Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 11

Temat: Tasm32.exe

  1. #1
    Zarejestrowany
    Feb 2009
    Postów
    1

    Domyślnie Tasm32.exe

    W trakcie kompilacji programu w kompilatorze borland c++ 5.01 wyskakuje blad:
    Could not locate Tasm32.exe

    #include <stdio.h> /*biblioteka*/
    char g,m,s; //deklaracja zmiennych
    void main()


    {
    asm {
    mov ah,0x2c
    int 0x21
    mov g,ch /*godzina*/
    mov m,cl /*minuta*/
    mov s,dh /*sekunda*/
    }
    printf("czas: %2d:%2d:%2d\n",g,m,s);
    }

    Jak wlaczyc asembler w borland c++ 5.01 ?

  2. #2
    Avatar rafal44
    rafal44 jest offline logout
    Zarejestrowany
    Dec 2007
    Postów
    291

    Domyślnie

    Wywoływanie przerywań czyba nie jest możliwe we wstawkach asm.
    "a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
    A. Mickiewicz Dziady cz. III

  3. #3
    Avatar m33
    m33
    m33 jest offline intelektualista
    Zarejestrowany
    Aug 2007
    Skąd
    Gdzie nogi poniosą.
    Postów
    175

    Domyślnie

    Cytat Napisał rafal44 Zobacz post
    Wywoływanie przerywań czyba nie jest możliwe we wstawkach asm.
    A czemuz to?

    Inna sprawa czy uzywa prawidlowych przerwan dla danej platformy systemowej/sprzetowej.
    Ostatnio edytowane przez m33 : 02-14-2009 - 22:40

  4. #4
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    216

  5. #5
    Avatar m33
    m33
    m33 jest offline intelektualista
    Zarejestrowany
    Aug 2007
    Skąd
    Gdzie nogi poniosą.
    Postów
    175

    Domyślnie

    A co to ma do zagadnienia wywolywania przerwan? He?

  6. #6
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    278

    Domyślnie

    Tasm32.exe jest kompilatorem asemblera, a ponieważ w kod C++ dodałeś wstawkę asemblerową to musisz dodać do Borlanda właśnie tasma aby skompilować program. Jak pisałem proste progsy w asm to osobiście wolałem nasma, jest jeszcze masm.

  7. #7
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    836

    Domyślnie

    Cytat Napisał Laik707 Zobacz post
    Tasm32.exe jest kompilatorem asemblera, a ponieważ w kod C++ dodałeś wstawkę asemblerową to musisz dodać do Borlanda właśnie tasma aby skompilować program. Jak pisałem proste progsy w asm to osobiście wolałem nasma, jest jeszcze masm.
    Wątpie - nie pamiętam takiego problemu a pisałem pod DOS w Borland 3.1 i kompilator się nie purtał o asma a robiłem nawet biblioteki pod C w asm i różne wstawki. Poszukaj gdzieś w opcjach kompilatora - teraz pracuję w MSVC2008 i też nie ma żadnych problemów z kompilacją wstawek asemblerowych. Piszesz __asm {kod} i po kłopocie. Gorzej tylko z wykonaniem bo wywoływanie procedur(int) w win raczej jest zabronione i np przerwania ustawiające X i Y kursora w trybie textowym nie działają bo robi się to przez dedykowane biblioteki C.
    Załatw sobie jakąś porządną całą wersję Borlanda i po kłopocie bo jak pisze - nigdy mi się kompilator o to nie purtał.

    Cytat Napisał m33 Zobacz post
    A czemuz to?
    Inna sprawa czy uzywa prawidlowych przerwan dla danej platformy systemowej/sprzetowej.
    m33 - ale on pisze w C a nie w Java: P
    Ostatnio edytowane przez Elitegroup : 02-16-2009 - 13:29

  8. #8
    Avatar m33
    m33
    m33 jest offline intelektualista
    Zarejestrowany
    Aug 2007
    Skąd
    Gdzie nogi poniosą.
    Postów
    175

    Domyślnie

    Cytat Napisał Elitegroup Zobacz post
    m33 - ale on pisze w C a nie w Java: P
    ROTFL
    I co w zwiazku z tym? Na Windowsie bedzie mogl uzywac przerwan spod Macintosha, czy Commodore
    Ostatnio edytowane przez m33 : 02-19-2009 - 22:48

  9. #9
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Postów
    836

    Domyślnie

    no myślę, że tutaj jednoznacznie chodzi o platformę PC: P

  10. #10
    Avatar m33
    m33
    m33 jest offline intelektualista
    Zarejestrowany
    Aug 2007
    Skąd
    Gdzie nogi poniosą.
    Postów
    175

    Domyślnie

    Cytat Napisał Elitegroup Zobacz post
    no myślę, że tutaj jednoznacznie chodzi o platformę PC: P
    Co dalej nic a nic mi nie wyjaśnia sensu twojej uwagi, bo przerwanie Linuksa, przerwania Windowsa i przerwania OS/2 to zupelnie co innego. Mozesz mi jasniej wytlumaczyc o co ci chodzila z tym C i Javam bo ja dalej nic nie czaje ocb?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. rundll32.exe
    By Melon in forum Security
    Odpowiedzi: 17
    Autor: 09-06-2012, 00:20
  2. Zmiany w exe-ku
    By zaxxxom in forum Newbie - dla początkujących!
    Odpowiedzi: 11
    Autor: 10-08-2008, 11:46
  3. maskowanie *.exe
    By paragraf in forum Off Topic
    Odpowiedzi: 2
    Autor: 02-23-2008, 22:33
  4. .exe edycja ?
    By faD in forum Off Topic
    Odpowiedzi: 15
    Autor: 12-14-2007, 17:13
  5. verclsid.exe
    By Sufler in forum Windows
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 05-23-2007, 10:36

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj