmienna sila sygnaly
    By esp666 in forum TCP/IP/Analiza/Badanie
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 06-06-2009, 13:57
  2. Największa zmienna
    By Doberman in forum C/C++
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 01-12-2009, 14:27
  3. blokada zmiany nazwy pliku [bylo: pytanie ?? ;O ---tqm]
    By patryk2807 in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 3
    Autor: 06-26-2008, 09:35
  4. Odpowiedzi: 4
    Autor: 01-31-2008, 18:34
  5. Zwracanie nazwy aktualnego pliku
    By 31337 in forum C/C++
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 05-05-2007, 15:46

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj