Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 11

Temat: Prosty program w C

  1. #1
    Zarejestrowany
    Feb 2009
    Postów
    2

    Exclamation Prosty program w C

    Witam mam do napisania prosty program w języku C, który obliczy sumę od 0 do 20 wykorzystując pętle while.
    To sama wymyśliłam ale nie wiem co z tym dalej zrobić proszę o pomoc, z góry dziękuje.

    #include <stdio.h>
    #include <stdlib.h>

    int main(int argc, char *argv[])
    {
    int i=1;
    int suma=1;

    while(i<21)
    {suma +=i;
    i+=1;
    }

    system("PAUSE");
    return 0;
    }

  2. #2
    maciek jest offline IT
    Zarejestrowany
    Jul 2006
    Skąd
    Łódź
    Postów
    249

    Domyślnie

    sume od 0 do 20 czyli 0+1+2+3.....+19+20
    czy moze 1+1+1+1.....+1+1=20
    Pozdrawiam

  3. #3
    Avatar Ormi
    Ormi jest offline %x-%x-%x-%n
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Skąd
    Za twoimi plecami
    Postów
    351

    Domyślnie

    Nie widać po kodzie hekko?

    @aleksandra:
    Nie do końca rozumiem pytanie Co to znaczy "co z tym dalej robić"?
    Aha, a czy przypadkiem poczatkowa wartość "suma" nie powinno wynosić 0? Jeśli jest 1, to będziesz miała wynik za duży o 1
    Black Coders | Hacking, Kernel, Linux, Operating Systems, Programming
    I otworzyła studnię Czeluści,
    a dym się uniósł ze studni jak dym z wielkiego pieca,
    i od dymu zaćmiło się słońce i powietrze.
    A z dymu wyszła szarańcza na ziemię,
    i dano jej moc jaką mają ziemskie skorpiony.
    (...)
    I dano jej nakaz aby nie zabijała,
    lecz aby przez pięć miesięcy cierpieli katusze...

  4. #4
    Zarejestrowany
    Feb 2009
    Postów
    2

    Domyślnie

    ma być suma liczb od 0 do 20 (czyli 1+2+3...+20).
    Jak ma ten program wyglądać?

  5. #5
    Zarejestrowany
    Dec 2008
    Postów
    48

    Domyślnie

    int suma=1; czego 1 daj suma=0

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    278

    Domyślnie

    Kod:
    #include <stdlib.h>
    #include <iostream>
    using std::cout;// Używa przestrzeni nazw std dla funkcji cout.
    int main ()
    {
    int warunek=1;/* Warunek z każdym przejściem pętli jest dodawany do zmiennej suma i 
     zwiększany o 1, aż osiągnie wartośc 21 wtedy pętla już się nie wykona. */
    int suma =0;
    while (warunek <21)
    {
    suma = suma + warunek; //Dodawanie warunku do zmiennej suma, można też suma+=warunek.
    ++warunek;// Zwiększanie zmiennej warunek o 1 (inkrementacja).
    }
    cout<<"\n\nSuma= "<<suma<<"\n";// Wyświetlenie zmiennej suma w konsoli.
    system("pause");//Czeka na wciśnięcie klawisza.
    return 0;// Zwraca 0 do systemu.
    }

  7. #7
    maciek jest offline IT
    Zarejestrowany
    Jul 2006
    Skąd
    Łódź
    Postów
    249

    Domyślnie

    Cytat Napisał Ormi Zobacz post
    Nie widać po kodzie hekko?
    skoro zwraca sie tutaj z problemem to uznalem ze kod jest i tak do D...
    Pozdrawiam

  8. #8
    Avatar Ormi
    Ormi jest offline %x-%x-%x-%n
    Zarejestrowany
    Jul 2008
    Skąd
    Za twoimi plecami
    Postów
    351

    Domyślnie

    Z kodem było wszystko ok z wyjątkiem tego, że tam jest suma=1, a ma być suma=0
    No, i jeszcze tylko wyświetlić trzeba
    Black Coders | Hacking, Kernel, Linux, Operating Systems, Programming
    I otworzyła studnię Czeluści,
    a dym się uniósł ze studni jak dym z wielkiego pieca,
    i od dymu zaćmiło się słońce i powietrze.
    A z dymu wyszła szarańcza na ziemię,
    i dano jej moc jaką mają ziemskie skorpiony.
    (...)
    I dano jej nakaz aby nie zabijała,
    lecz aby przez pięć miesięcy cierpieli katusze...

  9. #9
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    836

    Domyślnie

    Gotowiec:

    #include <stdio.h>

    void main()
    {
    int i,suma=0;

    for(i=1; i<=21; ++i)
    {
    suma+=i;
    }

    system("PAUSE");
    printf("%d",&suma)
    }

  10. #10
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    278

    Domyślnie

    @Elitegroup
    Prawie gotowiec
    Brakuje
    #include <stdlib.h> //biblioteka funkcji system()
    i średnika po printf,
    poza tym printf jak dla mnie powinno być przed system("pause");
    Tak na przyszłość skompiluj kod zanim go wrzucisz na forum.
    Pozdro

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Prosty programik do wysyłania na ftp. pomoże ktoś?
    By pepikpepikpepik in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 03-13-2010, 18:39
  2. Odpowiedzi: 8
    Autor: 07-26-2008, 10:05
  3. prosty virus
    By pinger in forum Wirusy/Konie trojańskie
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 01-28-2008, 22:14
  4. Potrzeba mi rozszyfrować prosty programik
    By tomek0o7 in forum Inne języki
    Odpowiedzi: 7
    Autor: 08-25-2007, 11:11
  5. Język prosty i na czasie...
    By soovek in forum C/C++
    Odpowiedzi: 19
    Autor: 05-19-2007, 18:55

Tagi

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52