Pokaż wyniki 1 do 7 z 7

Temat: sokety łatwe w użyciu

  1. #1
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Postów
    55

    Domyślnie sokety łatwe w użyciu

    Witajcie.
    Potrzebuje jakias paczke ktora moze mi zastapic windowsowe winsocki...
    Potrzebuje by mogla obslugiwac przeplyw danych połączeniowo (Wiele danych na jednym polaczeniu) oraz datagramy i surowe gniazdka...

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    216

    Domyślnie

    ale co ta paczka ma robic, komunikowac sie z driverem? O to raczej bedzie ciezko, bo to sie zmienia z wersji na wersje :[
    i irp tez jest niezly, afair 40 KILO bajtow ;D
    pod windowsem masz biblioteke ws2_32.dll, i tego sie uzywa. Sa tam funkcjie unixowe, i windowsowe (WSA*).

  3. #3
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Postów
    55

    Domyślnie

    A czy jest funkcja w
    windsowym ktora mowi czy cos jest w sokecie i ile (Informacje ktore sie dostaje...)

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    216

    Domyślnie

    czy cos jest w sockecie?
    sockety dzialaja jak pliki w unixie, read/write/iocontrol.

    jest funkcja recv i WSARecv() (recvfrom i wsarecvfrom dla non-tcp) i tym odczytujesz dane.

  5. #5
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Postów
    55

    Domyślnie

    ja mam windowsa...
    Dobra ale jak sprawdzic ilosc danych

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    216

    Domyślnie

    recv zwraca ilosc odczytanych danych, lub 0xFFFFFFFF w przypadku jakiegos bledu. 0x00000000 jesli druga strona zamknela polaczenie.
    wiec jesli masz wartosc > 0 i < 0xFFFFFFFF to odebrales jakies dane.

  7. #7
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Postów
    55

    Domyślnie

    A co w razie fragmentowania Pakietow
    Czy wtedy musi przyjsc caly pakiet czy jak dojdzie fragment to bedzie do odczytu

    A tak w ogole czy nie ma innej metody
    Jesli bede robic klase do obslugi socketow i bedzie tam funkcja ready to sie raczej "zachlastam" niz ja napisze.

    Bym musial zapisywac wczytany bajt a jesli by uzytkownik tej klasy uzyl kilka razy ready to wtedy bym musial bajty zapisywac w tablicy...
    Ehh po prostu za duzo kombinowania.
    Ostatnio edytowane przez oneat : 02-22-2009 - 16:33

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj