Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: GCC-nie da sie kompilowac programów...

  1. #1
    Avatar lukasz6547
    lukasz6547 jest offline Ciasno tu:D
    Zarejestrowany
    Apr 2008
    Postów
    348

    Domyślnie GCC-nie da sie kompilowac programów...

    ja nie wiem ten komputer jest beznadziejny wogole nic mi sie nie chce skompilowac np ten program:
    #include<stdio.h>

    main()
    {
    printf("ahoj przygodo")
    }
    a kompilator wyswietla:
    [email protected]:~$ gcc -x c -o a a
    a:1:18: error: stdio.h: No such file or directory
    a: In function ‘main’:
    a:5: warning: incompatible implicit declaration of built-in function ‘printf’
    a:6: error: expected ‘;’ before ‘}’ token
    [email protected]:~$

    co sie dzieje z kursów kopiuje programy a i tak sie nie kompiluje, a ten program jest akurat z ksiazki jezyk ansii c...w folderze include nie ma zadnego pliku tekstowego ani folderów , zadnych plków nagłówkowych...nic, tylko jakies głupoty...mi sie wydaje ze moze to byc przyczyn, co mam robic?

  2. #2
    Zarejestrowany
    Jun 2006
    Skąd
    rand(.eu)
    Postów
    8,748

    Domyślnie

    Przenosze do dzialu o programowaniu (bylo w Linux)...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

  3. #3
    Zarejestrowany
    Dec 2006
    Postów
    693

    Domyślnie

    nie masz stdio.h i nie masz ';' zawczasow wez inny kurs
    Kod:
    #include <stdio.h>
    
    int main()
    {
    printf("ahoj przygodo");
    
    return 0;
    }
    choc skoro nie masz i tak tej biblioteki to nie skompiluje sie ;P

  4. #4
    h3x
    h3x jest offline Banned
    Zarejestrowany
    Dec 2007
    Postów
    271

    Domyślnie

    a:1:18: error: stdio.h: No such file or directory

    to mnie poprostu rozwalilo.
    Nie ma naglowkow - nie ma programu

    nawet u mnie pod windowsem moze dzialac bez stdio, sam szuka exportow msvcrt.

    I jeszcze ten format string!
    printf jako 1 argument przyjmuje adres ciagu formatujacego, a nie ciagu ktory chcesz wypisac. Jak w 1wszym ciagu by bylo %s, %s, %p, etc to funkcja by 'zajrzala' na stos i wypisala co tam jest. Pol biedy jak beda to dwordy, gorzej w przypadku %s, 90% access violation. Albo jakies haselko na stosie (jub adres i %s) ... Uzywaj puts lub pamietaj o tym.

  5. #5
    ant
    ant jest offline newbie
    Zarejestrowany
    May 2008
    Skąd
    źle wypełnione
    Postów
    11

    Domyślnie

    użyj g++ w przypadku c++ lub cc w przypadku c

Podobne wątki

  1. (nie)wyswietlanie sie reklam google
    By gogulas in forum Google hacks
    Odpowiedzi: 5
    Autor: 04-01-2015, 18:32
  2. Kompy w sieci sie nie widzą :/
    By soovek in forum Windows
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 01-07-2008, 14:11
  3. Haslo skype - nie moge sie zalogowac
    By dziekan9 in forum Odzyskiwanie haseł
    Odpowiedzi: 4
    Autor: 05-22-2007, 21:33
  4. czego to sie na allegro nie kupi :D
    By eMCe in forum Off Topic
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 01-30-2007, 10:56
  5. czemu nie wyswietla mi sie zrodlo strony?
    By ironwall in forum Java Script/Flash/Inne
    Odpowiedzi: 1
    Autor: 01-28-2007, 10:19

Zasady Postowania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Subskrybuj

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52