Skok technologiczny koncernu IBM

Naukowcy z IBM opracowali nową technologię, dzięki której stworzyli bazujący na krzemie chip oszałamiający osiąganymi prędkościami, taktując częstotliowość procesora 250 razy szybciej od powszechnie dziś używanych. Krzemowo-germanowy chip w temperaturze pokojowej osiąga zawrotną częstotliwość 350 gigaherców!

IBM zmieszał krzem oraz german już wcześniej, w roku 1998, stosując je do produkcji procesorów używanych w telefonach komórkowych jak również innych przenośnych, elektronicznych sprzętów, redukujących konsumowaną przez nie energię. Ponadto, twórcy umieścili swój wynalazek w komorze kriogenicznej wraz z ciekłym helem, celem ochłodzenia go do temperatury 268 stopni Celsjusza poniżej zera, by bez żadnego ryzyka przetaktować do niebagatelnej wartości 500GHz.

Kontrastując fakty, prędkości ostatnich dwurdzeniowych procesorów Intela oscylują pomiędzy 2.5GHz a 3.5GHz. Odkrywcy technologii planują teraz powrócić do swoich laboratoriów w celu poszukiwania sposobu przyspieszenia taktowania ich nowego odkrycia. Symulacje komputerowe przeprowadzone przez IBM wykazują, że chip może osiągnąć czestotliwość nawet 1000GHz, tj. jednego teraherca.

Źródło: Computer World

Realizacja: SIPLEX Studio